Celulele stem aduc Redarea auzului din ce in ce mai aproape

Medicii britanici au reusit redarea auzului pentru animale surde – este o descoperire ce aduce speranta pentru milioane de persoane ce sufera de aceasta dizabilitate.

Cercetatorii de la Universitatea Sheffield au injectat o suspensie continand milioane de celule stem pentru a trata, cu succes, animale de laborator complet surde. Recuperarea auzului a fost in medie de 50%, in doar cateva saptamani de la tratament. Au fost insa cazuri in care recuperarea a fost completa.

 

Cercetarea este inca la inceput, dar deja aduce perspective noi persoanelor surde: acestea ar putea trece de la stadiul de a nu auzi un camion ce trece pe langa ei pe strada si pana la stadiul de a putea purta din nou o conversatie normala.

 

In timp, pana la 90% din cei 10 milioane de britanici suferind de probleme de auz ar putea fi ajutati, chiar si aceia pentru care alte metode de tratament s-au dovedit ineficiente. Dr. Ralph Holme, de la Asociatia Actiune in Pierderea Auzului, fostul Institut National Regal pentru Persoane Surde, spune ca “cercetarea aduce sperante reale pentru surzi. Milioane de persoane carora pierderea auzului le erodeaza calitatea vietii asteapta cu nerabdare rezultatele studiului.

1 din 6 britanici sufera de probleme ale auzului – 70% dintre ei au peste 70 de ani, si 40% dintre ei au peste 50 de ani. Si totusi nu este doar o problema a varstnicilor, 1 din 3 cazuri fiind rezultat al conditiilor de munca.

 

Cercetarea, partial finantata si de Asociatia Actiune in Pierderea Auzului, a implicat o anumita maladie numita “neuropatie auditiva”. Aceasta boala apare in cca 15% din cazurile de surzenie, avand drept cauza varsta, genele, zgomotul sau alte boli ce afecteaza delicatele celule nervoase ale urechii interne; urechea interna este cea care transmite semnalul electric la creier, iar acesta il decodeaza si il transpune in sunete. Deocamdata nu exista un tratament pe scara larga pentru a trata aceasta afectiune. Cu atat mai mult studiul de fata, publicat in revista Nature, este unul extrem de important si de bine-venit.

 

Celulele stem utilizate in acest tratament experimental au fost celule stem embrionare, capabile sa se transforme in toate tipurile celulare intalnite in organismul nostru adult. Multi cercetatori din intreaga lume le vad ca si “kit de urgenta”, capabil sa repare toate partile uzate, lezate sau distruse din corpul nostru.

 

Cercetatorii de la Universitatea Sheffield au inceput prin a crea un amestec de nutrienti, necesar pentru a transforma celulele stem in versiuni imature ale celulelor lezate in neuropatia auditiva. Au injectat apoi zeci de mii de celule stem in urechea interna a soarecilor de laborator, ce erau complet surzi ca urmare a unui tratament chimic. La doar 4 saptamani de la tratament a inceput deja sa revina auzul acestor animale, iar la 10 saptamani de la tratament multe dintre ele aratau o recuperare substantiala a simtului afectat. Soarecii de laborator utilizati in experiment au fost special selectati pentru a avea un spectru sonor perceput similar oamenilor.

 

Dr Marcelo Rivolta, seful echipei de cercetatori, spune ca sunt sperante ca tratamentul sa ajunga “in cativa ani ” si in teste pe oameni. Insa inainte de asta, va trebui determinata durata de persistenta a efectului pozitiv inregistrat, ca si siguranta si eficienta tratamentului.

 

Inlocuirea celulelor nervoase afectate ar putea sa insemne vindecarea a pana la 15% dintre cei cu pierdere a auzului. insa daca doctorii ar putea sa inlocuiasca si celulele urechii interne care convertesc vibratiile in impuls nervos, care apoi este preluat de celulele nervoase, vindecarea s-ar putea inregistra in pana la 90% din cazuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *