Inima obtinuta in laborator din celule stem

O echipa de cercetatori americani au reusit sa “creasca” in laborator o inima functionala de soarece pornind de la celule stem umane. Pentru multi aceasta realizare inseamna speranta pentru un viitor in care vom putea crea in laborator organe umane functionale. Inima de care vorbim a fost extrasa din corpul soarecelui, i-au fost indepartate toate celulele, apoi a fost tratata cu celule stem umane. In final, inima obtinuta in laborator a inceput sa bata din nou. Aceasta tehnica ar putea duce in viitor la transplanturi de organe obtinute din celule stem umane recoltate printr-o simpla biopsie de piele.

 

Echipa de cercetatori din SUA a utilizat in experiment un tip special de celule stem: iPS cells (induced pluripotent stem cells) – celule stem induse pluripotente. Acestea sunt celule stem adulte care se comporta similar celulelor stem embrionare, ceea ce inseamna ca au abilitatea de a se transforma in orice tip de celula a corpului uman. Avantajul este faptul ca nu trebuie sa distrugem un embrion uman pentru a obtine aceste celule speciale. In principiu, celulele iPS pot fi utilizate pentru a trata o mare paleta de boli, de la diabet la Parkinson. In loc sa trateze simptomele bolii, celulele iPS regenereaza tesutul sau organul afectat de boala.

 

Cercetarea a fost publicata in revista Nature Communications. Este pentru prima data cand oamenii de stiinta au reusit sa faca o inima de soarece sa bata din nou dupa ce toate celulele constituente i-au fost indepartate, apoi inlocuite cu celule noi, de aceasta data fiind vorba de celule stem umane.

 

Rezultatul interesant obtinut de americani deschide perspective pentru un viitor in care celule stem iPS sa fie folosite in transplant, iar inima sau diferite alte organe astfel obtinute sa poata fi folosite pentru a testa medicamentele noi in laborator, si nu pe pacienti reali.

 

Bolile de inima sunt pe primul loc in Marea Britanie ca si cauza a mortii: cca 74.000 decese/an, adica cca 200 decese/zi. In SUA, la fiecare 34 de secunde un pacient moare ca urmare a unei boli de inima. Dr. Lei Yang, de la Universitatea din Pittsburgh, spune ca mai mult de 1/2 dintre pacientii bolnavi de inima nu raspund la terapiile standard, iar numarul de organe disponibile pentru transplant este insuficient. “Cercetatorii asteapta ca Medicina Regenerativa si bio- ingineria sa gaseasca noi solutii pentru aceasta importanta problema medicala. Posibilitatea de a inlocui o portiune de tesut afectata prin infarct miocardic, sau poate chiar a intregii inimi, va fi intr-adevar de mare ajutor pentru acesti oameni.”

 

Echipa de cercetatori condusa de Dr Yang a inceput experimentul prin indepartarea tuturor celulelor din inima de soarece, un proces ce a durat cca 10h, utilizand o varietate de agenti. Din inima initiala a ramas doar un schelet, care apoi a fost repopulat cu un tip special de celule stem: MCP (celule stem multipotente cardiovasculare). Celulele MCP au fost obtinute din celule stem iPS (celule adulte ale pielii umane recoltate printr-o simpla biopsie cutanata, transformate prin inginerioe genetica in celule stem iPS), care au fost apoi tratate cu factori de crestere celulara. Dupa cateva saptamani, nu numai ca inima de soarece si-a recapatat forma initiala, dar a si inceput sa bata, cu o frecventa de 40-50 batai/minut.

 

Cercetatorii subliniaza faptul ca este nevoie de multa munca de acum incolo pentru a face inima nou obtinuta sa bata suficient de puternic pentru a pompa eficient sangele. Un alt lucru important de obtinut este reconstructia sistemului de conducere a impulsurilor nervoase in inima, asa incat inima sa poata accelera sau decelera in functie de necesitatile corpului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *