Cum se depoziteaza?

Descrierea fluxului procedural si a functiilor din laboratoarele BIOVAULT

 

 

Livrarea probei de sange din cordonul ombilical
Curierul livreaza sangele colectat in containere de transport cu temperatura stabila in jurul orei 11.00. Proba de sange este apoi transferata catre laboratorul BIOVAULT pentru a fi procesata si criogenata pe parcursul aceleiasi zile.

 

Receptia probei de sange din cordonul ombilical
In laboratorul BIOVAULT proba de sange este inregistrata, i se atribuie un cod de bare unic si este pregatita pentru prelucrare.

 

Prelucrarea probei de sange din cordonul ombilical
Prelucrarea probei de sange din cordonul ombilical inainte de criogenare implica 2 etape de separare prin centrifugare prin care se elimina marea parte a globulelor rosii si a plasmei, acumuland astfel globulele albe si celulele stem. Inainte, in timpul si dupa etapele de centrifugare si de sortare, celulele nucleate din produsul rezidual sunt numarate pentru a monitoriza calitatea etapelor de sortare. In concentratul final de celule se determina numarul de celule stem.

 

Pregatirea probei de sange ombilical pentru criogenare
Chiar inainte de criogenare, un amestec de 2 substante este adaugat concentratului de celule. Aceasta etapa are loc pentru a se asigura faptul ca celulele vor supravietui criogenarii si unui eventual proces de decriogenare. Adaugarea acestor substante cu rol crioprotector are loc in mediu aseptic pe un banc de lucru cu flux laminar.  Proba este apoi transferata intr-o punga de criogenare special conceputa si depozitata intr-un recipient metalic.

 

Criogenarea si depozitarea pe termen lung
Recipientul metalic este transferat intr-un aparat de criogenare cu rata graduala de inghetare. Proba este criogenata pana la -150° C folosind un program automat de control al temperaturii. Astfel, temperatura probei este scazuta treptat de la temperatura camerei pana la -150° C. Ulterior, aceasta este introdusa intr-un recipient de depozitare racit cu azot lichid (N2) aflat la o temperatura de -196° C.

Proba de sange este stocata in carantina pana la definitivarea testelor virusologice si bacteriene. Ulterior aceasta este mutata in recipientul pentru stocarea definitiva.

 

Analize ulterioare
Dupa criogenare, sunt efectuate diferite teste pe mostre mai mici prelevate in timpul procesului si dupa incheierea acestuia.

 

Date privind stocarea
Laboratorul unde se face stocarea in conditii de criogenie, se afla in Plymouth, Marea Britanie, la urmatoarea adresa:Plymouth International Medical & Technology Park, 24 Brest Road, Derriford, Plymouth, PL6 5XP, United Kingdom.
 
Sistemul prin care se mentine temperatura de -196° C este complet independent de alte surse de energie. De asemenea exista un sistem de monitorizare a cantitatii de azot lichid, ca si a temperaturii din recipiente.