Prima “vindecare” de paralizie cerebrala – cu ajutorul celulelor stem

Medicii germani anunta faptul ca pentru prima data in lume au tratat cu succes un copil suferind de paralizie cerebrala cu propriile celule stem. Tratamentul administrat a constat din administrarea intravenoasa a celulelor stem recoltate la nasterea baietelului. Paralizia cerebrala de care suferea a aparut ca urmare a unui infarct miocardic, care l-a lasat pe micut intr-o stare vegetativa. Insa la cateva saptamani dupa administrarea celulelor stem starea i s-a ameliorat considerabil, iar la cateva luni dupa tratament a inceput sa vorbeasca si sa mearga. Medicii germani ce l-au ingrijit spun ca aceste rezultate vor spulbera dubiile cu privire la eficienta terapiei cu celule stem pentru paralizie cerebrala.

 

In noiembrie 2008, baietelul in varsta atunci de 2 ani, a suferit un infarct miocardic, care prin lipsa de oxigen pe care a produs-o i-a afectat creierul – a ramas paralizat, cu leziuni cerebrale severe si intr-o stare vegetativa. Doctorii i-au avertizat pe parinti ca sansele de supravietuire sunt minime. Pana in acel moment nu exista nici un tratament pentru boala de care suferea baieelul: paralizie cerebrala infantila.

 

Situatia fiind disperata, parintii au cautat variante alternative de tratament, dupa cum spune Dr. Arne Jensen, de la Spitalul Catolic din Bochum, Germania, Campusul Clinic de Ginecologie, cel ce a condus tartamentul. La 9 luni de la declansarea bolii, biatului i-a fost administrat preparatul de celule stem recoltate la nastere si pe care parintii sai decisesera sa il stocheze in conditii de criogenie.

 

Rezultatele tratamentului au fost monitorizate la 2, 5, 12, 24, 30 si 40 de luni de la administrare. De obicei sansele de supravietuire dupa o atat de severa leziune cerebrala sunt de doar 5%, iar dupa cateva luni de la afectare pacientul arata doar semne minime de constienta. “Prognosticul pentru micul pacient era foarte rezervat”, spun medicii din Bochum.

 

Insa la 2 luni de la tramentul cu celule stem ombilicale, starea baietelului s-a imbunatatit considerabil. Dupa inca cateva luni, a inceput sa invete sa pronunte propozitii simple si sa se miste. “Rezultatele studiului nostru, impreuna cu cele ale colegilor coreeni ce au desfasurat un studiu similar, spulbera dubiile cu privire la eficienta tratamentului cu celule stem ombilicale”, spune Dr Arne Jensen. In 2 luni de la tratament spasticitatea musculara a scazut semnificativ, iar micul pacient a reusit sa vada, sa stea in sezut, sa zambeasca si sa rosteasca din nou cateva cuvinte.

 

La cca 40 de luni de la tratament, copilul reuseste sa manance singur, sa mearga cu ajutor, si sa construiasca propozitii de 4 cuvinte. “Bineinteles, avand aceste rezultate in fata nu putem spune cu claritate care este cauza recuperarii”, spune Dr. Jensen. “Insa este foarte dificil de explicat aceste efecte remarcabile doar prin prisma unui tratament simptomatic din timpul recuperarii medicale”.

 

In studii desfasurate pana acum pe animale, celulele stem s-a dovedit ca migreaza catre tesutul cerebral lezat. Intr-un studiu anterior pe soareci, cercetatorii au aratat ca celulel stem ombilicale migreaza catre zonele afectate in numar mare, in primele 24 de ore de la administrare.

 

In martie 2013 a fost incheiat cu succes un studiu in Corea ce a analizat efectul transplantului alogenic (utilizand propriile celule stem recoltate la nastere) pentru 100 de copii suferind de paralizie cerebrala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *