Premieră mondială. Celule stem pentru tratarea pacienților cu boala Parkinson

Un tratament cu celule stem pentru boala Parkinson testat în Japonia, în premieră mondială si anunțat de catre cercetătorii niponi. 

Cercetătorii  japonezi ar putea avea in curând cheia tratării cu succes a bolii Parkinson, totul cu ajutorul celulelor stem.

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor care sintetizează dopamină. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremurături și dificultăti la mers.

Cercetarea este făcută de o echipă medicala condusa de Jun Takahashi, neurochirurg la Universitatea din KyotoCentrul de Cercetari si Aplicatii cu celule stem induse pluripotente (iPS), Japonia, in colaborare cu Spitalul Universitar din Kyoto. Procedeul prevede injectarea în creierul unor pacienți cu boala Parkinson, a cinci milioane de celule stem induse pluripotente (iPS).

Echipa de studiu va injecta celule progenitoare dopaminergice (un tip special de celule stem care se transforma in neuroni ce produc dopamina) direct într-o regiune a creierului cunoscută in a juca un rol-cheie în degenerarea neuronală asociata bolii Parkinson.

Celulele stem provin de la donatori sănătoși si se vor dezvolta în neuroni producători de dopamină, un neurotransmițător care intervine în controlul motricității. Echipa medicala va efectua 7 tratamente de acest tip si va monitoriza pacientii pe o perioada de 2 ani din momentul aplicarii tratamentului.

Ideea acestui studiu a venit ca urmare a unui test realizat pe maimuțe, cărora li s-au injectat celule stem umane. Tratamentul le-a permis primatelor suferind de o formă de Parkinson să își îmbunătățească mișcările. Acesteau au fost apoi monitorizate 2 ani dupa tratament si au demonstrat imbunatatiri semnificative ale starii clinice.

Sursa: https://www.sciencemag.org/news/2018/07/first-its-kind-clinical-trial-will-use-reprogrammed-adult-stem-cells-treat-parkinson-s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *