Sangele ombilical, sursa de celule stem mezenchimale

O echipa de cercetatori japonezi de la Departamentul de Medicina Regenerativa al Centrului National de boli Cardiovasculare si Cerebrale din Osaka, au publicat luna aceasta concluziile la care au ajuns dupa o intensa activitate de cercetare, cu privire la celulele stem mezenchimale.

 

Celulele strem mezenchimale au un potential considerabil de a fi folosite in terapii celulare, inclusiv pentru utilizare in Medicina Regenerativa si pentru supresie imuna in Boala Grefa-contra-Gazda. Insa recoltarea acestor celule din corpul uman poate duce la boli iatrogene, iar cultura si multiplicarea lor in vitro poate aduce dupa sine risc tumorigen si de multiplicare a unor populatii celulare neasteptate.

 

Avand in vedere toate aceste neajunsuri, japonezii si-au mutat focusul pe sangele cordonului ombilical, produs biologic ce se poate obtine fara a interveni probleme de natura etica, si care contine un numar semnificativ de celule stem mezenchimale. Rezultatul muncii lor de cercetare este faptul ca au reusit sa identifice o metoda de procesare a sangelui placentar ce izoleaza celulele stem mezenchimale, ale caror proprietati pot fi apoi studiate utilizand flowcitometrul, analiza a ARN-ului mitocondrial si un model in vivo de Boala Grefa-contra-Boala.

 

Utilizand sangele recoltat la nastere din cordonul ombilical, se pot obtine celule stem mezenchimale in conditii de siguranta, utilizand o procedura simpla, fara a fi necesara expansionarea celulelor in vitro. Aceste celule mezenchimale ne-expansionate au potentialul de a supresa reactia imuna Grafa-contra-Gazda, complicatie de temut ce poate apare dupa transplantul de celule stem.

 

Concluziile formulate de cercetatorii japonezi arata ca stocarea combinata a celulelor stem hematopoietice insotita de stocarea celulelor stem mezenchimale derivate din acelasi produs biologic (sangele recoltat), in conditii de stricta siguranta in ceea ce priveste lipsa bolilor infectioase ale persoanei ce doneaza sangele, avand in vedere si potrivirea perfecta in sistem HLA a celor 2 tipuri de celule, ar putea deveni una dintre cele mai importante surse de celule pentru terapiile cu celule stem in diverse boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *