Verificare & procesare

Livrarea probei de sange din cordonul ombilical

Curierul livreaza sangele colectat in containere de transport cu temperatura stabila in jurul orei 11.00. Proba de sange este apoi transferata catre laboratorul BIOVAULT pentru a fi procesata si criogenata pe parcursul aceleiasi zile.

 

Receptia probei de sange din cordonul ombilical
In laboratorul BIOVAULT proba este inregistrata, i se atribuie un cod de bare unic si este pregatita pentru prelucrare.

 

Prelucrarea probei de sange din cordonul ombilical
Prelucrarea probei de sange din cordonul ombilical inainte de criogenare implica separarea celulelor stem prin centrifugare, procedura prin care se elimina marea parte a globulelor rosii si a plasmei, acumuland astfel globulele albe si celulele stem. Procesarea sangelui ombilical recoltat se face in mod automatizat. Inainte, in timpul si dupa etapele de centrifugare si de sortare, celulele nucleate din produsul rezidual sunt numarate pentru a monitoriza calitatea etapelor de sortare. In concentratul final de celule se determina numarul de celule stem.

 

Prelucrarea probei de tesut ombilical

Prelucrarea fragmentului de tesut ombilical inainte de criogenare implica imersiunea tesutului intr-un cocktail chimic, constand dintr-un amestec de lichide ce conserva celule si tesuturi, apoi se practica sectionarea cordonului ombilical recoltat si expunerea gelatinei Wharton, cea care contine celule stem mezenchimale. 10 astfel de fragmente, fiecare avand cca 1cm, sunt transferate intr-un tub criogenic, care apoi va fi supus procedurii de criogenare.

 

Pregatirea probei de sange ombilical si tesut ombilical pentru criogenare
Chiar inainte de criogenare, un amestec de 2 substante crioprezervante – DMSO/dextran – este adaugat concentratului de celule stem, respectiv gelatinei Wharton. Aceasta etapa are loc pentru a mentine integritatea celulelor in timpul procesului de criogenarese; ne asiguram astfel ca celulele vor supravietui criogenarii si unui eventual proces de decriogenare. Adaugarea acestor substante cu rol crioprotector are loc in mediu aseptic pe un banc de lucru cu flux laminar.  Proba este apoi transferata in recipientul bi-compartimentat special conceput pentru criogenare, si depozitata intr-un recipient metalic. Gelatina Wharton pregatita pentru criogenare conform celor de mai sus, va fi stocata ca standard intr-un tub special de criogenare.

 

Analize ulterioare
Dupa criogenare, sunt efectuate diferite teste pe mostre mai mici prelevate in timpul procesului si dupa incheierea acestuia.