Celulele stem pancreatice stimuleaza regenerarea insulelor pancreatice

Insulele pancreatice (Insulele Langerhans), reprezinta acea portiune a pancreasului responsabila cu sinteza de hormoni (insulina si glucagon in special). Reprezentand doar cca 1-2 % din greutatea pancreasului, insulele pancreatice constituie asa-numitul pancreas endocrin, a carei buna functionare mentine metabolismul glicemic normal. Un numar insuficient de celule ßpancreatice, continute de insulele pancreatice, este raspunzator de aparitia diabetului tip 1, o boala cu implicatii extrem de grave pentru pacient.

 

Studiul publicat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Western Ontario – SUA, aduce in prim-plan, din nou, capacitatea celulelor stem ombilicale de a intervenii, cu rezultate pozitive, pe functionarea insulelelor pancreatice. Cercetatorii au transplantat celule stem umane, recoltate din sangele cordonului ombilical, atat direct in pancreasul bolnav al soarecilor de laborator, cat si prin intermediul traiectului intravenos. Ipoteza de la care a plecat studiul este aceea ca un transplant direct intrapancreatic de progenitori celulari (celule stem) va stimula regenerarea insulelor pancreatice, ca urmare a expunerii celulelor pancreatice la stimuli regenerativi.

 

Sangele ombilical recoltat a fost procesat si au fost extrase celulele stem progenitoare hematopoietice, endoteliale si mezenchimale. Aceste celule au fost apoi injectate direct intrapancreatic la soareci de laborator suferind de diabet, carora li s-a monitorizat nivelul glicemiei, insulina serica si toleranta la glucoza. A fost urmarita si grefarea si supravietuirea celulelor stem umane implantate in pancreas, precum si concentratia de insulina, proliferarea celulelor insulare si vascularizatia acestora.

 

Rezultatele studiului au aratat ca celulele stem administrate intravenos au avut o rata mica de grefare pancreatica si o capacitate doar tranzitorie de scadere a glicemiei. In schimb, in cazul in care celulele stem au fost transplantate direct intrapancreatic, rezultatul obtinut a fost scaderea hiperglicemiei asociate diabetului, cresterea nivelului plasmatic al insulinei, si imbunatatirea tolerantei soarecilor la glucoza. Celulele stem au inconjurat insulele pancreatice afectate si au dus la cresterea proliferarii celulare, productie de insulina si revascularizatie a insulelor, rezultand in refacerea masei de celule ßpancreatice si de functie pancreatica endocrina.

 

Rezultatele optimiste ale studiului ar putea fi exploatate pe viitor, putand furniza un posibil tratament pentru diabet, boala considerata acum incurabila. Elucidarea caii specifice urmate de celulele stem in stimularea regenerarii pancreatice, ar putea fi de fapt o noua abordare in multiplicarea celulelor insulare in cazul pacientilor suferind de diabet zaharat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *