Ar putea celulele stem sa vindece SIDA?

2 barbati infectati cu virusul HIV au ajuns in situatia extraordinara de a putea opri medicatia antiretrovirala dupa ce au primit transplant de celule stem hematopoietice, recoltate din maduva osoasa. Medicii spun ca este inca prea devreme pentru a se putea pronunta cuvantul “vindecare”, insa virusul HIV nu a aratat semne de revenire pentru niciunul dintre cei 2 pacienti. Barbatii, purtatori de virus HIV de cca 30 de ani, au primit acum cativa ani transplant de celule stem – ca tratament pentru cancere ale sangelui. Nici unul dintre pacienti nu a banuit ca tratamentul va avea astfel de efect colateral benefic. Unul dintre pacienti a oprit medicatia anti-HIV acum 4 luni, iar cel de-al 2-lea, acum 7 saptamani.

 

Medicii americani ce au urmarit cazurile, spun ca initial pacientii au fost mentinuti pe tratament anti-retroviral pentru a impiedica virusul sa infecteze celulele sanatoase primite prin transplant. Insa noile celule stem transplantata le-au atatacat pe cele vechi si bolnave. In cadrul Conferintei Internationale a Societatii AIDS din Malaezia a fost comunicat faptul ca desi pacientii nu mai iau tratament anti-HIV, virsul nu mai poate fi detectat in sangele lor. In mod normal, boala poate fi tinuta sub control doar cu tratament continuu toata viata.

 

Atunci cand medicii vor lamurii modalitatea prin care transplantul de celule stem a avut un asa puternic efect in cazul celor 2 pacienti infectati cu HIV, celulele stem ar putea deveni un nou tip de tratament pentru peste 34 milioane de oameni infectati cu HIV acum in intreaga lume.

 

Timothy Henrich de la Spitalul Brigham de Femei din Boston spune ca pacientii “se simt foarte bine”, insa avertizeaza ca “desi rezultatele sunt captivante, inca nu indica faptul ca oamenii au fost vindecati. Doar confirmarea timpului va putea spune asta.” Exista posibilitatea ca virusul sa se ascunda in alte parti ale corpului, ca de exemplu ficat sau creier, si ar putea reapare in urmatoarele saptamani. Dr Michael Brady de la Fondul Terrence Higgins, accentueaza faptul ca transplantul de celule stem este “o procedura complexa si scumpa”, si s-ar putea dovedi mai periculoasa decat medicatia zilnica. Insa adauga: “daca este o solutie pentru vindecare, va fi o noua directie de urmat de catre cercetatori”.

 

Primul pacient vindecat de HIV a fost americanul Timothy Ray Brown, care a fost supus unui transplant de celule stem in 2007, pentru leucemie. La 2 ani dupa transplant, medicul sau german ce ii urmarea cazul l-a declarat vindecat de boala. Celulele stem transplantate au fost obtinute de la un donator compatibil ce suferea de o mutatie rara, care le conferea celulelor rezistenta impotriva infectarii cu virusul HIV. Pana acum nici un medic nu a mai observat un efect similar utilizand celule stem obisnuite, sanatoase. Insa in cazul celor 2 barbati tratati in Boston, efectul benefic s-a repetat.

 

Daca virusul va reapare in sange, pacientii vor fi trecuti din nou pe medicatie. O recadere a bolii va arata ca alte locatii din corp sunt rezervoare importante de virus HIV, si vor fi nevoie de cercetari ulterioare care sa masoare aceste rezervoare inainte de a ne putea gandi la un tratament care sa vindece boala, spune Dr Henrich. “Noua descoperire cu siguranta furnizeaza informatii noi, care ar putea foarte bine sa schimbe conceptia despre tratamentul anti-HIV sau terapia genica”, spune Kevin Robert Frost, Director Executiv al Fundatiei de Cercetari SIDA. “In timp ce transplantul de celule stem nu este o optiune viabila de tratament pe scara larga pentrun pacientii infectati cu HIV, datorita costului si complexitatii procedurii, aceste 2 noi cazuri ne-ar putea conduce catre noi abordari ale tratamentului, care in ultima instanta sa insemne chiar si vindecarea de infectia HIV.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *