In asteptarea transplantului cu celule stem

O fetita de 11 ani din Marea Britanie sufera de anemie aplastica. Este o boala mortala, pentru care singura vindecare posibila ar fi transplantul cu celule stem hematopoietice, dupa cum spun medicii ce o trateaza. Pana cand va fi gasita o proba compatibila cu ea, fetita este tinuta in viata de transfuziile cu sange de cal.

 

Familia fetitei cauta cu disperare sa gaseasca o proba de celule stem (maduva osoasa) compatibila. Anemia aplastica de

care sufera Zoe Gilbert este o boala ce afecteaza sangele – celulele stem hematopoietice din maduva osoasa a fetitei nu produc suficiente celule ale sangelui. Pentru a impulsiona sistemul ei imun, care e periculos de slabit, fetitei i se administreaza saptamanal transfuzii cu sange de cal. Serul de cal injectat contine antithymocyte globulin (ATG) – un anticorp care medicii spera ca va relansa sistemul ei imun. Insa tratamentul are si efecte secundare, printre ele numarandu-se faptul ca fetitei ii creste in exces par pe corp, foarte evident fiind pe fata. Mai mult de atat, fetita ar putea contacta o boala infectioasa mortala transmisa de la cal, insa medicii cred ca boala de care sufera Zoe (anemie aplastica) este atat de grava incat riscul de a contacta o boala infectioasa mortale nu e demn de luat in seama.

 

In situatia in care ar reusi sa gaseasca un donator compatibil, Zoe ar avea de asteptat 4 saptamani inainte de a sti daca celulele stem transplantate s-au grefat cu succes. Elizabeth Gilbert, mama lui Zoe, a lansat un apel catre britanici sa se inscrie in Registrul Donatorilor, in speranta ca va gasi o persoana compatibila cu fiica ei.

 

In fiecare mii de pacienti suferind de cancere de sange sau alte boli ale sangelui primesc transplanturi de celule stem hematopoietice. Intai trec printr-un tratament cu chimio si radioterapie, ce va distruge celulele stem bolnave din maduva lor, apoi primesc transplantul.

Zoe, care locuieste in Impington, Cambridgeshire, a fost diagnosticata cu anemie aplastica de catre doctorii de la spitalul Addenbrooke, dupa ce a avut 10 sangerari nazale in doar 2 saptamani. Boala ei inseamna ca maduva nu reuseste sa produca celule sanguine (hematii, leucocite si trombocite), ceea ce inseamna ca fetita este foarte vulnerabila la infectii sau hemoragii. In fiecare saptamana medicii sunt nevoiti sa-i faca transfuzii de sange, ceea ce inseamna zile intregi petrecute in spital.

 

Medicii ce o ingrijesc pe Zoe au cautat peste tot in lume o proba compatibila, insa deocamdata nu au gasit-o. Nu au gasit donator nici printre membrii familiei. Acum i se administreaza o terapie imunosupresiva, utilizand anticorpi continuti in sangele de cal sau de iepure – medicii spera ca serul de cal va stimula maduva fetitei sa reporneasca sinteza de celule ale sangelui.

Dr Michael Gattens, hematolog pediatru la spitalul Addenbrooke, Cambridge, spune: “In mod ideal, cea mai buna optiune ar fi transplantul de maduva, insa nu am gasit o proba compatibila, asa ca folosim sangele de cal. Pentru cei mai multi pacienti, transplantul de celule stem se dovedeste o solutie pe termen lung. De multe ori boala revine inainte de a gasi noi donatorul.”

 

Anemia aplastica afecteaza 1 om din 200.000, nu se stie prea bine care sunt cauzele. In fiecare an 30-40 de copii sunt diagnosticati cu aceasta boala in Marea Britanie. Poate apare oricand, la orice varsta, insa frecvent apare in copilarie sau la varstnici, peste 60 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *