Celulele stem ombilicale contribuie la recapatarea memoriei pacientilor cu dementa

creierO speranta pentru pacientii cu dementa: memoria lor ar putea fi imbunatatita in viitor, dupa ce oamenii de stiinta au aratat ca injectarea de celule stem ombilicale contribuie la restabilirea functiei creierului.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Stanford din SUA au descoperit că sângele din cordonul ombilical conține o proteină importantă care dispare cand oamenii inainteaza în vârstă. Se crede că proteina încurajează neuroplasticitatea creierului, permițând neuronilor să se adapteze și să comunice mai eficient.

Directorul de Cercetare al Societății Alzheimer, Dr James Pickett spune: „Toți experimentam o scădere a memoriei în timp ce îmbătrânim. Posibilitatea ca acest proces să poată fi inversat printr-o infuzie de sânge tânăr suna a fi S.F., dar aceasta este ceea ce începe să arate studiul.”

Acest studiu constata ca un anumit component al sangele din cordonul ombilical poate intra in creier si poate restabili unele dintre procesele care sunt esentiale pentru formarea de noi amintiri. „Din motive necunoscute, hipocampul este deosebit de vulnerabil la îmbătrânirea normală. Cu cat inaintam in vârsta, hipocampul degenerează, își pierde celulele nervoase și se micsorează. Deteriorarea hipocampului este, de asemenea, o manifestare timpurie a bolii Alzheimer.

Rezultatele studiilor sustin ca factorii sistemici prezenți la inceputul vietii pot fi benefici pentru revitalizarea tesutului imbatranit si ca (aceste proteine) reprezinta un factor de restaurare pentru hipocampul in varsta.

După ce au observat faptul ca sângele ombilical a „intinerit” creierul, oamenii de știință au încercat să determine ce anume a dus la acest efect – astfel  a fost descoperita o proteină numită TIMP2. Injectarea direct de TIMP2 la șoareci vârstnici a dublat în mare măsură efectele benefice ale sângelui ombilical. „Efectele TIMP2 asupra creierului au fost studiate puțin, nu foarte mult timp și nu în îmbătrânire”, a adăugat autorul studiului Dr. Joseph Castellano, profesor de neurologie și științe neurologice la Stanford.

In studiul actual, cercetatorii s-au concentrat pe declinul cognitiv legat de varsta, dar studiile viitoare vor sonda  masura in care TIMP2 ar putea fi benefic in contextul celor mai severe disfunctii sinaptice si neuronale, de exemplu, in boala Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *