Pobele de celule stem stocate la CryoSave Europe

Informare pentru parintii care au stocat probe de celule stem la CryoSave Europe

Temperatura de pana la -196 °C asigura oprirea metabolismului celular si prezervarea potential indefinita a materiei organice (precum celulele stem hematopoietice)
Temperatura de pana la -196 °C asigura oprirea metabolismului celular si prezervarea potential indefinita a materiei organice (precum celulele stem hematopoietice)

Majoritatea clientilor CryoSave Europe pot gasi materialul biologic al copiilor lor stocat in cadrul bancii PBKM Famicord. Aceasta informatie este valabila pentru mai mult de 330,000 de probe de sange de cordon ombilical si de tesut de cordon ombilical ale clientilor CryoSave din Europa. Parintii pot verifica statusul probelor proprii fie contactand CryoSave ori Famicord.

Locatia actuala de stocare pentru aproape toate probele CryoSave este Varsovia, la sediul bancii Polski Bank Komórek Macierzystych S.A., (PBKM), companie ce este totodata actionarul majoritar al Biogenis, Romania. Spatiul de stocare al probelor este reprezentat de catre o cladire construita aproape de aeroportul din Varsovia. Unitatile de tesut uman (probele de celule stem) au fost transportate la aceasta noua locatie de stocare in interiorul unor tancuri de criogenare ce contin azot lichid. In timpul acestui transfer temperatura din interiorul tancurilor a fost monitorizata constant, fiind insotite de catre o echipa de experti. Tancurile cu probe au fost instalate in siguranta in noua locatie incepand cu al doilea trimestru al anului 2019.

Cum este si firesc, parintii vor sa stie de ce aceasta schimbare si daca se va repeta?

Tank de crioprezervare a celulelor stem
Tanc de crioprezervare in azot lichid

Povestea din spatele acestui eveniment este foarte complicata. Vorbim despre o combinatie de factori dintre care: o piata de celule stem extrem de competitiva in Europa care a determinat bancile sa isi scada preturile si sa opereze in baza unor margini de profit infime, decizia managementului de a investi masiv in alte activitati decat cele de baza, precum teste genetice si cercetare de acest fel, structura corporatista greoaie si altele. Exista multe documente de natura financiara si legala care arata ca Esperite NV (compania-mama a CryoSave din 2014) a pierdut bani timp de cativa ani. La sfarsitul lui 2018, datoriile lui Esperite ii depaseau lichiditatile. Valoarea de piata a Esperite scadea astfel la doar cateva milioane de Euro.

Celelalte companii de celule stem din piata au privit destabilizarea lui CryoSave cu mare preocupare. Daca inventarul de probe a CryoSave ar fi pierdut sau afectat intr-un mod substantial, aceasta ar afecta nu numai familiile clientilor CryoSave dar ar crea si publicitate negativa ce ar putea avea un efect de dus rece la nivelul intregii industrii de stocare a celulelor stem care s-ar putea rasfrange in mod egal asupra ambelor forme de crioprezervare a celulelor stem: public si privat.

PBKM Famicord, care in urma achizitiei celei mai mari banci de celule stem din Europa, a devenit banca ce depoziteaza cele mai multe unitati de celule stem de pe continent, s-a oferit sa cumpere inventarul de probe de celule stem a CryoSave. Negocierile au inceput pe 22 februarie 2019, s-au oprit pe 29 mai 2019, au fost reluate pe 13 iunie 2019 doar ca sa se opreasca din nou pe 25 iunie 2019 (informatie accesibila in mediul public). Oricum, in timpul negocierilor, se stie ca unitatile de celule stem au fost transferate de la CryoSave la PBKM ca parte a “stocarii de back-up” prevazut in contractul dintre CryoSave si PBKM Famicord.

Contractele clientilor cu CryoSave sunt valabile iar Famicord isi va indeplini obligatiile de crioprezervare pentru perioada contractata de catre acestia si, cel mai probabil, va incheia contracte noi cu acesti clienti odata ce expira perioada initiala de contract. In acest sens CryoSave este obligat sa achite catre PBKM pentru stocarea probelor. Parintii care se afla in aceasta situatie au fost anuntati de aceasta de catre CryoSave in iunie 2019.

Soarta lui CryoSave urmeaza sa se decida in perioada urmatoare. La acest moment (iunie 2020) nici unul dintre laboratoarele CryoSave din Europa nu functioneaza. Unele dintre birourile CryoSave inca in functiune in anumite tari nu raspund solicitarilor pe cand altele (la data postarii acestui material) au inceput sa o faca. In cursul anului trecut, organizatia Parent’s Guide To Coord Blood i-a cerut lui Jakub Baran, CEO PBKM, opinia sa despre aceasta situatie. Acesta a spus, “nu pot comenta prea mult pe acest subiect pentru moment. Cred ca orice scenariu este posibil, inclusiv repornirea CryoSave, aparitia unei noi companii in cadrul grupului Esperite, reorganizarea CryoSave sau altele cu o conotatie nefericita”.

Parintii sunt sfatuiti sa isi verifice statusul probei contactand oricare dintre cele doua companii CryoSave ori Famicord.

In final, parintii se pot intreba daca este sigur sa incredinteze celulele stem ale noului-nascut unei banci de celule stem?

Raspunsul este ca atunci cand compania este gestionata responsabil, acest lucru este sigur. De aceea Parent’s Guide To Coord Blood sfatuiesc de ani buni parintii sa nu considere ca toate bancile sunt la fel si ca ar fi ok sa alegi una la intamplare sau doar pentru ca este mai ieftina. Evenimentele recente legate de CryoSave arata de ce parintii ar trebui sa studieze cu mare atentie contractul pe care il semneaza si sa identifice elementele ce le confera siguranta, printre care se numara si un management de incredere. Pentru ca stocarea de celule stem este un serviciu pe termen lung, nu doar calitatea produsului ci si stabilitatea financiara a bancii de celule stem aleasa trebuie luata in considerare.

Articol tradus si adaptat pentru Romania dupa https://parentsguidecordblood.org/en/news/parents-seeking-cord-blood-stored-cryo-save-europe

***

IN MOD TRANSPARENT

Situatia detaliata mai sus creste importanta criteriilor de alegere a bancii de celule stem catre care parintii incredinteaza celulele stem ale copilului lor.

In acest sens, consideram ca avem obligatia de a va expune transparent masurile de stabilitate financiara si de calitate a serviciului pe care banca noastra, BIOVAULT, le-a implementat in ultima decada.

Cont bancar ESCROW Contul escrow este un instrument utilizat frecvent in tranzactiile dintre parti, mai ales cand este vorba de sume mari de bani, insa beneficiile acestuia sunt la fel de importante pentru orice schimb comercial si in cazul oricarei tranzactii, indiferent de valoare. wall-street.ro va prezinta aici tot ce trebuie sa stiti despre contul escrow.

Un element de siguranta in plus, in cazul probelor cu stocare integrala pe 18 ani, multumita acestui tip de cont, fiecare proba de celule stem are garantia ca este achitata fractionat in 18 tranzactii egale in cei 18 ani de stocare.

Mai simplu spus, banca ce stocheaza proba de celule stem nu va avea acces niciodata la suma intreaga ci doar la fractii de cate 18 parti, aceasta insemnand ca nu va putea cheltui banii in avans si ca, fiecare an consecutiv de stocare este asigurat.

Asigurare de 10 milioane de lire sterline Asigurarea profesionala de 10 milioane de lire sterline a bancii BIOVAULT, reprezentata in Romania de Stem Sure, are rolul de a elimina riscul de intrerupere a continuitatii stocarii. Aceasta garanteaza continuarea stocarii probelor de tesut uman in conditii perfecte chiar daca compania nu ar mai avea resursele financiare pentru continuarea activitatii de procesare de noi probe.

Suma de 10 milioane de lire este mai mult decat suficienta pentru acoperirea celtuielilor cu personalul, utilitatile si azotul lichid necesar exclusiv pentru stocarea probelor cel putin pe durata de 18 ani a contractului, intentia asigurarii fiind insa de garantare a tranzitiei companiei de la un actionariat/finantator la altul.

Aceasta masura, desi scumpa pentru banca prin valoarea anuala a platii asigurarii, este nepretuita atunci cand ai certitudinea continuitatii stocarii probei de celule stem.

***

Acreditare JACIEFoarte putine banci de celule stem private reusesc sa atinga standardele pe care le impune JACIE pentru a oferi acest tip de acreditare, aceasta fiind potential mai accesibila unitatilor de profil similar cu capital de stat precum bancile publice de celule stem carora finantarea le este asigurata din bugetul de stat si nu din activitati comerciale.

Aceasta confera bancilor publice accesul la cele mai bune resurse pentru a crea performanta. In rare ocazii, unele banci private ating sau depasesc aceste standarde, precum este cazul bancii BIOVAULT care, ulterior acreditarii JACIE si in baza evaluarii de catre NHS (National Health Services), a primit dreptul de a procesa probele de celule stem ale pacientilor britanici diagnosticati cu leucemie.

***

INFORMATII ACTUALIZATE DESPRE CRYOSAVE / PBKM

330,000+ de unitati de celule stem au fost transferate in bune conditii de la locatia de stocare a CryoSave din Elvetia la laboratorul PBKM din Polonia, conform informatiilor publice.

Cele 330,000+ de unitati reprezinta 98% din inventarul total al CryoSave Europa.

La aceasta ora, in baza articolelor publicate in presa internationala si a declaratiilor CryoSave si PBKM, am insumat un numar de probe de celule stem ce nu pot fi identificate cu certitudine ori lipsesc din inventarul initial al CryoSave situat intre 300-6,000. Aceasta cifra poate sa creasca odata cu finalizarea inventarierii tankurilor de criogenare instalate in noua locatie, sa se confirme si sa ramana fixa ori sa scada cu reevaluarea barcode-urilor unitatilor stocare, ceea ce este pare cel mai probabil.

Presupunerea rezonabila la acest moment, neconfirmata insa de nici una dintre cele doua companii, este ca in ultimele luni de activitate ale CryoSave din 2019, barcodarea probelor de sange ombilical si tesut a fost realizata deficitar. Un aspect care pare sa sustina aceasta ipoteza este faptul ca dupa preluarea inventarului CryoSave, PBKM a inceput matching-ul de coduri de bare, reusind sa verifice pana in februarie 2020 circa 60% dintre probe.

Ca o prima concluzie (la iunie 2020) procentul de unitati de identificat ori lipsa din inventarul Cryosave in discutie este 300-6,000 / 330,000 = 0,09% – 1.81%

***

Revenim imediat ce aflam alte noutati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *