6 luni dupa primul transplant cu celule stem în România, pentru tratarea autismului, cu o probă eliberată de către Stem Sure.

Această premieră medicală reprezintă primul transplant efectuat în România cu propriile celule stem recoltate la naștere. Pentru prima dată în țara noastră, un copil diagnosticat cu tulburări din spectrul autismului a fost beneficiarul unui transplant cu celule stem.

 

Fetița se simte bine post-transplant și va fi în continuare monitorizată de catre echipa medicală, pentru a urmări evoluția clinică. Proba a fost recoltată în anul 2014 utilizând serviciile Stem Sure, apoi procesată prin separare celulară și criogenată timp de 4 ani până la momentul la care a fost solicitată spre utilizare de către părinți. Părinții au luat decizia de a efectua transplantul autolog (transplant ce utilizează celulele proprii) în București. Transplantul a avut loc la finalul lunii ianuarie 2019.

 

Autismul

Autismul este considerat un spectru de tulburări de dezvoltare neuropsihiatrică, cu o largă paleta de manifestări. Cauzele rămân deocamdată necunoscute. Autismul înregistrează o creștere a incidenței în intreaga lume. Spre exemplu, în SUA, 1 din 59 de copii sunt diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului, conform datelor publicate în 2018 de către CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Față de statisticile din 2012, se înregistrează o creștere de 15% a prevalenței bolii, conform CDC. Există în continuare o diferență între băieți și fete. Băieții sunt de 4 ori mai predispuși decât fetele să dezvolte o tulburare din spectrul autismului. Vârsta de diagnosticare a rămas în continuare peste 4 ani, deși un diagnostic precoce este crucial pentru ca intervențiile terapeutice sa înceapă cât mai timpuriu astfel încât recuperarea să fie cât mai bună.

 

Etapele transplantului

Pregătirea documentației

În luna decembrie a anului 2018 părinții au transmis către Stem Sure solicitarea de eliberare a probei de celule stem recoltate la naștere pentru a fi utilizată în transplant.
A urmat apoi completarea documentației medicale din partea echipei ce a efectuat transplantul, pentru a certifica faptul că proba urmează a fi utilizată în condiții medicale proprii diagnosticului, în cazul de față, autism.

 

Testarea si validarea probei

A urmat etapa de verificare a parametrilor probei (număr de celule nucleate din probă, număr de celule stem, viabilitatea celulară, markeri infecțioși, sterilitatea probei) precum și validarea sursei probei prin testarea genetică HLA.

Colegii din bancă au raspuns prompt tuturor solicitărilor echipei medicale din România. Documentația probei a fost pregătita și pusă la dispoziția echipei medicale romane, făcând astfel posibilă pregătirea în detaliu, pas cu pas, a procedurii de transplantare.

Cum toate testările au arătat faptul că proba îndeplinește criteriile de calitate pentru a fi folosită în siguranță în transplant, a început următoarea etapă.

 

Transplantarea probei

Transplantarea probei de celule stem a avut loc la un spital privat din București. Specialiștii din bancă au pus la dispoziția echipei medicale romane protocolul de decriogenare, apoi protocolul de transfer al probei de celule stem din recipientul unde proba a fost stocată în cursul ultimilor 4 ani în recipientul pentru transplant, precum și protocolul medical de aplicare a probei. Toți pașii transplantului au fost prezentați clar și în detaliu, facilitând desfășurarea în condiții perfecte a procedurii.

Înainte de momentul propriu-zis al transplantării, proba a trecut printr-o ultimă verificare a calității sale – a fost reverificat numărul de celule din probă după decriogenare. Rezultatul a fost unul foarte bun: proba isi păstrase caracteristicile de celularitate de la momentul recoltării pe toată durata stocării probei în bancă.

„Familia a căutat soluții pentru situația cu care se confruntă. Astfel, au ajuns la decizia de a utiliza proba de celule stem recoltată la naștere prin intermediul Stem Sure. Tratamentul cu celule stem pentru autism este un tratament inovator nestandardizat, de care beneficiază copii din întreaga lume încă de câțiva ani. Centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut în intreaga lume pentru rezultatele bune pe care le-a obținut în tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism. Ne dorim din suflet ca și în acest caz, pacientul nostru să obțină rezultatele foarte bune post-transplant pe care le așteptăm ca urmare a experienței internaționale pe care o cunoaștem de la centre medicale precum cel amintit!”, a declarat dr. Bogdan Ivănescu, Directorul General al Stem Sure.

 

La 6 luni dupa transplant

Într-un timp foarte scurt după transplant, respectiv după câteva săptămâni, parinții și echipa medicală au constatat mai multe schimbări. Cele mai importante de menționat sunt imbunătățirea vorbitului în propoziții scurte, păstrarea contactului vizual cu interlocutorii, diminuarea activităților repetitive și a manifestărilor agresive. Circa 70% dintre copiii diagnosticați cu autism care beneficiază de tratamentul cu celule stem cunosc aceste îmbunătățiri, conform studiului finalizat in 2018 de către cel mai apreciat cercetător din domeniu, Joanne Kurtzberg, de la Duke School of Medicine. La 6 luni după transplant, evaluarea preliminară confirmă că rezultatele transplantului s-au menținut după intervenție și există asteptări foarte optimiste în legătură cu viitoarele îmbunătățiri. Următorul termen de evaluare va fi în cadrul raportului final, la 12 luni post-transplant. Toate rezultatele de până acum confirmă eficiența tratamentului cu celule stem în tratarea autismului, ca studiu clinic. Această reusită poate fi considerată punctul de plecare pentru tratamentele cu celule stem recoltate la naștere, din România.

 

Dr. Bogdan Ivănescu,
Directorul General al Stem Sure

“Fiind prima proba eliberata de Stem Sure, si pentru noi a fost o premiera. Dar totul a decurs bine. Ne bucura faptul ca la 6 luni dupa transplant, fetita a reactionat foarte bine observandu-se mai multe imbunatatiri!!” a afirmat dr. Bogdan Ivanescu, Directorul General al Stem Sure.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Buna seara am si eu un baiel de 6,6 luni cu probleme de autism asa mi sa spus la timisoara ,nu vorbe o stare de neliniste ,as vrea sa vorbesc cu dumneavoastra ,am vazut cazu la fetita care iati facut transplant de celulele stem este la fel cum era fetita

  2. Cum as putea sa ma informez mai mult despre Spitalul unde s-a făcut transplantul. Nepoțelul meu de 6 ani are o formă de autism. Părinții au recoltat la naștere celule stem. Chiar cu familia fetiței căreia i s1a făcut această intervenție as vrea sa iau legătura.