Intrebari incomode

1) Este adevarat ca celulele stem recoltate la nastere nu pot fi folosite pentru copilul de la care au fost recoltate?

In functie de diagnosticul pentru care se face transplantul, bolile ce beneficiaza de transplant cu celule stem ca tratament standard se impart in boli pentru care de prima intentie se cauta o alta proba, de la un donator compatibil (spre exempu pentru leucemii), si in boli pentru care de prima intentie este transplantul cu celule stem recoltate chiar de la pacient (spre exemplu pentru limfoame)!

2) Are sens sa pastram proba stocata in banca ani de zile? Nu isi pierde viabilitatea?

De cca 29 de ani in intreaga lume se stocheaza si se folosesc in transplant probe de celule stem recoltate la nastere. Avem garantia timpului ca probele stocate isi pastreaza viabilitatea pe durata a 29 de ani. Timpul ne va da raspunsul in continuare.

3) Transplantul cu celule stem este un tratament in faza de studiu?

Transplantul cu celule stem se face de 29 de ani in intreaga lume. Se cunosc exact bolile pentru care se poate face transplant (sunt peste 80 de boli grave, mortale pe lista, in special boli de sange), protocoalele de tratament sunt standardizate, sunt peste 35.000 de transplanturi cu celule stem recoltate la nastere deja effectuate. Transplantul cu celule stem ombilicale nu mai este de mult in faza de studiu.