PREMIERA: A fost realizat primul transplant cu celule stem in Romania, pentru tratarea autismului, cu o proba eliberata de Stem Sure

Vrei sa afli toate detaliile interesante despre aceasta premiera romaneasca?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Aceasta premiera medicala reprezinta primul transplant efectuat in Romania cu propriile celule stem recoltate la nastere. Pentru prima data in tara noastra, un copil diagnosticat cu tulburari din spectrul autismului a fost beneficiarul unui transplant cu celule stem.

Fetita se simte bine post-transplant si va fi in continuare monitorizata de catre echipa medicala, pentru a urmari evolutia clinica.

Proba a fost recoltata in anul 2014 utilizand serviciile Stem Sure, apoi procesata prin separare celulara si criogenata timp de 4 ani pana la momentul la care a fost solicitata spre utilizare de catre parinti. Parintii au luat decizia de a efectua transplantul autolog (transplant ce utilizeaza celulele proprii) in Bucuresti. Transplantul a avut loc in cursul acestei saptamani.

Autismul

Autismul este considerat un spectru de tulburari de dezvoltare neuropsihiatrica, cu o larga paleta de manifestari. Cauzele raman deocamdata necunoscute.

Autismul inregistreaza o crestere a incidentei in intreaga lume. Spre exemplu, in SUA, 1 din 59 de copii sunt diagnosticati cu tulburari din spectrul autismului, conform datelor publicate in 2018 de catre CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Fata de statisticile din 2012, se inregistreaza o crestere de 15% a prevalentei bolii, conform CDC.

 

 

Etapele transplantului

Pregatirea documentatiei

In luna decembrie a anului 2018 parintii au transmis catre Stem Sure solicitarea de eliberare a probei de celule stem recoltate la nastere pentru a fi utilizata in transplant. A urmat apoi completarea documentatiei medicale din partea echipei ce a efectuat transplantul, pentru a certifica faptul ca proba urmeaza a fi utilizata in conditii medicale proprii diagnosticului, in cazul de fata, autism.

Testarea si validarea probei

A urmat etapa de verificare a parametrilor probei (numar de celule nucleate din proba, numar de celule stem, viabilitatea celulara, markeri infectiosi, sterilitatea probei) precum si validarea sursei probei prin testarea genetica HLA.

Colegii din banca au raspuns prompt tuturor solicitarilor echipei medicale din Romania. Documentatia probei a fost pregatita si pusa la dispozitia echipei medicale, facand astfel posibila pregatirea in detaliu, pas cu pas, a procedurii de transplantare.

Cum toate testarile au aratat faptul ca proba indeplineste criteriile de calitate pentru a fi folosita in siguranta in transplant, a inceput urmatoarea etapa.

Transportul si livrarea probei

Transportul probei din banca si pana in Romania a fost realizat prin intermediul unui serviciu de curierat international specializat in transportul de probe biologice. A fost utilizat un recipient cu azot lichid (cryo shipper), care a pastrat proba la temperatura de – 196 °C pe toata durata transportului. Mentinerea probei la temperatura de criogenare este un parametru de calitate foarte important, mentinand viabilitatea celulelor stem stocate. Din acest motiv, temperatura de pastrare a probei a fost monitorizata electronic in permanenta, pe toata durata trasnportului.

Transplantarea probei

Transplantarea probei de celule stem a avut loc la un spital privat din Bucuresti. Specialistii din banca au pus la dispozitia echipei medicale protocolul de decriogenare, apoi protocolul de transfer al probei de celule stem din recipientul unde proba a fost stocata in cursul ultimilor 4 ani in recipientul pentru transplant, precum si protocolul medical de aplicare a probei. Toti pasii transplantului au fost prezentati clar si in detaliu, facilitand desfasurarea in conditii perfecte a procedurii.

Inainte de momentul propriu-zis al transplantarii, proba a trecut printr-o ultima verificare a calitatii sale – a fost reverificat numarul de celule din proba dupa decriogenare. Rezultatul este unul foarte bun: proba si-a pastrat caracteristicile de celularitate de la momentul recoltarii pe toata durata stocarii probei in banca. Este un rezultat care ne bucura si cu care ne mandrim, deoarece certifica faptul ca procedura de procesare si apoi stocare in banca este o procedura de cea mai buna calitate posibila.

Familia a cautat solutii pentru situatia cu care se confrunta. Astfel au ajuns la decizia de a utiliza proba de celule stem recoltata la nastere prin intermediul Stem Sure. Tratamentul cu celule stem pentru autism este un tratament inovator nestandardizat, de care beneficiaza copii din intreaga lume inca de cativa ani. Centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut in intreaga lume pentru rezultatele bune pe care le-a obtinut in tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism. Ne dorim din suflet ca si in acest caz, pacientul nostru sa obtina rezultatele foarte bune post-transplant pe care le asteptam ca urmare a experientei internationale pe care o cunoastem

 

Stem Sure – de 10 ani in Romania

Stem Sure este singura companie de celule stem din Europa ce, prin serviciile sale, ofera clientilor sai posibilitatea de a efectua transplanturi cu celule stem tinere pentru tratarea leucemiilor si a limfoamelor, cat si transplanturi cu microgrefe adulte pentru tratarea plagilor, piciorului diabetic ori artrozelor.

“Motivul pentru care parintii au decis sa recolteze celulele micutei la nastere, acum 4 ani, a fost dorinta de a avea optiuni de tratament de-a lungul timpului. Iar acum au putut beneficia de acest tratament inovator. Fiind prima proba eliberata de Stem Sure, si pentru noi a fost o premiera. Dar totul a decurs bine . Ne bucura faptul ca fetita se simte bine post-transplant. Speram ca rezultatele vor fi foarte bune si ca se vor observa rapid!” a afirmat dr. Bogdan Ivanescu, Directorul General al Stem Sure