Celulele stem ale urechii ar putea rezolva pierderea auzului

Un potential tratament pentru surditate a fost descoperit de cercetatorii de la Harvard Medical School din SUA. Este vorba de un medicament (LY411575) care stimuleaza celulele stem ale urechii sa se transforme in celule senzoriale cu cili, ce se gasesc in urechea interna.

 

Pana acum nu era posibil sa refacem celulele odata distruse datorita unor factori ca expunerea la zgomot puternic, infectii si medicamente toxice. Acest tip de surditate se intalneste frecvent la muzicieni, DJ, si se considera a fi ireversibila. Insa acum, cercetatorii au reusit sa refaca partial auzul soarecilor de laborator acctivand celulele stem ale urechii, dupa ce acestia asurzisera ca urmare a expunerii la zgomot puternic. Desi cercetarea este inca la inceput, oamenii de stiinta cred ca ar putea duce la elaborarea unui tratament eficient si pentru oamenii ce au asurzit dupa expunerea acuta la zgomote puternice.

 

Celulele senzoriale ciliate ale urechii sunt vitale pentru auz. Vibratiile sonore sunt transferate prin conductul auditiv si misca cilii, ceea ce se traduce prin impuls nervos transmis prin nervul auditiv pana la creier. Fara acesti cili, calea auzului este blocata, si nici un semnal nu ajunge la creier.

Interesant este faptul ca pestii si pasarile sunt capabile sa-si refaca celulele ciliate odata distruse, in schimb mamiferele nu pot. Cercetatorii americani au reusit acum activarea celulelor stem prin inhibarea unei proteine numite proteina Notch. Odata activate, celulele stem se pot transforma in celule senzoriale, si astfel este refacuta transmiterea informatiei auditive catre creier.

 

Cercetari anterioare aratasera ca proteina Notch este cea care impiedica celulele stem sa se transforme in noi celule senzoriale cu cili, insa noul medicament, numit LY411575, dupa administrare in urechea interna, inhiba factorul Notch. Soarecii de laborator carora le fusese indusa pierderea auzului ca urmare a expunerii la zgomot, si-au recapatat treptat auzul prin refacerea celulelor senzoriale. Dr Albert Edge, seful echipei de cercetatori de la Harvard, spune: “Am aratat ca celulele ciliate pot fi regenerate din celulele stem ale urechii. Acestea se diferentiaza in celule ciliate dupa inhibarea factorului Notch, iar noile celule senzoriale aparute duc la recapatarea auzului.”

 

Detalii ale studiului au fost publicate in revista Neuron. Pierderea auzului este o problema uriasa, peste 250 milioane de oameni fiind afectate de aceasta afectiune in intreaga lume. Rezultatele studiului arata cat este de importanta cresterea investitiilor in cercetari pentru tratamente medicale, care pot preveni sau chiar inversa pierderea auzului si pot imbunatatii calitatea vietii pentru milioane de persoane afectate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *