P
o
v
e
s
t
i
l
e

N
o
a
s
t
r
e

d
e

S
u
c
c
e
s

Din 2009, de cand am decis sa aducem in Romania prima banca de celule stem vest-europeana, Stem SURE ofera parintilor romani servicii medicale la standarde europene in domeniul recoltarii de celule stem la nastere.

Si, pentru ca a fi leader presupune atat calitate cat si inovatie, incepand cu anul 2016 am adus in Romania una dintre cele mai performante banci de celule stem din Europa – BIOVAULT, Marea Britanie. Oferim parintilor din Romania expertiza unei banci cu istoric impresionant de transplanturi si implicata activ in proiecte de cercetare in domeniul recoltarii, procesarii si stocarii de celule stem.

10 probe ce au fost utilizate cu succes in transplant,
mai multe decat orice alta banca din Romania.

Acest reper important pentru bancile de celule stem evidențiază progresele inregistrate in domeniu si aduce in prim-plan un serviciu pe care multi viitori parinti încă nu il cunosc.

Banca Biovault din Marea Britanie este una dintre primele banci din Europa, si in cei 15 ani de functionare a eliberat probe de la pacienti din intreaga lume pentru a trata o varietate de boli grave, inclusiv paralizie cerebrală, talasemie, leucemie si retinoblastom.

35.000

probe stocate

4.000

transplanturi de maduva

10

transplanturi

8

tari diferite

Probe de sange din cordonul ombilical eliberate de partenerul nostru din Marea Britanie pana in prezent

Potentialul celulelor stem de a inlocui celule si tesuturi deteriorate este extraordinar si in prezent celulele stem sunt folosite pentru a trata mai mult de 80 de boli.

probe eliberate per an probe eliberate in total
2005 2 2
2006 1 3
2007 1 4
2008 1 5
2009 1 6
2010 2 8
2011 1 9
2012 0 9
2013 2 11

Bogdan Ivanescu

Presedinte Stem Sure

“Toate aceste 10 transplanturi eliberate de noi au fost efectuate cu success – rata de reusita fiind de 100%. Acest istoric de performanta al bancii Biovault ne face sa credem ca putem schimba destinele oamenilor, atat prin activitatea zilnica, cat si prin cercetarea medicala pe care o intreprind oamenii de stiinta ai partenerului nostru britanic. BIOVAULT este una dintre cele mai importante bănci de celule stem si de țesuturi din lume, iar astazi, prin prezervarea criogenică a celulelor stem recoltate la naștere, avem una dintre soluțiile tratării a peste 80 de boli amenințătoare de viață.”

Probe eliberate

10

probe eliberate

2

Talasemie

Boala a sangelui

1

Neuroblastom

Cancer al tesutului nervos

1

Siclemie

Boala a sangelui

2

Leucemie

Cancer al sangelui

4

Paralizii cerebrale

Afectiune neurobiologica

Talasemie

Talasemie este o boala genetica, ceea ce înseamnă că poate fi transmisă de la părinți la copii. Nu se cunoaste exact cauza mutatiilor genetice ce duc la talasemie, insa caracteristica este scaderea concentratiei de hemoglobina din globulele rosii. Hemoglobina este o proteina continuta de hematii, esentiala vietii – prin intermediul ei globulele rosii transporta oxigenul la celule.

Paralizie cerebrala

Paralizie cerebrală este termenul general pentru o serie de afectiuni neurologice ale creierului si sistemului nervos, care afecteaza controlul mușchilor, ducand la probleme de miscare si coordonare. Paralizia cerebrala este consecinta lezarii sau dezvoltarii anormale a sistemului nervos (creierului). In majoritatea cazurilor nu se cunoaste cauza. Leziunea sau disfunctia poate surveni in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau in primii 2-3 ani de viata.

Leucemie

Leucemia este o forma de cancer de sange si maduva osoasa. Afectiunea incepe in maduva oaselor. In cazul unui bolnav de leucemie, maduva oaselor produce un numar prea mare de leucocite care nu isi mai pot indeplini functiile. In acest caz, bolnavul se confrunta cu anemie, sangerari sau infectii. Leucemiile pot fi clasificate în funcție de modificarile genetice ce stau la baza bolii, dar si in functie de evolutia bolii, ca fiind acute sau cronice. Unele leucemii, în special cele acute, pot progresa rapid și agresiv și, prin urmare, necesită tratament prompt, în timp ce altele au o evolutie lenta.

Neuroblastom

Neuroblastomul este un tip de cancer care afectează copii, majoritatea cu vârstă până în cinci ani, si apare foarte rar la adulți. Neuroblastom este un tip de cancer care se dezvoltă dintr-un anumit tip de celule nervoase, denumite neuroblaști, in mai multe zone ale corpului. Cel mai frecvent apare la nivelul glandelor suprarenale poziționate deasupra rinichilor, insa se poate dezvolta si la nivelul abdomenului, la nivelul pieptului ,al gȃtului și al pelvisului si se poate răspândi către alte părți ale corpului, cum ar fi la oase, ficat sau piele, prin intermediul vaselor de sânge și al sistemului limfatic. 

Siclemie

Siclemia este o boala grava de sange cu cauza genetica, in care globulele rosii se dezvolta anormal, avand o forma caracteristica de secera. Siclemia (sau anemia cu celule în secera) este cauzată de un tip anormal de hemoglobină, numită hemoglobina S, care schimbă forma celulelor roşii din sânge, iar acestea vor transporta niveluri mult mai scăzute de oxigen. Fiind mai fragile, globulele rosii nu numai că livrează mult mai puţin oxigen la ţesuturile corpului, ci pot bloca vasele mici de sange, ceea ce duce la întreruperea fluxului de sânge.

Clientii nostri si povestile lor

Irene Martini, PhD

Irene Martini, PhD
CEO SmartBank, Italia

Adriana s-a născut în Italia, în 2009, după o fertilizare in vitro, moment ce a reprezentat pentru părinții Adrianei realizarea visului vieții lor. Totul părea să fie bine cu sarcina până în ultimul moment, când mama a început să simtă contracții și a alergat la clinica.

Starea clinică a Adrianei înainte de naștere devenea tot mai rea și mai rea. A fost efectuata cezariana, dar a trecut un timp in care fatul suferea intrauterine. Mai târziu, Adriana a fost diagnosticat cu o leziune cerebrală cauzată de hipoxie la naștere. Hipoxia este un termen medical folosit atunci când o regiune a corpului nu primeste oxigen in mod adecvat.

Simptomele de paralizie cerebrală ale Adrianei nu au fost evidente de la început și a trecut ceva timp înainte ca părinții ei sa decida să caute tratament. Au început să viziteze neurologi în Italia. Din nou și din nou, au cerut parerea neurologilor daca celulele stem recoltate la nasterea Adrianei din sangele din cordonul ombilical ar putea sa fie folosite pentru a trata leziunile din creierului fetitei, dar toti neurologii au respins idea ca fiind un tratament inutil.

În cele din urmă, la trei ani de la nașterea Adrianei, părinții ei au sunat la SmartBank – reprezentantii in Italia ai bancii de celule stem Biovault, din Marea Britanie. Directorul medical al bancii le-a sugerat părinților să ia legătura cu Duke Medical Center, in SUA, acolo unde se desfasura un studiu clinic pentru afectiunea Adrianei. Duke Medical Center accepta inscrierea copiilor din toata lumea pentru terapia leziunilor cerebrale cu propriile lor celule stem, recoltate la nastere din sângele cordonului ombilical.

BioVault a trimis proba de celule stem la Duke Medical Center pentru teste suplimentare, în conformitate cu reglementările din Marea Britanie si SUA. Proba Adrianei s-a dovedit a avea suficiente celule stem pentru cel putin doua terapii.

Adriana și familia ei au călătorit în Statele Unite ale Americii pentru transplantul cu celule stem din cordonul ombilical. A primit primul transplant în mai 2013, iar cel de-al doilea în decembrie 2013. Înainte de aceasta terapie, Adriana nu putea să vorbească. In plus, suferea de contracții musculare numite distonie, asa încât nu putea să meargă si nici macar să stea in sezut fara sprijin.

Intr-o seară, înainte de plecarea Adrianei pentru a doua perfuzie in SUA, colegii de la banca din Italia au primit un apel telefonic. O voce mică soptea la celălalt capăt, spunând că e fericita să meargă din nou la tartament și să o vadă pe Dna. Dr. Kurtzberg încă o dată după 6 luni. Adriana putea vorbi !! Pentru colegii din Italia, acesta a fost unul dintre momentele in care au simtit ca sunt recompensați pentru orice eforturi și le-a dat puterea de a lupta in continuare pentru terapia cu celule stem.

Adriana a repetat RMN-ul la un an după prima perfuzie și leziunea cerebrală dispăruse. Incă nevoie să se antreneze ca un mic soldat în fiecare zi, pentru a recupera complet dystonia de care a suferit și are inca nevoie de ortezat pentru a merge singura. Cu toate acestea, acum vorbeste fluent.

10 transplanturi cu celule stem ombilicale

Data eliberării din bancă Folosită în tratament pentru Centrul de transplant
Octombrie 2005 Talasemie Centru de Hematologie si de Transplant de Celule Stem, Spitalul Mount Elizabeth, Singapore
Noiembrie 2005 Transplant alogenic (frati) Departamentul de Celule Stem si Imunologie, Serviciul National de Sange, Birmingham, Marea Britanie
Noiembrie 2005 Talasemie Clinica pentru Copii TU Munchen, Munchen, Germania
Martie 2008 Neuroblastom Institutul Gaslini, Largo Gaslini, Italia
Septembrie 2009 Paralizie cerebrala – autolog Centru Medical al Universitatii Duke, Carolina de Nord, SUA
Ianuarie 2010 Paralizie cerebrala – autolog Centru Medical al Universitatii Duke, Carolina de Nord, SUA
Octombrie 2010 Siclemie Trustul de Sanatate NHS al Colegiului Imperial, Londra, Marea Britanie
Aprilie 2011 Leucemie limfoblastica acuta (frati) Trustul Fundatiei Regale Mardsen NHS, Surrey, Marea Britanie
Aprilie 2013 Paralizie cerebrala – autolog Centrul Medical al Universitatii Duke, Carolina de Nord, SUA
Mai 2013 Paralizie cerebrala – autolog Serviciul de Transfuzii al Spitalului Universitar de Copii, Madrid, Spania

6 tari diferite

Probele au fost folosite cu success in transplant in 8 spitale din 6 tari diferite din intreaga lume, inclusiv Marea Britanie, SUA, Germania sau Italia.

3 luni – 12 DE ANI

Probele depozitate de Biovault au fost eliberate cu succes pentru utilizare la pacienții cu varste cuprinse intre 3 luni si 12 ani.

50% proba proprie / 50% proba de la donator

50% din probe au fost utilizate chiar de catre copilul de la care au fost recoltate, in transplant autolog / 50% din probe au fost folosite de catre alti membrii ai familiei (in special de catre fratii copilului de la care au fost recoltate) in transplant alogenic

Referinte

  • *Data correct as of February 2016.
  • (1) http://www.nhs.uk/conditions/cerebral-palsy/Pages/Introduction.aspx
  • (2) http://www.nhs.uk/conditions/Thalassaemia/Pages/Introduction.aspx
  • (3) http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/leukaemia/incidence
  • (4) Ref http://dx.doi.org/10.1016%2Fj.ebcr.2015.07.005
  • (5) http://www.birthinjuryguide.org/birth-injury/types/ & http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/eutils/elink.fcgi?dbfrom=pubmed&retmode=ref&cmd=prlinks&id=24388332
  • (6) http://www.gosh.nhs.uk/medical-information/search-for-medical-conditions/severe-combined-immunodeficiency-scid/
  • (7) http://www.nhs.uk/conditions/Sickle-cell-anaemia/Pages/Introduction.aspx