„Pansament” cu celule stem pentru ruptura de menisc

ruptura de menisc

Steve Rothery, de 40 de ani, din Bristol, a fost intotdeauna interesat de sport- ca de exemplu de snowboarding. Dar, după un efort fizic intens alaturi de prieteni, a suferit o ruptură de menisc la genunchiul drept. Ca tratament revolutionar, medicii i-au montat un pansament interior special conceput, continand celule stem.

Meniscurile articulare sunt segmente de cartilaj situate în articulația genunchiului, care acționează pentru amortizarea socului și pentru lubrifierea articulației, pentru a reduce frecarea atunci când greutatea corpului se sprijina pe genunchi. Rupturile de menisc sunt frecvente și se produc adesea la pacienții care isi răsucesc genunghii prin sport, dar pot să apară si în viața de zi cu zi la persoanele in vârstă, deoarece odata cu varsta meniscul se subțiaza.

Majoritatea meniscurilor au o irigare sangvina slabă, astfel multe rupturi nu se vindeca și cartilajul trebuie îndepărtat chirurgical, pentru a preveni durerea de-a lungul vieții. Aproximativ 70.000 de britanici sufera anual o intervenție chirurgicală pentru ruptura de menisc. Ca efect advers, fără cartilajul de amortizare, jumătate dintre pacienti vor dezvolta osteoartrita în decurs de cinci ani.

 

O procedura revolutionara

Din fericire pentru Steve, chirurgul său – Dr. Mike Whitehouse, chirurg ortoped consultant la North Bristol NHS Trust – efectua o cercetare pentru un pansament intern special conceput cu celule stem, care promitea rezultate pozitive pentru orice tip de ruptura de menisc.

Steve s-a alăturat studiului și a fost printre primii pacienți care au încercatnoua procedura. ,,Știm că dacă vom repara pur și simplu rupturile de menisc  folosind suturi, repararea nu va dura „, spune Dr. Whitehouse. „Aceasta va eșua în primul an, durerea și simptomele – cum ar fi blocarea genunchilor sau cedarea lor  – vor reveni și meniscul nu va mai exista pentru a proteja articulația. Dar folosirea acestui bandaj de celule stem poate da rezultate de durată deoarece se pare ca stimuleaza meniscul să se repare singur, in mod natural.”

Ca prin pas, chirurgii extrag celule stem din măduva osoasă a pacientului și apoi le cultiva în laborator, pe o placa de colagen (colagenul este o proteină care dă rezistență țesutului conjunctiv din organism). Două săptămâni mai târziu, plasturele cu celule stem se aplică ca un bandaj intern în jurul meniscului rupt, unde se pare că stimulează reparația naturala a ligamentului.

Rezultatele studiului au fost publicate recent în revista Stem Cells Translational Medicine și au arătat că toți cei cinci pacienți tratați cu pansament de celule stem au prezentat meniscul intact după 12 luni de la interventie, iar trei dintre ei prezentau meniscul intact si dupa trei ani de la tartament. (Ceilalți doi au avut ulterior leziuni la nivelul meniscului.)

Profesorul Anthony Hollander, Seful catedrei de Biologia Celulelor Stem la Universitatea din Liverpool si co-fondatorul firmei care a dezvoltat procedura, spune: „Dezvoltam acum o alta versiune a pansamentului, folosind celule stem donate de pacientii supusi procedurilor ortopedice, ceea ce va reduce costul și a elimina necesitatea celei de-a doua interventii. ”

Genunchiul lui Steve este acum lipsit de durere. Steve face sport din nou. „Sunt atât de ușurat să știu că nu am artrită și sa pot fi un tata activ din nou”, ne spune el incantat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *