Celulele stem vindeca un baietel de 7 ani de Talasemie Majora

Copil fiind, Zayed a trait cu cea mai severa forma a bolii numite Beta Talasemie Majora, o boala amenintatoare de viata. La varsta de 7 ani, starea de sanatate a baiatului se deteriora rapid, astfel ca familiei acestuia i s-a oferit o ultima speranta cu ajutorul probei de sange ombilical a fratelui mai mic, Mohammed, atunci in varsta de numai 3 ani.

 

Beta Talasemia Majora este o boala de sange transmisa genetic, care apare atunci cand genele responsabile de productia hemoglobinei (proteina din globulele rosii ce transporta oxigenul in intreg organismul) sunt anormale. Cel mai folosit tratament este transfuzarea regulata de sange, pentru a oferi organismului globule rosii sanatoase, dar transfuziile repetate de sange pot provoca alte probleme majore de sanatate. Singurul tratament care asigura vindecarea definitiva a Beta Talasemiei Majora este transplantul de celule stem.

 

Parintii lui Zayed si ai lui Mohammed au luat decizia de a stoca celule stem din sangele ombilical, la nasterea baiatului lor mai mic, intr-o banca privata din Dubai. Din fericire, testul de compatibilitate HLA a aratat ca cei doi frati prezentau o compatibilitate suficient de mare pentru ca Mohammed sa ii doneze fratelui sau, Zayed, proba sa de celule stem.

 

Transplantul s-a efectuat la sfarsitul anului 2014, in Statele Unite ale Americii, la Universitatea de Medicina Johns Hopkins din Baltimore, Maryland. Lui Zayed i-au fost transplantate celule stem din sangele ombilical al fratelui sau, cat si din maduva osoasa, pentru a maximiza sansele de reusita. De la momentul transplantului, familia s-a reintors in Abu Dhabi unde Zayed s-a recuperat complet si nu a mai prezentat simptomele Talasemiei, nemaifiind necesare chinuitoarele transfuzii de sange.

 

“Copilul nostru se simte mult mai bine dupa transplant, a fost extraordinar. Stocarea celulelor stem este foarte valoroasa, chiar daca este ceva de care nu iti doresti sa ai nevoie vreodata, ca o asigurare. In cazul nostru a fost nevoie de ea si suntem incredibil de fericiti ca am facut alegerea de a stoca sangele ombilical la momentul potrivit, altfel viitorul familiei noastre ar fi fost cu totul diferit.”, spune tatal baiatului.

 

Kenneth R. Cooke, Directorul Programului de Transplant Pediatric de Sange si Maduva al Universitatii de Medicina Johns Hopkins, declara: “Recomand intotdeauna familiilor sa stocheze sangele ombilical al copiilor lor, indiferent daca exista in familie vreo afectiune de sanatate sau nu, deoarece acesta ar putea fi folosit in viitor de copil sau de catre un alt membru al familiei.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *