100% supraviețuire în COVID-19 cu ajutorul celulelor stem.

O recuperare mai rapidă dupa cele mai dure simptome COVID-19? Mai puține decese din cauza noului coronavirus?

Cercetătorii Facultății de Medicină Miller (UM) din cadrul Universității din Miami speră că aceste descoperiri sunt rezultatul final al unui studiu care a folosit celule stem derivate din cordoane ombilicale pentru a combate COVID-19. Studiul “COVID-ombilical” a fost publicat în revista Stem Cells Translational Medicine.

Universitatea din Miami

Facultatea din Miami – parte din campusul universitar

Studiul controlat randomizat a arătat că infuziile de celule stem mezenchimale derivate din cordonul ombilical pot reduce riscul de deces și pot grabi timpul de recuperare pentru pacienții cu COVID-19 care experimenteaza cele mai severe condiții ale bolii, conform rezultatelor publicate.
Camillo Ricordi, COVID-19,

Dr. Camillo Ricordi
Autorul principal al studiului, dr. Camillo Ricordi, director al Institutului de cercetare a diabetului UM și al Centrului de transplant de celule al UM, a declarat miercuri pentru Miami Herald că „studiul indică în mod clar că aceste celule stem scad răspunsul hiper-imun, hiper-inflamator asociat cu cazuri severe de COVID-19.”

O SOLUTIE TERAPEUTICA “FARA PRECEDENT SI FARA EGAL FATA DE ORICE ALT TRATAMENT”

Rezultate extrem de incurajatoare pentru medici, COVID-19,

Rezultate extrem de incurajatoare pentru medici

Ricordi a spus că rezultatele ratei de supraviețuire a pacienților – 100% pentru cei cu vârsta mai mică de 85 de ani – și timpul mai rapid de recuperare „sunt fără precedent și fără egal fata de orice alt tratament raportat până acum”.

Dr. Camillo Ricordi, director al Institutului de cercetare a diabetului UM și al Centrului de transplant de celule al UM, a fost autorul principal al unui nou studiu care a folosit infuzii de celule stem mezenchimale derivate din cordonul ombilical pentru a vedea dacă acestea pot reduce în siguranță riscul de deces și a accelera timpul până la recuperare pentru cei mai severi pacienți infectati cu COVID-19.
Jackson Memorial Hospital

Jackson Memorial Hospital

Studiul s-a concentrat pe 24 de pacienți spitalizați la Universitatea din Miami Tower si Jackson Memorial Hospital cu COVID-19. Toti pacienții au prezentat, in timpul admiterii in spital sau imediat dupa aceasta, sindromul de detresă respiratorie acută severă, a spus universitatea într-un comunicat de presă.

Fiecare pacient a primit două perfuzii, administrate în decurs de trei zile, fie de 100 de milioane de celule stem mezenchimale derivate din cordoanele ombilicale (pentru un total de 200 de milioane de celule), fie de un placebo.

A fost un studiu dublu-orb, ceea ce înseamnă că nici medicii și nici pacienții nu au stiut ceea ce a fost perfuzat, a spus Ricordi. Cercetătorii nu au raportat efecte secundare grave legate de perfuzie, potrivit studiului.

Faptul că rezultatele sunt deja semnificative, în ciuda dimensiunilor reduse ale lotului, este remarcabil“, a spus Ricordi. „Acesta a fost conceput pentru a fi un studiu de siguranță cu semne timpurii de eficacitate, dar faptul că a fost deja semnificativ pentru supraviețuirea pacientului și pentru timpul de recuperare, este într-adevăr foarte încurajator și justifica transmiterea noastră către FDA a cererii pentru o testare pe un lot care va include 120 de subiecți. ”

***

Conform studiului, supraviețuirea pacientului la o lună a fost de 91% în grupul tratat cu celule stem, comparativ cu 42% în grupul de control. Dintre pacienții cu vârsta sub 85 de ani, toți cei tratați cu celule stem mezenchimale au supraviețuit la o lună deci rata de supravietuire de acest fel de 100%.

***

Timpul de recuperare a fost, de asemenea, mai rapid în rândul celor care au primit celulele stem. Mai mult de jumătate dintre pacienții tratați cu perfuzii de celule stem mezenchimale și-au revenit și au plecat acasă de la spital în decurs de două săptămâni după ultimul tratament. Mai mult de 80% din grupul de tratament și-a revenit până în ziua 30, comparativ cu mai puțin de 37% în grupul de control, a spus studiul.

Celule stem

Pentru un specialist, acest traseu al sangelui nu este complicat

Cordonul ombilical contine celule stem progenitoare, sau celule stem mezenchimale, care pot fi multiplicate si ofera doze terapeutice pentru peste 10.000 de pacienti dintr-un singur cordon ombilical, a spus Ricordi intr-un comunicat.
Dr. Giacomo Lanzoni, COVID-19,

Lucrarea co-autorata de catre Dr. Lanzoni are semnificatie pentru dezvoltarea de tratamente si pentru alte tipuri de afectiuni

„Aceste celule au inhibat în mod clar„ furtuna de citokine ”, un semn distinctiv al COVID-19 sever”, a adăugat Giacomo Lanzoni, co-autor al lucrării și profesor asistent de cercetare la Diabetes Research Institute. Rezultatele sunt extrem de importante nu numai pentru COVID-19, ci și pentru alte boli caracterizate prin răspunsuri imune aberante și hiperinflamatorii, cum ar fi diabetul autoimun de tip 1.

Potrivit cercetătorilor UM, următorul pas este studierea celulelor stem la pacienții cu COVID-19 care nu s-au îmbolnăvit încă grav, dar riscă să fie intubați pentru a determina dacă perfuziile previn progresia bolii.

În aprilie 2020, la începutul studiului, Ricordi a declarat pentru Miami Herald că celulele stem au „un potențial uimitor”.

***

ARTICOL TRADUS SI ADAPTAT PENTRU ROMANIA DUPA ARTICOLUL PUBLICAT DE CATRE MIAMI HERALD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *