Refacerea articulatiei genunchiului prin intermediul celulelor stem

Anan Shetty este Profesor de chirurgie minim invaziva la Universitatea Crestina Canterbury si chirurg consultant pentru genunchi la Spitalul Spire Alexandra in Chatam, Kent, Marea Britanie, si propune un nou tip de interventie medicala pe articulatia genunchiului: prin intermediul celulelor stem poate fi refacut mansonul cartilaginos al articulatiei genunchiului la tineri.

 

Genunchiul suporta pe toata durata vietii greutatea corpului, iar atunci cand mansonul cartilaginos dintre oasele articulatiei incepe sa se uzeze, oasele incep sa se macine datorita frecarii os pe os. Acest lucru poate cauza o atat de mare durere incat este afectata capacitatea oamenilor de a merge. Persoanele cu risc mare de artrita a genunchiului sunt tinerii sportivi, datorita leziunilor repetate pe care le sufera. 1 din 100.000 de britanici au nevoie de proteza de genunchi anual.

 

Pacientilor li se pot prescrie tratamente anti-durere, ca de exemplu preparatele antiinflamatoare pentru a reduce inflamatia, insa aceste medicamente au riscuri atunci cand sunt administrate pe termen lung (sangerari ale stomacului, etc). Pot fi incercate si injectii cu steroizi in genunchi, care sa reduca local inflamatia, insa dezavantajul este ca subtiaza si mai mult cartilajul. Protezarea genunchiului nu este nici ea indicata persoanelor sub 50 de ani, deoarece protezele trebuie inlocuite o data la 10-15 ani.

 

O alta varianta e tratament, ce stimuleaza de aceasta data regenerarea cartilajului, sunt ‘microfracturile” – mici forari in os, care elibereaza celule stem. Aceste celule stem fac parte din sistemul natural de reparare al corpului, si au potentialul de a se transforma in orice tip de celula a corpului. Insa 30% din aceste proceduri se dovedesc a fi fara succes dupa 3 ani de la tratament, deoarece cartilajul nou sintetizat este subtire si fibros, mai degraba decat neted si dur, asa cum este cartilajul hialin gasit in mod natural in articulatia genunchiului.

 

Medicii au mai incercat si varianta de a sintetiza cartilaj articular in laborator, utilizand celule stem si celule cartilaginoase recoltate chiar din genunchiul pacientului. Insa aceasta procedura este scumpa, se poate efectua in doar cateva centre medicale si necesita 2 interventii chirurgicale.

 

In concluzie, pentru pacientii tineri sunt putine tratamente disponibile, in special pentru cei in stadii incipiente de artrita, care sunt prea tineri pentru a se pune problema unei proteze de genunchi. Insa procedeul propus de Prf Shetty cu cca 4 ani in urma poate ajuta 9000 de pacienti britanici in fiecare an. Odata cu producerea de microfracturi in os, Dr Shetty injecteaza in articulatie un gel special de colagen, numit Cartfill, care actioneaza ca o matrice pentru noul cartilaj. Colagenul, luat din pielea de porc si trecut prin diferite procedee chimice, da celulelor stem un anumit semnal chimic care le incurajeaza sa se transforme in cartilaj asemanator cartilajului hialin natural. Asa incat stimuland osul sa elibereze celule stem si apoi furnizand o structura stabila de colagen in care celulele stem sa se multiplice, Dr Shetty obtine un cartilaj dur, 80-85% similar cu cartilajul normal. Costul procedurii este un sfert din costul protezarii genunchiului, iar pacientul pleaca acasa chiar in seara interventiei.

 

Interventia dureaza cca 35 minute. Au fost deja efectuate peste 60 de astfel de interventii, iar RMN-ul efectuat dupa 6 si 12 luni de la interventie arata refacerea unui cartilaj rezistent in 80-85% din cazuri. In alte 15% din cazuri boala a progresat rapid iar articulatia s-a deformat. Costul acestei operatii este de cca 3,800 £ si este disponibila intr-un numar de centre medicale din Marea Britanie, printre care si Spitalul Universitar Birmingham, Spitalul Spire Cambridge Lea si Spitalul Spire Alexandra din Chatham, Kent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *