Merita sa recoltez?

Este bine-cunoscut faptul că există peste 80 de boli pentru care transplantul de celule stem hematopoietice este un tratament standard. Celulele stem sunt caramizile din care este construit corpul nostru.

Celulele stem sunt caramizile din care este construit corpul nostru

Celulele stem sunt celule precursoare ale organismelor vii – celule primordiale de la care incepand se diferentiaza toate celelalte 200 de tipuri de celule ale organismului uman. Celulele stem au  remarcabila capacitate ca, in functie de stimulii din mediu , fie sa se divida rezultand alte celule stem, fie sa se diferentieze in tipuri diferite  de celule ale organismului – celule sanguine, celule nervoase, musculare, etc . Celulele stem funcţionează ca un sistem de reparare a corpului, avand capacitatea de a creea tesut si putand inlocui, virtual, orice celula a corpului.

La ce se folosesc celulele stem

Trecut

Din 1957, atunci cand a fost raportat primul transplant cu celule stem ale sangelui si pana in 2013, cand a fost sarbatorit in intreaga lume transplantul cu numarul 1 milion, utilizarea celulelor stem a evoluat constant. In 1973 a avut loc primul transplant intre persoane neinrudite, iar in 1988 a fost efectuat cu success primul transplant de sange ombilical. De-a lungul timpului au fost decernate 2 premii Nobel pentru cercetari ale celulelor stem – in 1990 si 2010. Parteneriatele internationale si cei peste 20 de milioane de donatori voluntari au facut posibila cresterea numarului de transplanturi si a transplantologiei in general.

Prezent

Astazi, cu peste 35.000 de transplanturi cu celule stem ombilicale deja efectuate, cu peste 4000 de transplanturi efectuate in fiecare an, experienta clinicilor de transplant din întreaga lume a crescut, iar acest lucru se reflecta în rezultatele bune înregistrate post-transplant pentru boli altfel mortale. Exista un numar de peste 80 de boli în al caror tratament standard este inclus transplantul de celule stem. Ceea ce acum 20 de ani parea de neconceput, acum este practica medicala curenta pentru centrele medicale dezvoltate din întreaga lume.

Viitor

In acest domeniu al Medicinei lucrurile evolueaza intr-un ritm alert. Numarul mare de studii în desfasurare în întreaga lume ne da motive sa credem ca în viitorul apropiat numarul celor 80 de boli pentru care transplantul cu celule stem face parte din terapia standard va creste semnificativ. Alte posibile utilizari se arata la orizont, in refacerea propriilor tesuturi. In laborator, celulele stem s-au dovedit capabile de a forma alte tipuri de celule, cum ar fi celulele nervoase, osoase, piele, inimă și ficat, si altele. Celulele stem mezenchimale se pregatesc sa deschida o noua fila din istoria medicinei – Medicina Regenerativa, ce probabil va juca un rol important in capacitatea noastra de a trata boli umane.

De ce sa recoltez celule stem
din cordonul ombilical al copilului meu

Terapia cu celule este o optiune de tratament si chiar de vindecare pentru multe boli grave. Pentru cei care deja suferă de o boală care poate fi tratata cu ajutorul celulelor stem, stocarea de celule stem ar putea avea o importanta personala si relevanta. Pentru alții, exista riscul ca la un moment dat în viața, fie ei insisi fie o persoana draga lor sa fie afectata de o boala ce poate fi tratata cu celule stem.

Recoltarea si stocarea de celule stem din cordonul ombilical la nastere, a devenit o practica obisnuita in întreaga lume. Sunt peste 35.000 de transplanturi cu celule stem ombilicale deja effectuate. In 2010 in Statele Unite, transplanturile cu celule stem ombilicale au depasit ca numar transplanturile de maduva. Cordonul ombilical, considerat deseu biologic si aruncat acum 28 de ani, în zilele noastre este pretuit la adevarata lui valoare.

O singura sansa

Stocarea celulelor stem ale copilului dvs in momentul nașterii este o oportunitate ce apare o data in viață pentru a pastra o resursă valoroasă, care la un moment dat ar putea fi necesara în tratamentul unei boli grave.

O sursa bogata

In trecut, principala sursă de celule stem era maduva osoasa. Astăzi medicii au descoperit ca sângele din cordonul ombilical și țesutul de cordon ombilical sunt o sursa bogata de celule stem deosebit de eficiente.

Succes

Primul transplant realizat cu success folosind celule stem recoltate din sangele cordonului ombilical a fost in 1988. Pacientul era un băiețel de 5 ani care suferea de o boala a sangelui gravă, mortala, numită Anemie Fanconi. Sângele ombilical a fost recoltat da la sora lui nou-nascuta. Baietelui respectiv astazi are aproape 30 de ani, este bine sanatos si isi creste proprii copii.

Tratament

Potentialul celulelor stem de a inlocui celulele si tesutul deteriorat este foarte important. Există peste 80 de boli pentru care transplantul cu celule stem hematopoietice este considerat o optiune standard de tratament.

Este bine-cunoscut faptul că există peste 80 de boli pentru care transplantul de celule stem hematopoietice este un tratament standard. Urmați aceste link-uri pentru a vedea mai multe informații.:

  • Parent’s Guide to Cord Blood
  • European Society for Blood and Marrow Transplantation

Pentru alte tratamente inovatoare ce utilizeaza celule stem dar care pana astazi nu au fost adoptate ca terapiile standard, pacienții pot fi tratați in cadrul diverselor studii clinice. ClinicalTrials.gov prezinta o lista detaliata cu aceste studii la nivel internațional.

Afla de la oamenii direct implicati!

Iti pui intrebari despre celule stem? Sau poate despre procesele din Banca? Vrei sa stii cum este stocata proba copilului tau? Sau ce sa ne asteptam de la viitor? Afla direct de la oamenii direct implicati!

In concluzie

Afla povestea primului transplant cu celule stem reusit

Citeste mai mult

35.000+

transplanturi

80+

boli

Luptand cu boala

Peste 35.000 de transplanturi cu celule stem ombilicale au avut loc în întreaga lume și au fost utilizate în tratamentul urmatoarelor:

Boli imunologice

Boala granulomatoasă cronică
Tulburări Hystiocytic
Deficitul de adeziune leucocitară
Imunodeficiență combinată severă
Sindromul Aldrich Wiskott

Boli ale sangelui

Anemie aplastică
beta talasemia
Anemie Diamant-Blackfan
Anemie Fanconi
Siclemie

Boli neurologice

Traumatic Brain Injury
Cerebral Palsy
Hypoxic Ischemic Encephalopathy (HIE)
HSV Encephalitis & NMDA Receptor
Antibody Encephalitis
(* studii clinice inovatoare)

Cancer

Leucemie acuta
Leucemia cronică
Tumorile solide cu risc ridicat
Hodgkin și non-Hodgkin
sindroame mielodisplazice

Boli metabolice

Boala Krabbe
Sindromul Hurler
leukodystrophy metacromatice
Sindromul Sanfilippo
Sindromul Hunter

Utilizarea probelor de sânge din cordonul ombilical stocate in bancile private de celule stem in tratarea leziunilor cerebrale la pacienți copii. A. Smith, J. Sun, J. Allison, M. Mimbrero-Ramirez, K. Hussain, J. Kurtzberg. Bone Marrow Transplantation, Volumul 51, Sectiunea S1 (2016), p S568.

Terapii

Terapii standard

Se refera la bolile (peste 80) pentru care transplantul cu celule stem este o terapie STANDARD – se utilizeaza în mod standardizat, alaturi de alte terapii medicamentoase; se cunosc indicatiile, contraindicatiile, modalitatile de administrare, dozele optime, efectele adverse etc. Pentru aceste boli, transplantul cu celule stem nu mai este de mult timp o noutate pentru medici.

Terapii in studiu clinic

Se refera la bolile pentru care transplantul celulelor stem s-a dovedit a fi benefic, dar inca nu a fost adoptat ca si terapie standard. Pentru o parte din aceste boli, transplantul de celule stem doar încetineste progresia bolii, însa nu o vindeca. Pentru o alta parte dintre aceste boli, celulele stem pot contribui la vindecare, însa sunt necesare cercetari viitoare pentru a determina pacientul candidat perfect pentru transplant, doza optima, metoda optima de administrare a celulelor stem etc.

Terapii experimentale

Se refera la bolile pentru care celulele Stem sunt folosite ca terapii experimentale. O categorie aparte de tratamente în studiu clinic sunt cele cu celule stem mezenchimale recoltate din tesutul cordonului ombilical – mai exact din Gelatina Wharton a cordonului ombilical. Este vorba de boli pentru care se studiaza beneficiul si eficienta unui tratament cu celule stem mezenchimale.