Depozitare

Pregatirea probei de sange ombilical si tesut ombilical pentru criogenare
Chiar inainte de criogenare, un amestec de 2 substante este adaugat concentratului de celule. Aceasta etapa are loc pentru a se asigura faptul ca celulele vor supravietui criogenarii si unui eventual proces de decriogenare. Adaugarea acestor substante cu rol crioprotector are loc in mediu aseptic pe un banc de lucru cu flux laminar.  Proba de celule stem recoltate din sange este apoi transferata intr-un recipient bicompartimentat special conceput, si plasata intr-un recipient metalic. Gelatina Wharton a tesutului ombilical este plasata dupa izolare intr-un tub criogenic, fiind astfel pregatita pentru criogenare.

 

Criogenarea si depozitarea pe termen lung
Recipientele de criogenare sunt transferate intr-un aparat de criogenare cu rata graduala de inghetare. Proba este criogenata pana la -150° C folosind un program automat de control al temperaturii. Astfel, temperatura probei este scazuta treptat de la temperatura camerei pana la -150° C. Ulterior, recipientele vo fi introduse in vapori de azot in tancul de criogenare, tanc ce este racit cu azot lichid (N2) aflat la o temperatura de -196° C.

 

Proba de sange si de tesut ombilical este stocata in carantina pana la definitivarea testelor virusologice si bacteriene. Ulterior aceasta este mutata in recipientul pentru stocarea definitiva.

 

Date privind stocarea
Laboratorul unde se face stocarea in conditii de criogenie, se afla in in Plymouth, Marea Britanie, la urmatoarea adresa: Plymouth International Medical & Technology Park, 24 Brest Road, Derriford, Plymouth, PL6 5XP, United Kingdom.

 

Sistemul prin care se mentine temperatura de -196° C este complet independent de alte surse de energie. De asemenea exista un sistem de monitorizare a cantitatii de azot lichid, ca si a temperaturii din recipiente.