Cum functioneaza?

Celulele stem au remarcabila capacitate de a se dezvolta in mai multe tipuri de celule ale organismului, si, de multe ori, se face referire la ele ca “celule susa”, sau „celulele modulare” ale sangelui, sistemului imunitar si ţesuturilor de organe.

 

Celulele stem funcţionează ca un fel de sistem de reparare a corpului, deoarece ele se pot divide pentru a completa alte celule. Aceasta inseamnă ca celulele stem au capacitatea de a crea tesut, putand inlocui virtual, orice celula a corpului.

 

Există trei categorii de celule stem:

 

Celulele stem din cordonul ombilical sunt mai tinere decat celulele stem adulte si au uimitoarea capacitate de a se schimba in diferite tipuri de celule si de a se divide si a se reinnoi constant. Din acest motiv, exista mai putine incidente ale  bolii Grefa-contra-Gazda (GVHD), cand corpul respinge celulele stem transfuzate. Si, spre deosebire de celulele embrionare, sangele din cordonul ombilical nu cade sub incidenta dezbaterilor etice, fiind universal acceptat.

 

Celule Stem Adulte care se gasesc in maduva si in sangele periferic au de asemenea capacitatea de a se transforma in alte tipuri de celule, dar sunt mai greu de obtinut, şi din cauza faptului ca celulele sunt imbatranite exista un risc mai mare ca acestea sa fie respinse de gazda.

 

Celulele Stem Embrionare au abilitatea de a se dezvolta in mai multe tipuri diferite de celule, cu risc minor de contaminare. Totusi, exista un numar de dezbateri etice care vizeaza acest tip de obtinere de celule stem embrionare.

 

 

Sursa: www.savethecordfoundation.org

 

Te invitam sa urmaresti, pe site-ul de mai jos, un scurt film despre celulele stem: www.eurostemcell.org