Dintii crescuti din celule stem ar putea inlocui clasicele proteze dentare?

Cercetatorii sunt cu un pas mai aproape de a inlocui dintii lipsa cu implanturi crescute din celule stem. Au reusit ca prin proceduri de inginerie biologica sa obtina dinti hibrid om-soarece, acoperiti cu clasicul smalt dentar si avand radacini ce se dezvolta. In viitor exista speranta ca munca acestor oameni de stiinta sa duca la inlocuirea protezelor dentare cu dinti reali, crescuti din “seminte” implantate direct in maxilarul pacientului. Tehnica implica cultivarea celulelor recoltate din gingia umana si combinarea acestora cu celule stem ale dintilor recoltate din embrionul de soarece.

 

Combinatia de celule obtinuta a fost transplantata in rinichiul unui soarece adult, unde a crescut ducand la formarea unei structuri dentare recognoscibile. La o examinare atenta s-a observat ca structura obtinuta contine dentina (materialul component de baza al dintilor) dar si smalt (acel material dur de la suprafata dintelui, ce asigura protectia). Mai mult de atat, s-a evidentiat fenomenul de formare a unei radacini viabile.

 

In bioingineria dintelui au fost utilizate 2 tipuri de celule: celule epiteliale recoltate de la suprafata mucoasei gingiei, si celule stem mezenchimale recoltate din embrionul de soarece. Celulele stem mezenchimale se pot diferentia intr-o multitudine de tipuri de tesut, inclusiv tesut osos, cartilaginos sau gras.

 

Prf. Paul Sharp, conducatorul echipei de cercetatori de la Institutul Dentar King’s College London, spune: “Celulele epiteliale derivate din tesut gingival uman sunt capabile sa raspunda la semnale de constructie a dintelui emise de tesut mezenchimal al embrionului de soarece, intr-un asemenea mod incat sa duca la formarea coroanei si radacinii dentare, si sa stimuleze diferentierea in tipuri relevante de tesut ca urmare a cultivarii celulelor in-vitro (in interiorul corpului).

Aceste celule epiteliale ale gingiei sunt usor accesibile, si de aceea reprezinta o sursa realista, demna de a fi luata in calcul in constructia bio-dintilor umani. Urmatoarea mare provocare va fi identificarea unei modalitati prin care sa cultivam celule stem mezenchimale umane asa incat acestea sa poata induce formarea de dinte, deoarece in acest moment putem utiliza doar celule stem mezenchimale embrionare ale soarecelui.”

 

Rezultatele acestui studiu au fost publicate in ultimul numar al Jurnalului Medical Dental Research.

Cercetarile anterioare aratasera ca dintii embrionari sunt capabili sa se dezvolte normal atunci cand sunt implantati in gura unui adult. Insa nu ar fi nici etic, si nici practic sa utilizam embrioni umani in stomatologie.

“Ceea ce avem nevoie este sa identificam surse adulte de celule epiteliale si celule stem mezenchimale, care sa permita optinerea lor in cantitate suficienta, asa incat constructia bio-dintilor sa fie o optiune alternativa viabila pentru implantul dentar”, spune Prf. Sharpe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *