Primele implanturi cu celule stem pentru Diabet tip 1

Thermo2Doi pacienti ce sufera de Diabet Zaharat tip 1 sunt primele persoane din lume care au primit implanturi cu celule obtinute din celule stem embrionare pentru tratarea stării lor. Tinta este ca atunci cand nivelul glicemiei din sange creste, implanturile sa elibereze insulina care sa readuca nivelul gicemiei la normal.

Aproximativ 10% din cele 422 de milioane de persoane care suferă de Diabet la nivel mondial, suferă de Diabet Zaharat tip 1, care este cauzat de sistemul imunitar al organismului ce atacă în mod eronat celulele pancreatice care produc  insulină. De mai bine de 15 ani, cercetatorii au incercat sa gaseasca o modalitate de a folosi celulele stem pentru a inlocui celulele pancreatice afectate.

Viacyte, o companie din San Diego, California, propune o motoda noua de tratament, utilizand celule stem. Implantul de dimensiunea cardului de credit al companiei, numit PEC-Direct, conține celule derivate din celule stem care se pot maturiza în interiorul corpului în celulele pancreatice insulare specializate in productia de insulin.

 

Implant subcutanat cu celule stem

Implantul se află chiar sub piele, în antebraț de exemplu, și este destinat să compenseze automat celulele insulare lipsă, eliberând insulina atunci când nivelul glicemiei din sânge este prea mare. “Dacă funcționează, o vom numi un tratament funcțional”, spune Paul Laikind, de la Viacyte.

Un dispozitiv similar a fost deja testat în siguranță la 19 persoane cu diabet zaharat, utilizând un număr mai mic de celule. Odată ce au fost implantate, celulele stem din dispozitiv s-au maturizat în celulele insulare, dar studiul nu a utilizat suficiente celule pentru a încerca tratarea afecțiunii.

Acum Viacyte a implantat pachete PEC-Direct conținând celulele stem la două persoane suferind de Diiabet Zaharat tip 1. O a treia persoană va primi implantul în viitorul apropiat. Odată ajuns în interiorul corpului, porii din țesătura exterioară a dispozitivului permit vaselor de sânge să pătrundă în interior, alimentând celulele progenitoare insulare. Odată ce aceste celule au ajuns la maturitate – care ar trebui să dureze aproximativ trei luni – speranța este că acestea vor putea să monitorizeze nivelurile de zahăr din sânge și să elibereze insulina după cum este necesar.

Dacă noul tratament se va dovedi eficace, ar putea elibera persoanele cu Diabet Zaharat tip 1 de necesitatea de a monitoriza îndeaproape nivelul zahărului din sânge și de a face zilnic injectii cu insulina, deși ar trebui să ia medicamente imunosupresoare pentru a opri distrugerea celulelor noi de catre organism.

Celulele stem embrionare utilizate pentru a produce celulele progenitoare au provenit inițial dintr-un embrion de rezervă timpuriu donat de o familie care a recurs la procedee de FIV. Deoarece celulele stem progenitoare obtinute pot fi multiplicate in cantitati nelimitate, Paul Laikind spune ca, daca tratamentul functioneaza, metoda ar putea sa trateze orice persoana care sufera de aceasta afectiune.

“O sursa nelimitata de celule producatoare de insulina umana ar fi un pas important in calatoria pentru un tratament curativ pentru Diabet Zaharat”, spune James Shapiro de la Universitatea din Alberta, Canada, care a colaborat cu Viacyte cu privire la acest proiect. “Cu siguranta, studiul de fata se va dovedi in timp un reper in ingrijirea Diabetului Zaharat.”

Sursa articolului: https://www.newscientist.com/article/2142976-first-implants-derived-from-stem-cells-to-cure-type-1-diabetes/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *