Rata de vindecarea dupa transplant de celule stem pentru Leucemie

Dupa 25 de ani de experienta in tratarea Leucemiei Acute Limfoblastice prin transplant de celule stem, Universitatea de Medicina din Minnesota, un reputat centru de cercetari si tratamente cu celule stem,  si-a prezentat experienta dobandita prin publicarea unui raport medical .

Mai mult de 600 de pacienti cu varste intre 6 luni si 55 ani, suferind de Leucemie Acuta Limfoblastica, au fost tratati prin transplant de celule stem dupa o prealabila pregatire mieloablativa prin chimio si radioterapie. Au fost folosite celule stem recoltate din maduva sau din sangele cordionului ombilical.

Rezultatele au aratat ca 42% din pacientii ce au primit transplant de maduva de la donator compatibil ( inrudit sau nu) nu prezentau boala dupa 5 ani de urmarire medicala, pe cand in situatia transplantului de celule stem hematopoietice ombilicale, procentul era de 49%.

Procentul de recadere observat a fost de 31% in situatia transplantului de maduva, si de 27% in situatia transplantului de celule stem recoltate din sangele ombilical.

Concluzia autorilor, dupa 25 de ani de activitate, a fost ca tratarea Leucemiei Acute Limfoblastice prin transplant alogenic de celule stem hematoformatoare va duce la un rezultat durabil de supravietuire fara boala/leucemie.

Aceasta analiza retrospectiva pe termen lung, data publicitatii de apecialistii americani, arata similaritati in rezultatele obtinute dupa transplant de celule stem hematoformatoare provenite din maduva donatorilor compatibili, sau din sangele cordonului ombilical, recoltate la nastere, cu un usor rezultat mai bun obtinut cu ajutorul celulelor stem ombilicale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *