Inimă „peticită” cu celule stem?

Cele mai mari obstacole în calea creşterii longevităţii şi calităţii vieţii s-ar putea să-şi fi găsit în sfârşit o rezolvare. Problemele cardiace sunt cauza celui mai mare număr de decese la nivel global, iar insuficienţa cardiacă congenitală este cel mai comun defect din naştere în rândul oamenilor. O soluţie capabilă să repare inima a trecut testele de laborator şi este pe cale să intre în teste clinice. Această soluţie constă în “petice” cardiace crescute din celule stem.

 

Insuficiența cardiacă, o problemă globală

Datorită progreselor medicale, tot mai mulți oameni supraviețuiesc atacurilor de cord; din păcate, după un astfel de episod, inima nu se poate vindeca, iar cei afectați pot dezvolta insuficiență cardiacă, o problemă severă care face și cele mai simple activități greu sau chiar imposibil de efectuat. Acestora li se adaugă persoanele care se nasc cu insuficiență cardiacă congenitală, din cauza mutațiilor unor gene.

Un tratament care să repare inimile ar putea deveni disponibil în curând.

 

Celulele stem pot repara inima

Cercetătorii de la Imperial College
London, finanțați de British Heart Foundation, au reușit să creeze petice de țesut cardiac care se pot aplica pe zona slăbită a unei inimi afectate, pentru a îmbunătăți abilitatea acesteia de a pompa sânge.

Peticele au dimensiunea unui timbru (2cm x 3cm) și conțin până la 50 de milioane de celule stem, programate să se transforme în țesut cardiac.
Acesta începe să “bată” spontan după doar 3 zile în laborator, iar după o lună imită aproape perfect țesutul unei inimi mature și poate fi implantat chirurgical pe o inimă care a suferit un infarct miocardic. Peticele acționează atât ca o structură de rezistență, cât și ca stimul pentru refacerea țesutului cardiac și, în cele din urmă, devin parte integrată din inimă.

Rezultatele au fost făcute publice în iunie 2019, iar în prezent se fac demersurile necesare pentru testarea clinică a peticelor pentru tratarea pacienților care au suferit atacuri de cord. Cercetătorii speră ca în viitor peticele cardiace crescute din celule stem să devină tratament standard.

Compatibilitatea celulelor stem este cheia succesului

Pentru ca o astfel de intervenție să aibă șanse maxime de succes, ar trebui folosite petice crescute din celule stem disponibile instant și a căror compatibilitate este cunoscută. De aceea, recoltarea celulelor stem la naștere este o
recomandare mai validă ca oricând. Acestea pot fi păstrate pe termen foarte lung și pot fi folosite în terapii regenerative nu doar de către persoanele de la care s-au recoltat, ci, și de potențiale rude ale acestora (părinți și frați).

În legătură cu aceasta, compania Stem Sure, liderul de inovație în utilizarea celulelor stem, este singura companie ce oferă viitorilor părinți un produs complet procesat și crioprezervat într-un laborator acreditat atât AABB, cât și Jacie, cea mai înaltă acreditare din domeniul celulelor stem. Pâna în prezent, Stem Sure alaturi de banca de celule stem pe care o reprezinta, Biovault, din Marea Britanie au eliberat 11 probe de celule stem, toate folosite cu succes în transplanturi, inclusiv în primul transplant efectuat în România pentru tratarea autismului. Ținând cont de cele mai noi cercetări medicale, există semne că în viitor celulele stem vor fi din ce în ce mai folosite în terapii regenerative și tratamente standard.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *