Celulele stem mezenchimale variaza in functie de originea lor

Celulele stem mezenchimale sunt unul dintre cele mai studiate subiecte medicale ale zilelor noastre. Datorita capacitatilor de care dispun, si anume faptul ca o celula mezenchimala se poate diferentia in multe si diferite tipuri celulare, au un rol imunomodulator dovedit , capacitate mare de grefare si functionare in organismul primitor, se pare ca celulele stem mezenchimale ar putea deveni viitoarea strategie terapeutica pentru bolile oamenilor.

 

Desi maduva osoasa este cea mai bine caracterizata sursa de celule stem, gelatina Wharton a cordonului ombilical promite sa devina o alternativa cel putin la fel de buna.

Deoarece plasarea celulelor stem exact in locul leziunii pe care ne dorim sa o tratam nu este totdeauna posibil, capacitatea celulelor mezenchimale de a se deplasa si a se grefa in locul lezional devine o caracteristica cruciala in inducerea reparatiei si regenerarii tisulare. Celulele stem mezenchimale exprima pe suprafata lor o gama variata de factori de crestere, citokine si receptori celulari, importanti in migrarea celulara, grefarea si refacerea vascularizatiei necesare refacerii tesutului lezat.

 

Studiul prezentat de oamenii de stiinta din india, a evaluat profilul de citokine si receptori de pe suprafata celulelor stem mezenchimale recoltate din maduva osoasa, comparativ cu profilul celulelor mezenchimale recoltate din gelatina Wharton.

Rezultatul a demonstrat ca sunt diferente semnificative intre cele 2 tipuri celulare: celulele ombilicale au demonstrat un numar crescut de gene ce induc angiogeneza si sinteza de vase de neo-formatie.

 

Ceea ce sugereaza studiul este faptul ca diferite tipuri de celulele mezenchimale, recoltate din diferite locatii ale corpului, pot avea roluri terapeutice distincte. Ramane ca studii viitoare sa arate exact ce diferente exista intre tipurile de celule mezenchimale umane si ce implicatii au aceste diferente in tratamentul clinic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *