Instructiuni de recoltare

1. Pasul 1 este OPTIONAL si se adreseaza cazurilor in care se considera ca acordarea asistentei medicale catre mama sau copil este prioritara recoltarii de celule stem. In acest sens venim in ajutorul medicilor prin punerea la dispozitia acestora in cadrul Trusei de Recoltare STEM Sure a unui dispozitiv medical tronconic din material panzat in care poate fi depusa placenta si care ulterior se poate atasa oricarui stativ aflat in sala de operatii – cu ajutorul acesteia se poate efectua recoltarea de celule stem fara a se pune in pericol viata mamei sau a copilului. In cazul in care spitalul detine instrumentar dedicat recoltarii celulelor stem,  placenta se va aseza intr-un recipient curat. Apoi cordonul ombilical se va curata si se va spala cu servetelul anexat, dupa care urmeaza pasul 2.

 

2. Se inchide clema albastra a canulei care ramane neutilizata. Se roteste si se scoate capacul protector de plastic al acului si se introduce in artera cordonului ombilical. Punga de sange se va agita usor, astfel incat sangele din cordonul ombilical sa se amestece cu substanta anticoagulanta din punga de sange.

 

3. Fluxul sangelui din cordonul ombilical poate fi marit prin agitarea usoara a placentei si prin asezarea pungii de sange mai jos decat acul inserat in cordonul ombilical. Pe langa aceasta, cordonul ombilical se mai poate „mulge” usor folosind miscari descendente.

 

4. In cazul in care acul / vasul de sange se blocheaza / coaguleaza, se va steriliza cu un alt servetel o noua zona mai aproape de placenta, iar acul de rezerva se va introduce in artera cordonului ombilical.

 

5. Dupa ce placenta este golita de sange, se va presa tubul folosind clema albastra, deplasind-o de la extremitate catre punga de sange, astfel incat sangele sa se scurga din tub in punga de sange.

 

6. Tubul se va inchide cu ajutorul clemei albe anexate la aproximativ 5 cm de punga de sange. Cealalta parte a tubului se va indeparta prin taiere si se va arunca intr-un recipient adecvat.

 

7. Se lipeste codul de bare (aflat alaturi de “Formularul pentru Personalul de Recoltare”) peste eticheta Recipientului de Colectare a Sangelui.

 

8. Recipientul de Colectare a Sangelui impreuna cu materialul absorbant se introduc in Punga de plastic cu inchidere ermetica, apoi se aseaza intre cele 2 Pungi cu THERMOGEL, astfel incat chip-ul pentru masurarea temperaturii sa fie in contact cu Punga de plastic cu inchidere ermetica.

 

9. Cu banda elastica (existenta in Trusa de Recoltare) se cuprind cele 2 Pungi cu THERMOGEL si Punga de plastic cu inchidere ermetica (ce contine Recipientul pentru colectarea sangelui) si se introduc in Trusa de Recoltare.

 

10. Se completeaza cu datele solicitate si se semneaza de catre personalul medical “Formularul pentru Personalul de Recoltare” care se introduce apoi in Trusa de Recoltare.

 

11. Se inchide Trusa de Recoltare folosind sticker-ul transparent si se completeaza urmatoarele date pe cutia Trusei de Recoltare:

 

  • Numele Spitalului

 

  • Adresa Spitalului

 

  • Numele si Prenumele Mamei