Michael Schumacher, tratat cu celule stem

Michael Schumacher - transplant cu celule stem
Michael Schumacher a castigat 7 titluri de campion mondial de Formula 1, dintre care 5 consecutiv, o performanta neegalata inca.

Conform surselor aflate in contact cu familia lui Michael Schumacher, acesta va beneficia de un nou transplant de celule stem in cursul acestei luni.

Philippe Menasche - tratament celule stem
Prof. Philippe Menasche

Acesta ar fi al doilea tratament cu celule stem de care beneficiaza fostul campion mondial de Formula 1. Primul se pare ca i-a fost administrat in decembrie 2019 de catre renumitul medic Philippe Menasche la spitalul Georges-Pompidou din Paris si a fost urmat de revenirea la starea de constienta a pacientului care a suferit cu exact 6 ani in urma, pe 29 decembrie 2013, un accident de schi in localitatea Meribel din Alpii Francezi, lovindu-se cu capul de o stanca aflata in afara pistei si spargandu-si casca de protectie.

Acest impact l-a lasat lasat inconstient, fiind purtat cu elicopterul pana la cel mai apropiat spital unde s-a decis inducerea comei pentrun protejarea functiilor cerebrale. Desi coma i-a fost remisa dupa 6 luni de catre medici, Michael Schumacher nu si-a recapatat starea de constienta pana la momentul transplantului cu celule stem de anul trecut.

Jean Todt
Jean Todt, ex-manager Ferrari F1

Imbunatatirea a fost atat de dramatica incat Jean Todt a afirmat ca “a urmarit la televizor o cursa de Formula 1 impreuna cu fostul mare campion” si ca acesta se lupta cu indarjire pentru recuperare doar ca, probabil, “nu va mai conduce niciodata o masina de Formula 1”.

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu, fondator Doctor MIT si Stem Sure

Parte a acestei recuperari o reprezinta transplantul de celule stem care urmeaza sa ii fie administrat lui Michael Schumacher in zilele urmatoare. “Din cunostintele pe care le avem despre acest tip de interventii pe care le-am efectuat si noi in Romania incepand cu ianuarie 2019 in cazul copiilor diagnosticati tot cu o afectiune cerebrala, autismul, putem presupune ca ceea ce i se infuzeaza lui Michael Schumacher sunt celule stem hematopietice compatibile cu sistemul sau imunitar. Cu siguranta, pacientul nu are celule stem hematopietice proprii deoarece, acum 51 de ani, cand s-a nascut, aceasta recoltare nu era o optiune desi ar fi fost ideal pentru conditia sa de acum. Insa stiinta avanseaza enorm si putem presupune ca odata cu potentialul de denudare imunitara a celulelor CD-34, o operatiune incredibil de costisitoare totusi, Michael va avea suficiente celule stem viabile gata pentru transplantat. De aceea este atat de recomandat sa recoltam celule stem la nasterea copiilor nostri.” detaliaza doctorul Bogdan Ivanescu, prezentatorul emisiunii medicale TV Doctor MIT si fondatorul Stem Sure.
Cel care este indicat ca a condus interventia cu celule stem asupra lui Michael Schumacher, profesorul Philippe Menasche, este renumit pentru o tehnica inovatoare de grefare a celulelor stem, el realizand in 2014 primul transplant de celule stem embrionare din lume in cazul unui pacient ce suferea de insuficienta cardiaca. Totodata, dr. Menasche, profesor de chirurgie toracica si cardiovasculara la Universitatea Descartes din Paris, Sef de Sectie al Departamentului de Insuficienta Cardiaca a Spitalului European Georges Pompidou si Director al INSERM (Institutul National de Sanatate si Cercetare in Medicina) este un pionier in studiul veziculelor extracelulare obtinute din celule stem ce pot fi utilizate in in special in tratarea insuficientei cardiace si a infarctului.

Celule stem
Celulele stem fie grefeaza tesutul tinta, fie, in cazul cordului, prin actiune paracrina, il influenteaza spre regenerare.

“Nimeni nu stie cu absoluta exactitate cum actioneaza celulele stem. Acestea, propriu-zis, nu se grefeaza in peretele miocardic (muschiul cardiac) – dupa cateva zile sau saptamani, ele dispar. Dar poti observa beneficiile functionale in rastimpul in care aceste celule stem il petrec acolo… pe masura ce descarca molecule in tesut. Ipoteza de lucru este ca refacerea este facuta de catre inima in sine, stimulata de aceste molecule.” explica dr. Menasche, facand referire la transplanturile pe care le-a facut pe muschiul cardiac.

Un studiu al Universitatii din Plymouth, Marea Britanie, partener de cercetare al bancii Biovault (reprezentata de catre Stem Sure in Romania), publicat in revista Cell Reports in iunie 2020, sustine aceste afirmatii prin descoperirea faptului ca celulele stem neurale (NSCs) ar putea fi utilizate pentru “activarea” si producerea de noi celule cerebrale.

Revenim cu noi informatii legate de evolutia starii de sanatate a lui Michael Schumacher imediat ce le aflam!

15 iunie 2020

ALTE ARTICOLE DE INTERES

TRATAREA VIRUSULUI COVID-19 CU CELULE STEM

https://www.doctormit.ro/tratamentul-autismului-cu-celule-stem/

Alte referinte:

https://www.plymouth.ac.uk/staff/claudia-barros

https://www.theregenerativeclinic.co.uk/news/michael-schumacher-is-conscious-after-pioneering-stem-cell-treatment/

The Transplant Institute despre starea lui Michael Schumacher

The Independent despre starea lui Michael Schumacher

The Regenerative Clinic din Marea Britanie despre recapatarea constientei in urma primului transplant cu celule stem

Informatii despre studiul ce vizeaza tratarea autismului cu ajutorul celulelor stem recoltate la nastere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *