Sinteza a utilizarilor de celule stem ombilicale in intreaga lume

Reparari ale inimii. Reparari de os. Leziuni ale maduvei spinarii. Pierderea auzului. Leziuni traumatice cerebrale. Paralizie cerebrala. Diabet. Alzheimer. Fibroza chistica. Leucemie. Siclemie si alte boli de sange. Boli imune si metabolice.

 

“Aceste boli sau grupuri de boli sunt fie tratate in mod curent si vindecate cu ajutorul celulelor stem recoltate din sangele cordonului ombilical, fie sunt in cercetari in intrega lume”, spune Dr Geoffrey O’Neill, Vicepresedinte al Cord Blood America. Cord Blood America este una dintre cele mai mari banci de celule stem hematopoietice ombilicale din SUA, cu sediul in Las Vegas.
“Celulele stem hematopoietice ombilicale au fost folosite in mai mult de 15.000 de transplanturi in intrega lume pentru tratarea leucemiei acute sau cronice la copii. Aceste celule vindeca siclemia si alte boli de sange si au fost folosite in tratarea anumitor patologii imune sau metabolice, 75 de boli in total”, explica Dr O’Neill. “Aceasta face din stocarea celulelor stem la nastere o polita de asigurare pentru copil”.

 

“Cercetatorii cred ca celulele stem recoltate din sangele cordonului ombilical sunt capabile sa se diferentieze in multe alte tipuri de celule in organism, pentru a forma noi tesuturi si chiar organe. De aceea sunt cercetari in desfasurare, cu scopul de a verifica posibilitatile de tratare cu celule stem a unor boli considerate incurabile”. Printre aceste cercetari sunt de amintit:

 

Refaceri ale inimii: cercetatorii testeaza utilizari ale celulelor stem in repararea valvelor cardiace patologice la bebelusi si in tratamentul infarctului miocardic.

 

Leziuni traumatice ale creierului: in America a fost aprobat un studiu ce foloseste propriile celule stem ale copilului in tratarea leziunilor cerebrale traumatice. Alte cercetari in desfasurare in lume studiaza utilizarea celulelor stem in accidentul vascular cerebral.

Refaceri osoase: cercetatorii evalueaza utilitatea tesutului osos obtinut prin inginerie din celule stem, in refacerile osoase din medicina regenerativa. Cercetatorii americani au reusit sa creeze prin inginerie osul maxilarului.

 

Leziuni de maduva a spinarii: celulele stem recoltate de la nou-nascuti s-a dovedit ca imbunatatesc functiile motorii si cognitive ale soarecilor de laborator dupa o leziune acuta a maduvei spinarii. Cercetatori din intreaga lume studiaza potentialul de folosire a celulelor stem in refaceri ale nervilor.

 

Pierderea auzului: celulele stem sanguine sunt utilizate in studii pentru tratarea scaderii acuitatii auditive. Animalele testate au dovedit imbunatatiri semnificative ale auzului.

 

Diabet, Parkinson, Paralizie cerebrala, Fibroza chistica, ALzheimer: sunt in desfasurare studii in laborator, pe animale si altele, pentru dezvoltarea de terapii bazate pe celule stem pentru aceste boli, toate incurabile in prezent.

 

“Credem ca prin continuarea acestor cercetari si prin descoperirea uneia sau a mai multor utilitati ale celulelor stem in aceste boli, valoarea stocarii de celule stem la nastere va creste exponential”, spune Dr O’Neill. “Bazandu-ne pe rezultatele cerectarilor de astazi, credem ca acea zi este mai degraba apropiata decat indepartata.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *