Peste 1,000 de bolnavi de COVID, salvati cu celule stem!

Studiu pe celule stem
Cea mai importanta miza a omenirii la aceasta ora este fie gasirea unui tratament eficient pentru cazurile grave de COVID-19 fie gasirea unui vaccin.

Ideal ar fi ca ambele sa apara cat mai devreme insa s-ar putea sa avem parte de o surpriza placuta! Un tratament care poate imbunatati in doar cateva ore starea pacientilor din terapie intensiva pare a fi la indemana noastra fiind vorba despre celulele stem, cunoscandu-se ca cele mai eficiente sunt cele recoltate la nastere.

Ca sa intelegem cum pot celulele stem hematopoietice ori cele mezenchimale sa aduca la viata, la propriu, un pacient intubat, aflam in randurile urmatoare.

Virusul gripal obisnuit versus noul coronavirus

Noul coronavirus (dreapta), SARS-CoV-2, ce provoaca boala COVID-19, pare a fi mai contagios si mai letal decat varul sau (stanga), virusul gripal A sau B.

Aceasta din cauza a doua caracteristici importante:

doze minime infectante de virus pot fi emise de catre pacienti clinic sanatosi adica de catre persoane care nu se stiu a fi bolnave
• noul coronavirus pare ca poate trai in aer si pe suprafete mult mai mult timp decat virusurile gripale obisnuite

Aceasta face posibila expunerea populatiei la cantitati semnificative de virus care patrund in organismul uman pe caile obisnuite si anume pe la nivelul mucoaselor:

1. nazala
2. bucala
3. oftalmica

Porti de intrare coronavirus

Intelegem astfel ca inspirarea virionilor, introducerea acestora in gura cu ajutorul mainilor nespalate sau expunerea corneei la clustere de virioni in incaperi neventilate sunt tot atatea modalitati de a aduce particule de SARS-CoV-2 in organism.

Odata ajuns la nivelul mucoaselor umane, tot ce isi doreste virusul este sa intre in organism.

La acest moment el inca se afla la suprafata corpului uman, persoana nefiind propriu-zis infectata deoarece daca nu avem un numar suficient de virioni prezenti pe mucoasa (Doza Minima Infectanta), orice particula virala ce reuseste sa penetreze o celula, va fi ucisa. Dar sa presupunem ca DMI a fost atinsa si ca, in acest moment, cateva milioane de particule virale SARS-CoV-2 au stabilit contact cu celulele umane.

Coronavirusul ataca o celula umana, celule stem,

Ceea ce cauta ele sunt anumite porti de intrare in celula.

Virusurile vor sa intre in celula pentru a-si varsa materialul genetic in nucleu si a schimba softul “fabricii” determinand astfel celula sa nu mai produca compusii obisnuiti ci copii ale virusului. La un moment dat celula va muri iar armata de virusuri noi, astfel produsa, va fi eliberata in organismul uman, aceasta repetandu-se in miliarde de ocazii.

Portile de intrare ale SARS-CoV-2 in celulele umane par a fi doua: una cunoscuta deja, receptorul ACE-2 si alta descoperita foarte de curand, receptorul neuropilin-1, implicat in gestionarea permeabilitatii vasculare, pe langa alte roluri la nivel de vas de sange. Aceasta pare a fi cea mai buna explicatie pentru manifestarile vasculare grave ale COVID-19.

SARS-CoV-2 trebuie sa gaseasca o celula care sa prezinte unul dintre acesti receptori ca ulterior sa ajunga sa disemineze in fluxul sangvin.

Anosmie in COVID-19

Va spun de pe acum ca neuronii olfactivi adica cei insarcinati cu mirosul nu prea prezinta astfel de receptori ceea ce va face sa va intrebati cum de ne pierdem mirosul in COVID-19? Pentru a afla raspunsul vizitati Doctor MIT incepand cu 15 noiembrie 2020.

Pe langa invadarea mucoasei nazale, virusurile pot ajunge destul de rapid, pe suprafata plamanului, depunandu-se la nivelul alveolelor pulmonare. Acesta este momentul in care celulele de la acest nivel, infectate de catre SARS-CoV-2, lanseaza semnale S.O.S. catre sistemul imunitar declansand astfel raspunsul imun.

Coronavirus in plaman

Reactia imuna duce la distrugerea unui mare numar de celule pulmonare infectate, cu deversarea citoplasmei chiar in tesutul pulmonar. Celulele imunitare provoaca inflamatie, mediul necesar pentru lupta cu succes impotriva coronavirusului.

Toate acestea insa vin cu un pret: schimbul gazos de la nivelul alveolei pulmonare se va face din ce in ce mai greu. Aceasta se vede in scaderea concentratiei de oxigen din sangele bolnavului si instalarea dificultatilor in respiratie.

CAND ESTE NEVOIE DE INTUBARE?

Concentratia normala a oxigenului in sangele uman se pozitioneaza oriunde intre 95% si 100%.

Cand aceasta scade sub limita inferioara de 95% se considera ca pacientul este hipoxic si poate prezenta simptome de insuficienta respiratorie insa cand hipoxia se acutizeaza si ajunge la valori de sub 80%, si se insoteste de scaderea tensiunii arteriale sistolice sub 90 mmHg, pacientul indeplineste conditiile pentru intubare.

Intubare traheala pacient COVID-19

In cazurile cele mai grave, distructia tesutului pulmonar consecutiva inflamatiei generata de lupta sistemului imunitar cu virusul aflat la acest nivel, face necesara asistarea respiratorie adica ventilarea mecanica deoarece reflexul respirator al pacientului este diminuat sau abolit.

Acestea sunt marea majoritate a cazurile despre care auzim la televizor ca ocupa paturile “ventilate” de la A.T.I. (Anestezie si Terapie Intensiva) AICI RAPORT ZILNIC. Si tot acestea sunt cazurile pe care se pare ca le rezolva rapid celulele stem recoltate la nastere.

Alveole pulmonare in contextul emfizemului pulmonar

In dreapta alveolele pulmonare sunt edematiate si nu functioneaza corespunzator, fapt regasit in majoritatea infectiilor pulmonare sau a emfizemului.

In cazul pacientilor cu afectare pulmonara despre care nu stim daca vor supravietui sau nu, tabloul prezinta in plus cateva caracteristici comune: lipsa de constienta ori coma si respiratia asistata. Aceasta inseamna ca, fie tesutul pulmonar este inapt sau ineficient in indeplinirea functiilor sale, ori ca reteaua vasculara pulmonara este infarctizata din cauza formarii trombilor (cheagurilor de sange) fie un mix. Cel mai firesc este sa consideram ca ambele fenomene au loc simultan.

CUM AJUNG CELULELE STEM IN INTERIORUL PLAMANULUI?

Model anatomic uman
Imaginarea unei solutii pentru livrarea materialului biologic (celulele stem) la nivelul cavitatii pulmonare a fost una dintre marile provocari pe care medicii le-au avut de rezolvat.

Varianta finala, cel putin in cazul unora dintre studiile existente la nivel mondial, a fost transformarea concentratului de celule stem hematopoietice ori mezenchimale tinere, adica recoltate la nastere, intr-un aerosol.

Dispozitiv pentru intubare

Aerosolul a fost administrat pacientului printr-un nebulizator conectat la dispozitivul de intubare.

Pacient vindecat de COVID-19, celule stem,

1,200 de pacienti dintr-un total de 2,000 tratati astfel, s-au recuperat total, prezentand o viteza de recuperare de doar 6 zile, cu 310% mai buna decat norma de 3 saptamani (22 de zile) pe care au prezentat-o pacientii aflati in studiu care nu au beneficiat de ajutorul celulelor stem, primind doar un tratament standard.

Actiunea paracrina a celulelor stem

Secretul reusitei acestui tratament rezida in principalul atu al acestui tip de celule: actiunea paracrina. Celula ce detine o astfel de calitate poate fi descrisa ca un dirijor care decide cand si cu ce intensitate fiecare persoana din orchestra isi utilizeaza instrumentul muzical astfel incat orchestra filarmonica sa performeze in cel mai armonios mod cu putinta.

Tesut pulmonar sanatos

Tradus la nivelul pulmonar la care ne aflam, celulele stem astfel livrate pe suprafata alveolara dau ordine pentru reducerea productiei de citochine (citokine), niste agenti inflamatori responsabili pentru inducerea a ceea ce e numit “furtuna de citochine” de exemplu, pentru cresterea permeabilitatii vasculare si orientarea raspunsului limfocitelor si leucocitelor intr-un mod care sa protejeze mai bine structura tisulara alveolara similar modului in care celulele stem ajuta la tratarea autismului la copii.

Pe langa aceasta, celulele stem prezinta in sine actiune antivirala, antibacteriana precum si antitumorala ceea ce ajuta in plus la revenirea la normal a functiei pulmonare.

Secundar, celulele stem initiaza neoangiogeneza (producere de vase de sange noi) si incep sa se multiplice si sa se transforme in tesut pulmonar pentru a inlocui celulele ce au fost distruse in timpul COVID-19. In ce proportii se intampla aceasta este inca un secret ce asteapta sa fie descoperit.

In urma rezultatelor studiului condus de catre dr. Yendry Ventura, la care am facut referire, pe 1 octombrie 2020 la Haifa in cadrul evenimentului sustinut de Fundatia Conferintelor Malteze, s-a consemnat uniunea dintre Abu Dhabi Stem Cell Centre (autorul studiului) si Pluristem Therapeutics Inc., care in aceasta formula intentioneaza sa puna la dispozitia pacientilor cu forme grave de COVID-19, o solutie salvatoare de vieti.

Concentrat de celule stem

Este evident ca una dintre conditiile accesarii acestui tratament o reprezinta existenta unei probe compatibila de celule stem recoltate la nastere pentru uz propriu (autolog) daca pacientul este copilul de la care s-a recoltat sangele de cordon ombilical ori pentru utilizare alogena (de la donator compatibil) daca pacientul este unul dintre parinti sau bunici.

Asa ca iata inca un motiv pentru a nu mai sta pe ganduri atunci se iveste oportunitatea recoltarii de celule stem hematopoietice si mezenchimale.

Intr-un articol urmator vom afla daca, si in ce mod, infectia cu COVID-19 afecteaza gravida, sarcina sau actul nasterii astfel incat sa stiti ce aveti de facut pentru a fi la adapost.

Autor: Dr. Bogdan Ivanescu

Fondator Doctor MIT, co-fondator Stem Sure, redactor medical Stiinta&Tehnica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *