Prima asigurare pentru transplant cu celule stem in autism

Eurolife FFH & Stem Sure lanseaza prima asigurare din Romania care acopera cheltuielile cu tratarea autismului

STEMCare, asigurare, autism, EUROLIFE FFH, celule stem,

 

Asigurarea STEMCare Autism deconteaza costul de 6,000 Euro al unui potential transplant cu celule stem pentru a trata autismul.

Bucuresti, 28 aprilie – Eurolife FFH in parteneriat cu Stem Sure (companie de servicii medicale din domeniul recoltarii, procesarii si stocarii de celule stem) lanseaza prima asigurare din Romania care acopera costurile aferente unui potential transplant de celule stem la copii pentru tratarea autismului. STEMCare Autism este un produs co-branded dezvoltat de Eurolife FFH in colaborare cu Stem Sure si INK – Broker de Asigurare, si este o inovatie atat pe segmentul asigurarilor, cat si pentru industria recoltarii de celule stem.

 

Noul produs de asigurare acopera costurile aferente unei eventuale proceduri de tratare a autismului cu celule stem la copii, in limita sumei de 30,000 RON (echivalentul a 6,000 Euro). Potrivit specialistilor din domeniu, celulele stem recoltate la nastere prezinta potentialul necesar pentru tratarea autismului, interventie care se poate efectua inclusiv in Romania. Tratamentul consta in administrarea unei singure perfuzii, similar unei transfuzii de sange. In Romania, costurile asociate procedurii sunt echivalentul a 6,000 de Euro, suma ce poate fi acoperita integral acum prin asigurarea STEMCare Autism. Asigurarea poate fi incheiata pentru copiii cu varsta intre 0-1,6 luni, prima anuala fiind de 110 lei, prin intermediul companiei Stem Sure.

Ce este STEMCare Autism?

„STEMCare Autism reprezinta un produs de asigurare revolutionar. Si ne bucuram ca impreuna cu partenerii de la Stem Sure putem arata ca asigurarile sunt produse utile, care vin in sprijinul oamenilor in momentele cele mai dificile din viata. Pentru Eurolife FFH aceasta lansare reprezinta inca un pas inainte in consolidarea portofoliului de produse complementare, noi pentru piata locala, dezvoltate in colaborare cu companii care isi doresc la randul lor sa faca diferenta pe segmentul de business in care sunt prezenti, in beneficiul clientului final”, a declarat Anita Nitulescu, CEO Eurolife FFH Asigurari Romania.

Dr. Bogdan Ivanescu„Ganditi-va la ce este in mintea si in sufletul parintilor ai caror copii, la varsta de 2 ani, inca nu le raspund inapoi atunci cand acestia le vorbesc, ori care nu se uita in ochii tatalui sau ai mamei! Acestea sunt reperele profund umane ce ne confirma relatia cu copiii nostri si dragostea pe care le-o daruim. Cand aceste repere nu se regasesc, suferinta parintilor este inimaginabila, mai ales ca este rascolita cu fiecare cuvant ori soapta adresata celui mic. Cunosc aceasta suferinta deoarece coordonez studiul clinic in cadrul caruia facem aceste tratamente si vorbesc cu parintii ai caror copii beneficiaza de aceasta optiune. De astazi, insa, aceasta situatie se schimba. Accesul la tratamentele cu celule stem tinere, recoltate la nastere, se democratizeaza!”, a declarat dr. Bogdan Ivanescu, Directorul General al Stem Sure si creatorul platformei medicale Doctor MiT.

Din datele Stem Sure, 95% dintre formularele de cerere de tratament completate de catre parinti releva faptul ca in cazul celor mici care au fost diagnosticati cu tulburare din spectrul autist, parintii nu s-au gandit sa le recolteze celule stem la nastere poate pentru ca s-au temut ca nu ar avea banii sa urmeze si tratamentul daca ar fi cazul.

Lansarea primei asigurari care acopera costurile tratamentului pentru autism

Lansarea acestui tip de asigurare constituie un raspuns responsabil din partea companiilor implicate in domeniu, in contextul in care incidenta cazurilor de autism la nivel international este in continua crestere.

In urma cu sapte ani, Center for Disease Control din Statele Unite (CDC) indica o incidenta de 1 la 78, pentru ca in anul 2020 aceasta sa creasca la 1 din 59. Potrivit analizelor de specialitate, exista premise ca incidenta sa creasca in viitorul apropiat la un nivel de 1 la 44, ceea ce ar insemna ca intr-o maternitate in care se nasc 220 de copii, 5 dintre acestia sa fie diagnosticati cu o tulburare mai blanda sau mai severa din spectrul autist in urmatorii 3-7 ani.

Ce este autismul?Tratamentul autismului

Autismul este considerat un spectru de tulburari de dezvoltare neuropsihiatrica, cu o larga paleta de manifestari. Cauzele aparitiei raman deocamdata necunoscute. Primele dovezi ale unui potential tratament cu celule stem pentru aceasta afectiune au fost documentate in a doua jumatate a deceniului trecut, cand profesoara Joanne Kurtzberg de la Duke School of Medicine (SUA) a observat o imbunatatire a simptomelor specifice autismului in cazul pacientilor care beneficiau de transplant cu celule stem recoltate la nastere pentru tratamentul paraliziei cerebrale. Se stie acum ca paralizia cerebrala poate fi abordata cu succes cu ajutorul acestui tip celular, insa rezultatele pozitive legate de tulburarea de spectru autist au fost o surpriza.

Aceasta a facut ca munca profesorului Kurtzberg in domeniul celulelor stem recoltate la nastere sa fie extinsa si catre alte studii clinice, de aceasta data dedicate exclusiv tratarii autismului cu celule stem tinere. Astfel, dupa primele doua studii clinice desfasurate pe zeci si sute de copii, in care s-a testat profilul de siguranta si eficacitatea acestui tratament, perfuzarea autologa de celule stem recoltate la nastere in organism a aratat ca determina imbunatatiri ale conditiei pacientului in 70% dintre cazuri.

###

Despre EUROLIFE FFHEUROLIFE FFH

Eurolife FFH este o companie de top pe segmentul asigurarilor cu o experienta de peste 15 ani pe piata locala. Eurolife FFH acopera un portofoliu complex de riscuri: asigurari de viata, asigurari de invaliditate, asigurari de somaj, asigurari de imobil, asigurari de accidente, asigurari de sanatate, asigurari de raspundere civila, asigurari de calatorie, asigurari de bilete. Aceasta include companiile Eurolife FFH Asigurari de Viata si Eurolife FFH Asigurari Generale, fiind o subsidiara a Eurolife FFH Insurance Group. Eurolife FFH Insurance Group face parte din Fairfax Financial Holdings Limited, unul dintre liderii pietei de asigurari la nivel international. Mai multe detalii gasiti pe: eurolife-asigurari.ro.

Logo Stem SureDespre Stem Sure 

De peste un deceniu Stem Sure inoveaza si dezvolta piata medicala a utilizarii de celule stem si progenitorii. Astfel, in premiera pentru Romania, a oferit parintilor sansa unei duble utilizari a celulelor stem recoltate la nastere prin intermediul recipientului bi-compartimentat asimetric, a creat primul program CSR al comunitatii de profil prin plantarea cate unui copac pentru fiecare copil ale carui celule stem au fost recoltate folosind serviciile Stem Sure si, nu in cele din urma, a realizat primul transplant de celule stem din Romania in cazul unei fetite in varsta de patru ani diagnosticata cu TSA.

Stem Sure ofera parintilor romani acces la singurul serviciu de profil realizat intr-o banca de celule stem acreditata JACIE si AABB. Aceasta caracteristica unica pentru Romania creste sansa accesului copilului la cel mai bun centru de transplant din lume din punct de vedere al experientei in tratamentul bolii diagnosticate, cu alte cuvinte maximizand sansele de vindecare ale beneficiarului de transplant cu celule stem. Mai multe detalii gasiti pe: stemsure.ro.

Despre INK BrokerINK Broker

INK Consultanta – Broker de Asigurare ofera servicii de brokeraj in asigurari din 2003. Specializat in Bancassurance, cu clienti importanti ca Romstal Leasing, Bank of Cyprus Leasing Romania, Good Bee Credit, Claret Euro Credit IFN, incepand cu 2017 au diversificat gama de servicii prin crearea de produse noi de asigurare dedicate sportivilor (ciclism, alpinism, schi), serviciilor de ride-sharing (Uber) etc.

Documentar dedicat celulelor stem și CRISPR, la DIGI World

DIGI World lanseaza primul documentar dedicat celulelor stem si CRISPR

Primul documentar romanesc dedicat celulelor stem si CRISPR se lanseaza pe 1 decembrie, ora 21:00, la DIGI World Romania.

In calitate de Doctor Mit, Dr. Bogdan Ivanescu va va ajuta sa intelegeti mai in detaliu cum functioneaza celulele stem, cum este folosita tehnologia de editare genomica si va voi oferi accesul in mintea unora dintre maestrii stiintei din Romania.
Material realizat cu sprijinul Stem Sure – Banca engleza de celule stem.

100% supraviețuire în COVID-19 cu ajutorul celulelor stem.

O recuperare mai rapidă dupa cele mai dure simptome COVID-19? Mai puține decese din cauza noului coronavirus?

Cercetătorii Facultății de Medicină Miller (UM) din cadrul Universității din Miami speră că aceste descoperiri sunt rezultatul final al unui studiu care a folosit celule stem derivate din cordoane ombilicale pentru a combate COVID-19. Studiul “COVID-ombilical” a fost publicat în revista Stem Cells Translational Medicine.

Universitatea din Miami

Facultatea din Miami – parte din campusul universitar

Studiul controlat randomizat a arătat că infuziile de celule stem mezenchimale derivate din cordonul ombilical pot reduce riscul de deces și pot grabi timpul de recuperare pentru pacienții cu COVID-19 care experimenteaza cele mai severe condiții ale bolii, conform rezultatelor publicate.
Camillo Ricordi, COVID-19,

Dr. Camillo Ricordi
Autorul principal al studiului, dr. Camillo Ricordi, director al Institutului de cercetare a diabetului UM și al Centrului de transplant de celule al UM, a declarat miercuri pentru Miami Herald că „studiul indică în mod clar că aceste celule stem scad răspunsul hiper-imun, hiper-inflamator asociat cu cazuri severe de COVID-19.”

O SOLUTIE TERAPEUTICA “FARA PRECEDENT SI FARA EGAL FATA DE ORICE ALT TRATAMENT”

Rezultate extrem de incurajatoare pentru medici, COVID-19,

Rezultate extrem de incurajatoare pentru medici

Ricordi a spus că rezultatele ratei de supraviețuire a pacienților – 100% pentru cei cu vârsta mai mică de 85 de ani – și timpul mai rapid de recuperare „sunt fără precedent și fără egal fata de orice alt tratament raportat până acum”.

Dr. Camillo Ricordi, director al Institutului de cercetare a diabetului UM și al Centrului de transplant de celule al UM, a fost autorul principal al unui nou studiu care a folosit infuzii de celule stem mezenchimale derivate din cordonul ombilical pentru a vedea dacă acestea pot reduce în siguranță riscul de deces și a accelera timpul până la recuperare pentru cei mai severi pacienți infectati cu COVID-19.
Jackson Memorial Hospital

Jackson Memorial Hospital

Studiul s-a concentrat pe 24 de pacienți spitalizați la Universitatea din Miami Tower si Jackson Memorial Hospital cu COVID-19. Toti pacienții au prezentat, in timpul admiterii in spital sau imediat dupa aceasta, sindromul de detresă respiratorie acută severă, a spus universitatea într-un comunicat de presă.

Fiecare pacient a primit două perfuzii, administrate în decurs de trei zile, fie de 100 de milioane de celule stem mezenchimale derivate din cordoanele ombilicale (pentru un total de 200 de milioane de celule), fie de un placebo.

A fost un studiu dublu-orb, ceea ce înseamnă că nici medicii și nici pacienții nu au stiut ceea ce a fost perfuzat, a spus Ricordi. Cercetătorii nu au raportat efecte secundare grave legate de perfuzie, potrivit studiului.

Faptul că rezultatele sunt deja semnificative, în ciuda dimensiunilor reduse ale lotului, este remarcabil“, a spus Ricordi. „Acesta a fost conceput pentru a fi un studiu de siguranță cu semne timpurii de eficacitate, dar faptul că a fost deja semnificativ pentru supraviețuirea pacientului și pentru timpul de recuperare, este într-adevăr foarte încurajator și justifica transmiterea noastră către FDA a cererii pentru o testare pe un lot care va include 120 de subiecți. ”

***

Conform studiului, supraviețuirea pacientului la o lună a fost de 91% în grupul tratat cu celule stem, comparativ cu 42% în grupul de control. Dintre pacienții cu vârsta sub 85 de ani, toți cei tratați cu celule stem mezenchimale au supraviețuit la o lună deci rata de supravietuire de acest fel de 100%.

***

Timpul de recuperare a fost, de asemenea, mai rapid în rândul celor care au primit celulele stem. Mai mult de jumătate dintre pacienții tratați cu perfuzii de celule stem mezenchimale și-au revenit și au plecat acasă de la spital în decurs de două săptămâni după ultimul tratament. Mai mult de 80% din grupul de tratament și-a revenit până în ziua 30, comparativ cu mai puțin de 37% în grupul de control, a spus studiul.

Celule stem

Pentru un specialist, acest traseu al sangelui nu este complicat

Cordonul ombilical contine celule stem progenitoare, sau celule stem mezenchimale, care pot fi multiplicate si ofera doze terapeutice pentru peste 10.000 de pacienti dintr-un singur cordon ombilical, a spus Ricordi intr-un comunicat.
Dr. Giacomo Lanzoni, COVID-19,

Lucrarea co-autorata de catre Dr. Lanzoni are semnificatie pentru dezvoltarea de tratamente si pentru alte tipuri de afectiuni

„Aceste celule au inhibat în mod clar„ furtuna de citokine ”, un semn distinctiv al COVID-19 sever”, a adăugat Giacomo Lanzoni, co-autor al lucrării și profesor asistent de cercetare la Diabetes Research Institute. Rezultatele sunt extrem de importante nu numai pentru COVID-19, ci și pentru alte boli caracterizate prin răspunsuri imune aberante și hiperinflamatorii, cum ar fi diabetul autoimun de tip 1.

Potrivit cercetătorilor UM, următorul pas este studierea celulelor stem la pacienții cu COVID-19 care nu s-au îmbolnăvit încă grav, dar riscă să fie intubați pentru a determina dacă perfuziile previn progresia bolii.

În aprilie 2020, la începutul studiului, Ricordi a declarat pentru Miami Herald că celulele stem au „un potențial uimitor”.

***

ARTICOL TRADUS SI ADAPTAT PENTRU ROMANIA DUPA ARTICOLUL PUBLICAT DE CATRE MIAMI HERALD

Peste 1,000 de bolnavi de COVID, salvati cu celule stem!

Studiu pe celule stem
Cea mai importanta miza a omenirii la aceasta ora este fie gasirea unui tratament eficient pentru cazurile grave de COVID-19 fie gasirea unui vaccin.

Ideal ar fi ca ambele sa apara cat mai devreme insa s-ar putea sa avem parte de o surpriza placuta! Un tratament care poate imbunatati in doar cateva ore starea pacientilor din terapie intensiva pare a fi la indemana noastra fiind vorba despre celulele stem, cunoscandu-se ca cele mai eficiente sunt cele recoltate la nastere.

Ca sa intelegem cum pot celulele stem hematopoietice ori cele mezenchimale sa aduca la viata, la propriu, un pacient intubat, aflam in randurile urmatoare.

Virusul gripal obisnuit versus noul coronavirus

Noul coronavirus (dreapta), SARS-CoV-2, ce provoaca boala COVID-19, pare a fi mai contagios si mai letal decat varul sau (stanga), virusul gripal A sau B.

Aceasta din cauza a doua caracteristici importante:

doze minime infectante de virus pot fi emise de catre pacienti clinic sanatosi adica de catre persoane care nu se stiu a fi bolnave
• noul coronavirus pare ca poate trai in aer si pe suprafete mult mai mult timp decat virusurile gripale obisnuite

Aceasta face posibila expunerea populatiei la cantitati semnificative de virus care patrund in organismul uman pe caile obisnuite si anume pe la nivelul mucoaselor:

1. nazala
2. bucala
3. oftalmica

Porti de intrare coronavirus

Intelegem astfel ca inspirarea virionilor, introducerea acestora in gura cu ajutorul mainilor nespalate sau expunerea corneei la clustere de virioni in incaperi neventilate sunt tot atatea modalitati de a aduce particule de SARS-CoV-2 in organism.

Odata ajuns la nivelul mucoaselor umane, tot ce isi doreste virusul este sa intre in organism.

La acest moment el inca se afla la suprafata corpului uman, persoana nefiind propriu-zis infectata deoarece daca nu avem un numar suficient de virioni prezenti pe mucoasa (Doza Minima Infectanta), orice particula virala ce reuseste sa penetreze o celula, va fi ucisa. Dar sa presupunem ca DMI a fost atinsa si ca, in acest moment, cateva milioane de particule virale SARS-CoV-2 au stabilit contact cu celulele umane.

Coronavirusul ataca o celula umana, celule stem,

Ceea ce cauta ele sunt anumite porti de intrare in celula.

Virusurile vor sa intre in celula pentru a-si varsa materialul genetic in nucleu si a schimba softul “fabricii” determinand astfel celula sa nu mai produca compusii obisnuiti ci copii ale virusului. La un moment dat celula va muri iar armata de virusuri noi, astfel produsa, va fi eliberata in organismul uman, aceasta repetandu-se in miliarde de ocazii.

Portile de intrare ale SARS-CoV-2 in celulele umane par a fi doua: una cunoscuta deja, receptorul ACE-2 si alta descoperita foarte de curand, receptorul neuropilin-1, implicat in gestionarea permeabilitatii vasculare, pe langa alte roluri la nivel de vas de sange. Aceasta pare a fi cea mai buna explicatie pentru manifestarile vasculare grave ale COVID-19.

SARS-CoV-2 trebuie sa gaseasca o celula care sa prezinte unul dintre acesti receptori ca ulterior sa ajunga sa disemineze in fluxul sangvin.

Anosmie in COVID-19

Va spun de pe acum ca neuronii olfactivi adica cei insarcinati cu mirosul nu prea prezinta astfel de receptori ceea ce va face sa va intrebati cum de ne pierdem mirosul in COVID-19? Pentru a afla raspunsul vizitati Doctor MIT incepand cu 15 noiembrie 2020.

Pe langa invadarea mucoasei nazale, virusurile pot ajunge destul de rapid, pe suprafata plamanului, depunandu-se la nivelul alveolelor pulmonare. Acesta este momentul in care celulele de la acest nivel, infectate de catre SARS-CoV-2, lanseaza semnale S.O.S. catre sistemul imunitar declansand astfel raspunsul imun.

Coronavirus in plaman

Reactia imuna duce la distrugerea unui mare numar de celule pulmonare infectate, cu deversarea citoplasmei chiar in tesutul pulmonar. Celulele imunitare provoaca inflamatie, mediul necesar pentru lupta cu succes impotriva coronavirusului.

Toate acestea insa vin cu un pret: schimbul gazos de la nivelul alveolei pulmonare se va face din ce in ce mai greu. Aceasta se vede in scaderea concentratiei de oxigen din sangele bolnavului si instalarea dificultatilor in respiratie.

CAND ESTE NEVOIE DE INTUBARE?

Concentratia normala a oxigenului in sangele uman se pozitioneaza oriunde intre 95% si 100%.

Cand aceasta scade sub limita inferioara de 95% se considera ca pacientul este hipoxic si poate prezenta simptome de insuficienta respiratorie insa cand hipoxia se acutizeaza si ajunge la valori de sub 80%, si se insoteste de scaderea tensiunii arteriale sistolice sub 90 mmHg, pacientul indeplineste conditiile pentru intubare.

Intubare traheala pacient COVID-19

In cazurile cele mai grave, distructia tesutului pulmonar consecutiva inflamatiei generata de lupta sistemului imunitar cu virusul aflat la acest nivel, face necesara asistarea respiratorie adica ventilarea mecanica deoarece reflexul respirator al pacientului este diminuat sau abolit.

Acestea sunt marea majoritate a cazurile despre care auzim la televizor ca ocupa paturile “ventilate” de la A.T.I. (Anestezie si Terapie Intensiva) AICI RAPORT ZILNIC. Si tot acestea sunt cazurile pe care se pare ca le rezolva rapid celulele stem recoltate la nastere.

Alveole pulmonare in contextul emfizemului pulmonar

In dreapta alveolele pulmonare sunt edematiate si nu functioneaza corespunzator, fapt regasit in majoritatea infectiilor pulmonare sau a emfizemului.

In cazul pacientilor cu afectare pulmonara despre care nu stim daca vor supravietui sau nu, tabloul prezinta in plus cateva caracteristici comune: lipsa de constienta ori coma si respiratia asistata. Aceasta inseamna ca, fie tesutul pulmonar este inapt sau ineficient in indeplinirea functiilor sale, ori ca reteaua vasculara pulmonara este infarctizata din cauza formarii trombilor (cheagurilor de sange) fie un mix. Cel mai firesc este sa consideram ca ambele fenomene au loc simultan.

CUM AJUNG CELULELE STEM IN INTERIORUL PLAMANULUI?

Model anatomic uman
Imaginarea unei solutii pentru livrarea materialului biologic (celulele stem) la nivelul cavitatii pulmonare a fost una dintre marile provocari pe care medicii le-au avut de rezolvat.

Varianta finala, cel putin in cazul unora dintre studiile existente la nivel mondial, a fost transformarea concentratului de celule stem hematopoietice ori mezenchimale tinere, adica recoltate la nastere, intr-un aerosol.

Dispozitiv pentru intubare

Aerosolul a fost administrat pacientului printr-un nebulizator conectat la dispozitivul de intubare.

Pacient vindecat de COVID-19, celule stem,

1,200 de pacienti dintr-un total de 2,000 tratati astfel, s-au recuperat total, prezentand o viteza de recuperare de doar 6 zile, cu 310% mai buna decat norma de 3 saptamani (22 de zile) pe care au prezentat-o pacientii aflati in studiu care nu au beneficiat de ajutorul celulelor stem, primind doar un tratament standard.

Actiunea paracrina a celulelor stem

Secretul reusitei acestui tratament rezida in principalul atu al acestui tip de celule: actiunea paracrina. Celula ce detine o astfel de calitate poate fi descrisa ca un dirijor care decide cand si cu ce intensitate fiecare persoana din orchestra isi utilizeaza instrumentul muzical astfel incat orchestra filarmonica sa performeze in cel mai armonios mod cu putinta.

Tesut pulmonar sanatos

Tradus la nivelul pulmonar la care ne aflam, celulele stem astfel livrate pe suprafata alveolara dau ordine pentru reducerea productiei de citochine (citokine), niste agenti inflamatori responsabili pentru inducerea a ceea ce e numit “furtuna de citochine” de exemplu, pentru cresterea permeabilitatii vasculare si orientarea raspunsului limfocitelor si leucocitelor intr-un mod care sa protejeze mai bine structura tisulara alveolara similar modului in care celulele stem ajuta la tratarea autismului la copii.

Pe langa aceasta, celulele stem prezinta in sine actiune antivirala, antibacteriana precum si antitumorala ceea ce ajuta in plus la revenirea la normal a functiei pulmonare.

Secundar, celulele stem initiaza neoangiogeneza (producere de vase de sange noi) si incep sa se multiplice si sa se transforme in tesut pulmonar pentru a inlocui celulele ce au fost distruse in timpul COVID-19. In ce proportii se intampla aceasta este inca un secret ce asteapta sa fie descoperit.

In urma rezultatelor studiului condus de catre dr. Yendry Ventura, la care am facut referire, pe 1 octombrie 2020 la Haifa in cadrul evenimentului sustinut de Fundatia Conferintelor Malteze, s-a consemnat uniunea dintre Abu Dhabi Stem Cell Centre (autorul studiului) si Pluristem Therapeutics Inc., care in aceasta formula intentioneaza sa puna la dispozitia pacientilor cu forme grave de COVID-19, o solutie salvatoare de vieti.

Concentrat de celule stem

Este evident ca una dintre conditiile accesarii acestui tratament o reprezinta existenta unei probe compatibila de celule stem recoltate la nastere pentru uz propriu (autolog) daca pacientul este copilul de la care s-a recoltat sangele de cordon ombilical ori pentru utilizare alogena (de la donator compatibil) daca pacientul este unul dintre parinti sau bunici.

Asa ca iata inca un motiv pentru a nu mai sta pe ganduri atunci se iveste oportunitatea recoltarii de celule stem hematopoietice si mezenchimale.

Intr-un articol urmator vom afla daca, si in ce mod, infectia cu COVID-19 afecteaza gravida, sarcina sau actul nasterii astfel incat sa stiti ce aveti de facut pentru a fi la adapost.

Autor: Dr. Bogdan Ivanescu

Fondator Doctor MIT, co-fondator Stem Sure, redactor medical Stiinta&Tehnica

Pobele de celule stem stocate la CryoSave Europe

Informare pentru parintii care au stocat probe de celule stem la CryoSave Europe

Temperatura de pana la -196 °C asigura oprirea metabolismului celular si prezervarea potential indefinita a materiei organice (precum celulele stem hematopoietice)
Temperatura de pana la -196 °C asigura oprirea metabolismului celular si prezervarea potential indefinita a materiei organice (precum celulele stem hematopoietice)

Majoritatea clientilor CryoSave Europe pot gasi materialul biologic al copiilor lor stocat in cadrul bancii PBKM Famicord. Aceasta informatie este valabila pentru mai mult de 330,000 de probe de sange de cordon ombilical si de tesut de cordon ombilical ale clientilor CryoSave din Europa. Parintii pot verifica statusul probelor proprii fie contactand CryoSave ori Famicord.

Locatia actuala de stocare pentru aproape toate probele CryoSave este Varsovia, la sediul bancii Polski Bank Komórek Macierzystych S.A., (PBKM), companie ce este totodata actionarul majoritar al Biogenis, Romania. Spatiul de stocare al probelor este reprezentat de catre o cladire construita aproape de aeroportul din Varsovia. Unitatile de tesut uman (probele de celule stem) au fost transportate la aceasta noua locatie de stocare in interiorul unor tancuri de criogenare ce contin azot lichid. In timpul acestui transfer temperatura din interiorul tancurilor a fost monitorizata constant, fiind insotite de catre o echipa de experti. Tancurile cu probe au fost instalate in siguranta in noua locatie incepand cu al doilea trimestru al anului 2019.

Cum este si firesc, parintii vor sa stie de ce aceasta schimbare si daca se va repeta?

Tank de crioprezervare a celulelor stem
Tanc de crioprezervare in azot lichid

Povestea din spatele acestui eveniment este foarte complicata. Vorbim despre o combinatie de factori dintre care: o piata de celule stem extrem de competitiva in Europa care a determinat bancile sa isi scada preturile si sa opereze in baza unor margini de profit infime, decizia managementului de a investi masiv in alte activitati decat cele de baza, precum teste genetice si cercetare de acest fel, structura corporatista greoaie si altele. Exista multe documente de natura financiara si legala care arata ca Esperite NV (compania-mama a CryoSave din 2014) a pierdut bani timp de cativa ani. La sfarsitul lui 2018, datoriile lui Esperite ii depaseau lichiditatile. Valoarea de piata a Esperite scadea astfel la doar cateva milioane de Euro.

Celelalte companii de celule stem din piata au privit destabilizarea lui CryoSave cu mare preocupare. Daca inventarul de probe a CryoSave ar fi pierdut sau afectat intr-un mod substantial, aceasta ar afecta nu numai familiile clientilor CryoSave dar ar crea si publicitate negativa ce ar putea avea un efect de dus rece la nivelul intregii industrii de stocare a celulelor stem care s-ar putea rasfrange in mod egal asupra ambelor forme de crioprezervare a celulelor stem: public si privat.

PBKM Famicord, care in urma achizitiei celei mai mari banci de celule stem din Europa, a devenit banca ce depoziteaza cele mai multe unitati de celule stem de pe continent, s-a oferit sa cumpere inventarul de probe de celule stem a CryoSave. Negocierile au inceput pe 22 februarie 2019, s-au oprit pe 29 mai 2019, au fost reluate pe 13 iunie 2019 doar ca sa se opreasca din nou pe 25 iunie 2019 (informatie accesibila in mediul public). Oricum, in timpul negocierilor, se stie ca unitatile de celule stem au fost transferate de la CryoSave la PBKM ca parte a “stocarii de back-up” prevazut in contractul dintre CryoSave si PBKM Famicord.

Contractele clientilor cu CryoSave sunt valabile iar Famicord isi va indeplini obligatiile de crioprezervare pentru perioada contractata de catre acestia si, cel mai probabil, va incheia contracte noi cu acesti clienti odata ce expira perioada initiala de contract. In acest sens CryoSave este obligat sa achite catre PBKM pentru stocarea probelor. Parintii care se afla in aceasta situatie au fost anuntati de aceasta de catre CryoSave in iunie 2019.

Soarta lui CryoSave urmeaza sa se decida in perioada urmatoare. La acest moment (iunie 2020) nici unul dintre laboratoarele CryoSave din Europa nu functioneaza. Unele dintre birourile CryoSave inca in functiune in anumite tari nu raspund solicitarilor pe cand altele (la data postarii acestui material) au inceput sa o faca. In cursul anului trecut, organizatia Parent’s Guide To Coord Blood i-a cerut lui Jakub Baran, CEO PBKM, opinia sa despre aceasta situatie. Acesta a spus, “nu pot comenta prea mult pe acest subiect pentru moment. Cred ca orice scenariu este posibil, inclusiv repornirea CryoSave, aparitia unei noi companii in cadrul grupului Esperite, reorganizarea CryoSave sau altele cu o conotatie nefericita”.

Parintii sunt sfatuiti sa isi verifice statusul probei contactand oricare dintre cele doua companii CryoSave ori Famicord.

In final, parintii se pot intreba daca este sigur sa incredinteze celulele stem ale noului-nascut unei banci de celule stem?

Raspunsul este ca atunci cand compania este gestionata responsabil, acest lucru este sigur. De aceea Parent’s Guide To Coord Blood sfatuiesc de ani buni parintii sa nu considere ca toate bancile sunt la fel si ca ar fi ok sa alegi una la intamplare sau doar pentru ca este mai ieftina. Evenimentele recente legate de CryoSave arata de ce parintii ar trebui sa studieze cu mare atentie contractul pe care il semneaza si sa identifice elementele ce le confera siguranta, printre care se numara si un management de incredere. Pentru ca stocarea de celule stem este un serviciu pe termen lung, nu doar calitatea produsului ci si stabilitatea financiara a bancii de celule stem aleasa trebuie luata in considerare.

Articol tradus si adaptat pentru Romania dupa https://parentsguidecordblood.org/en/news/parents-seeking-cord-blood-stored-cryo-save-europe

***

IN MOD TRANSPARENT

Situatia detaliata mai sus creste importanta criteriilor de alegere a bancii de celule stem catre care parintii incredinteaza celulele stem ale copilului lor.

In acest sens, consideram ca avem obligatia de a va expune transparent masurile de stabilitate financiara si de calitate a serviciului pe care banca noastra, BIOVAULT, le-a implementat in ultima decada.

Cont bancar ESCROW Contul escrow este un instrument utilizat frecvent in tranzactiile dintre parti, mai ales cand este vorba de sume mari de bani, insa beneficiile acestuia sunt la fel de importante pentru orice schimb comercial si in cazul oricarei tranzactii, indiferent de valoare. wall-street.ro va prezinta aici tot ce trebuie sa stiti despre contul escrow.

Un element de siguranta in plus, in cazul probelor cu stocare integrala pe 18 ani, multumita acestui tip de cont, fiecare proba de celule stem are garantia ca este achitata fractionat in 18 tranzactii egale in cei 18 ani de stocare.

Mai simplu spus, banca ce stocheaza proba de celule stem nu va avea acces niciodata la suma intreaga ci doar la fractii de cate 18 parti, aceasta insemnand ca nu va putea cheltui banii in avans si ca, fiecare an consecutiv de stocare este asigurat.

Asigurare de 10 milioane de lire sterline Asigurarea profesionala de 10 milioane de lire sterline a bancii BIOVAULT, reprezentata in Romania de Stem Sure, are rolul de a elimina riscul de intrerupere a continuitatii stocarii. Aceasta garanteaza continuarea stocarii probelor de tesut uman in conditii perfecte chiar daca compania nu ar mai avea resursele financiare pentru continuarea activitatii de procesare de noi probe.

Suma de 10 milioane de lire este mai mult decat suficienta pentru acoperirea celtuielilor cu personalul, utilitatile si azotul lichid necesar exclusiv pentru stocarea probelor cel putin pe durata de 18 ani a contractului, intentia asigurarii fiind insa de garantare a tranzitiei companiei de la un actionariat/finantator la altul.

Aceasta masura, desi scumpa pentru banca prin valoarea anuala a platii asigurarii, este nepretuita atunci cand ai certitudinea continuitatii stocarii probei de celule stem.

***

Acreditare JACIEFoarte putine banci de celule stem private reusesc sa atinga standardele pe care le impune JACIE pentru a oferi acest tip de acreditare, aceasta fiind potential mai accesibila unitatilor de profil similar cu capital de stat precum bancile publice de celule stem carora finantarea le este asigurata din bugetul de stat si nu din activitati comerciale.

Aceasta confera bancilor publice accesul la cele mai bune resurse pentru a crea performanta. In rare ocazii, unele banci private ating sau depasesc aceste standarde, precum este cazul bancii BIOVAULT care, ulterior acreditarii JACIE si in baza evaluarii de catre NHS (National Health Services), a primit dreptul de a procesa probele de celule stem ale pacientilor britanici diagnosticati cu leucemie.

***

INFORMATII ACTUALIZATE DESPRE CRYOSAVE / PBKM

330,000+ de unitati de celule stem au fost transferate in bune conditii de la locatia de stocare a CryoSave din Elvetia la laboratorul PBKM din Polonia, conform informatiilor publice.

Cele 330,000+ de unitati reprezinta 98% din inventarul total al CryoSave Europa.

La aceasta ora, in baza articolelor publicate in presa internationala si a declaratiilor CryoSave si PBKM, am insumat un numar de probe de celule stem ce nu pot fi identificate cu certitudine ori lipsesc din inventarul initial al CryoSave situat intre 300-6,000. Aceasta cifra poate sa creasca odata cu finalizarea inventarierii tankurilor de criogenare instalate in noua locatie, sa se confirme si sa ramana fixa ori sa scada cu reevaluarea barcode-urilor unitatilor stocare, ceea ce este pare cel mai probabil.

Presupunerea rezonabila la acest moment, neconfirmata insa de nici una dintre cele doua companii, este ca in ultimele luni de activitate ale CryoSave din 2019, barcodarea probelor de sange ombilical si tesut a fost realizata deficitar. Un aspect care pare sa sustina aceasta ipoteza este faptul ca dupa preluarea inventarului CryoSave, PBKM a inceput matching-ul de coduri de bare, reusind sa verifice pana in februarie 2020 circa 60% dintre probe.

Ca o prima concluzie (la iunie 2020) procentul de unitati de identificat ori lipsa din inventarul Cryosave in discutie este 300-6,000 / 330,000 = 0,09% – 1.81%

***

Revenim imediat ce aflam alte noutati!

Michael Schumacher, tratat cu celule stem

Michael Schumacher - transplant cu celule stem
Michael Schumacher a castigat 7 titluri de campion mondial de Formula 1, dintre care 5 consecutiv, o performanta neegalata inca.

Conform surselor aflate in contact cu familia lui Michael Schumacher, acesta va beneficia de un nou transplant de celule stem in cursul acestei luni.

Philippe Menasche - tratament celule stem
Prof. Philippe Menasche

Acesta ar fi al doilea tratament cu celule stem de care beneficiaza fostul campion mondial de Formula 1. Primul se pare ca i-a fost administrat in decembrie 2019 de catre renumitul medic Philippe Menasche la spitalul Georges-Pompidou din Paris si a fost urmat de revenirea la starea de constienta a pacientului care a suferit cu exact 6 ani in urma, pe 29 decembrie 2013, un accident de schi in localitatea Meribel din Alpii Francezi, lovindu-se cu capul de o stanca aflata in afara pistei si spargandu-si casca de protectie.

Acest impact l-a lasat lasat inconstient, fiind purtat cu elicopterul pana la cel mai apropiat spital unde s-a decis inducerea comei pentrun protejarea functiilor cerebrale. Desi coma i-a fost remisa dupa 6 luni de catre medici, Michael Schumacher nu si-a recapatat starea de constienta pana la momentul transplantului cu celule stem de anul trecut.

Jean Todt
Jean Todt, ex-manager Ferrari F1

Imbunatatirea a fost atat de dramatica incat Jean Todt a afirmat ca “a urmarit la televizor o cursa de Formula 1 impreuna cu fostul mare campion” si ca acesta se lupta cu indarjire pentru recuperare doar ca, probabil, “nu va mai conduce niciodata o masina de Formula 1”.

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu, fondator Doctor MIT si Stem Sure

Parte a acestei recuperari o reprezinta transplantul de celule stem care urmeaza sa ii fie administrat lui Michael Schumacher in zilele urmatoare. “Din cunostintele pe care le avem despre acest tip de interventii pe care le-am efectuat si noi in Romania incepand cu ianuarie 2019 in cazul copiilor diagnosticati tot cu o afectiune cerebrala, autismul, putem presupune ca ceea ce i se infuzeaza lui Michael Schumacher sunt celule stem hematopietice compatibile cu sistemul sau imunitar. Cu siguranta, pacientul nu are celule stem hematopietice proprii deoarece, acum 51 de ani, cand s-a nascut, aceasta recoltare nu era o optiune desi ar fi fost ideal pentru conditia sa de acum. Insa stiinta avanseaza enorm si putem presupune ca odata cu potentialul de denudare imunitara a celulelor CD-34, o operatiune incredibil de costisitoare totusi, Michael va avea suficiente celule stem viabile gata pentru transplantat. De aceea este atat de recomandat sa recoltam celule stem la nasterea copiilor nostri.” detaliaza doctorul Bogdan Ivanescu, prezentatorul emisiunii medicale TV Doctor MIT si fondatorul Stem Sure.
Cel care este indicat ca a condus interventia cu celule stem asupra lui Michael Schumacher, profesorul Philippe Menasche, este renumit pentru o tehnica inovatoare de grefare a celulelor stem, el realizand in 2014 primul transplant de celule stem embrionare din lume in cazul unui pacient ce suferea de insuficienta cardiaca. Totodata, dr. Menasche, profesor de chirurgie toracica si cardiovasculara la Universitatea Descartes din Paris, Sef de Sectie al Departamentului de Insuficienta Cardiaca a Spitalului European Georges Pompidou si Director al INSERM (Institutul National de Sanatate si Cercetare in Medicina) este un pionier in studiul veziculelor extracelulare obtinute din celule stem ce pot fi utilizate in in special in tratarea insuficientei cardiace si a infarctului.

Celule stem
Celulele stem fie grefeaza tesutul tinta, fie, in cazul cordului, prin actiune paracrina, il influenteaza spre regenerare.

“Nimeni nu stie cu absoluta exactitate cum actioneaza celulele stem. Acestea, propriu-zis, nu se grefeaza in peretele miocardic (muschiul cardiac) – dupa cateva zile sau saptamani, ele dispar. Dar poti observa beneficiile functionale in rastimpul in care aceste celule stem il petrec acolo… pe masura ce descarca molecule in tesut. Ipoteza de lucru este ca refacerea este facuta de catre inima in sine, stimulata de aceste molecule.” explica dr. Menasche, facand referire la transplanturile pe care le-a facut pe muschiul cardiac.

Un studiu al Universitatii din Plymouth, Marea Britanie, partener de cercetare al bancii Biovault (reprezentata de catre Stem Sure in Romania), publicat in revista Cell Reports in iunie 2020, sustine aceste afirmatii prin descoperirea faptului ca celulele stem neurale (NSCs) ar putea fi utilizate pentru “activarea” si producerea de noi celule cerebrale.

Revenim cu noi informatii legate de evolutia starii de sanatate a lui Michael Schumacher imediat ce le aflam!

15 iunie 2020

ALTE ARTICOLE DE INTERES

TRATAREA VIRUSULUI COVID-19 CU CELULE STEM

https://www.doctormit.ro/tratamentul-autismului-cu-celule-stem/

Alte referinte:

https://www.plymouth.ac.uk/staff/claudia-barros

https://www.theregenerativeclinic.co.uk/news/michael-schumacher-is-conscious-after-pioneering-stem-cell-treatment/

The Transplant Institute despre starea lui Michael Schumacher

The Independent despre starea lui Michael Schumacher

The Regenerative Clinic din Marea Britanie despre recapatarea constientei in urma primului transplant cu celule stem

Informatii despre studiul ce vizeaza tratarea autismului cu ajutorul celulelor stem recoltate la nastere

Inimă „peticită” cu celule stem?

Cele mai mari obstacole în calea creşterii longevităţii şi calităţii vieţii s-ar putea să-şi fi găsit în sfârşit o rezolvare. Problemele cardiace sunt cauza celui mai mare număr de decese la nivel global, iar insuficienţa cardiacă congenitală este cel mai comun defect din naştere în rândul oamenilor. O soluţie capabilă să repare inima a trecut testele de laborator şi este pe cale să intre în teste clinice. Această soluţie constă în “petice” cardiace crescute din celule stem.

 

Insuficiența cardiacă, o problemă globală

Datorită progreselor medicale, tot mai mulți oameni supraviețuiesc atacurilor de cord; din păcate, după un astfel de episod, inima nu se poate vindeca, iar cei afectați pot dezvolta insuficiență cardiacă, o problemă severă care face și cele mai simple activități greu sau chiar imposibil de efectuat. Acestora li se adaugă persoanele care se nasc cu insuficiență cardiacă congenitală, din cauza mutațiilor unor gene.

Un tratament care să repare inimile ar putea deveni disponibil în curând.

 

Celulele stem pot repara inima

Cercetătorii de la Imperial College
London, finanțați de British Heart Foundation, au reușit să creeze petice de țesut cardiac care se pot aplica pe zona slăbită a unei inimi afectate, pentru a îmbunătăți abilitatea acesteia de a pompa sânge.

Peticele au dimensiunea unui timbru (2cm x 3cm) și conțin până la 50 de milioane de celule stem, programate să se transforme în țesut cardiac.
Acesta începe să “bată” spontan după doar 3 zile în laborator, iar după o lună imită aproape perfect țesutul unei inimi mature și poate fi implantat chirurgical pe o inimă care a suferit un infarct miocardic. Peticele acționează atât ca o structură de rezistență, cât și ca stimul pentru refacerea țesutului cardiac și, în cele din urmă, devin parte integrată din inimă.

Rezultatele au fost făcute publice în iunie 2019, iar în prezent se fac demersurile necesare pentru testarea clinică a peticelor pentru tratarea pacienților care au suferit atacuri de cord. Cercetătorii speră ca în viitor peticele cardiace crescute din celule stem să devină tratament standard.

Compatibilitatea celulelor stem este cheia succesului

Pentru ca o astfel de intervenție să aibă șanse maxime de succes, ar trebui folosite petice crescute din celule stem disponibile instant și a căror compatibilitate este cunoscută. De aceea, recoltarea celulelor stem la naștere este o
recomandare mai validă ca oricând. Acestea pot fi păstrate pe termen foarte lung și pot fi folosite în terapii regenerative nu doar de către persoanele de la care s-au recoltat, ci, și de potențiale rude ale acestora (părinți și frați).

În legătură cu aceasta, compania Stem Sure, liderul de inovație în utilizarea celulelor stem, este singura companie ce oferă viitorilor părinți un produs complet procesat și crioprezervat într-un laborator acreditat atât AABB, cât și Jacie, cea mai înaltă acreditare din domeniul celulelor stem. Pâna în prezent, Stem Sure alaturi de banca de celule stem pe care o reprezinta, Biovault, din Marea Britanie au eliberat 11 probe de celule stem, toate folosite cu succes în transplanturi, inclusiv în primul transplant efectuat în România pentru tratarea autismului. Ținând cont de cele mai noi cercetări medicale, există semne că în viitor celulele stem vor fi din ce în ce mai folosite în terapii regenerative și tratamente standard.

 

Primul transplant cu celule stem în România pentru autism

Această premieră medicală reprezintă primul transplant efectuat în România cu propriile celule stem recoltate la naștere. Pentru prima dată în țara noastră, un copil diagnosticat cu tulburări din spectrul autismului a fost beneficiarul unui transplant cu celule stem.

 

Fetița se simte bine post-transplant și va fi în continuare monitorizată de catre echipa medicală, pentru a urmări evoluția clinică. Proba a fost recoltată în anul 2014 utilizând serviciile Stem Sure, apoi procesată prin separare celulară și criogenată timp de 4 ani până la momentul la care a fost solicitată spre utilizare de către părinți. Părinții au luat decizia de a efectua transplantul autolog (transplant ce utilizează celulele proprii) în București. Transplantul a avut loc la finalul lunii ianuarie 2019.

 

Autismul

Autismul este considerat un spectru de tulburări de dezvoltare neuropsihiatrică, cu o largă paleta de manifestări. Cauzele rămân deocamdată necunoscute. Autismul înregistrează o creștere a incidenței în intreaga lume. Spre exemplu, în SUA, 1 din 59 de copii sunt diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului, conform datelor publicate în 2018 de către CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Față de statisticile din 2012, se înregistrează o creștere de 15% a prevalenței bolii, conform CDC. Există în continuare o diferență între băieți și fete. Băieții sunt de 4 ori mai predispuși decât fetele să dezvolte o tulburare din spectrul autismului. Vârsta de diagnosticare a rămas în continuare peste 4 ani, deși un diagnostic precoce este crucial pentru ca intervențiile terapeutice sa înceapă cât mai timpuriu astfel încât recuperarea să fie cât mai bună.

 

Etapele transplantului

Pregătirea documentației

În luna decembrie a anului 2018 părinții au transmis către Stem Sure solicitarea de eliberare a probei de celule stem recoltate la naștere pentru a fi utilizată în transplant.
A urmat apoi completarea documentației medicale din partea echipei ce a efectuat transplantul, pentru a certifica faptul că proba urmează a fi utilizată în condiții medicale proprii diagnosticului, în cazul de față, autism.

 

Testarea si validarea probei

A urmat etapa de verificare a parametrilor probei (număr de celule nucleate din probă, număr de celule stem, viabilitatea celulară, markeri infecțioși, sterilitatea probei) precum și validarea sursei probei prin testarea genetică HLA.

Colegii din bancă au raspuns prompt tuturor solicitărilor echipei medicale din România. Documentația probei a fost pregătita și pusă la dispoziția echipei medicale romane, făcând astfel posibilă pregătirea în detaliu, pas cu pas, a procedurii de transplantare.

Cum toate testările au arătat faptul că proba îndeplinește criteriile de calitate pentru a fi folosită în siguranță în transplant, a început următoarea etapă.

 

Transplantarea probei

Transplantarea probei de celule stem a avut loc la un spital privat din București. Specialiștii din bancă au pus la dispoziția echipei medicale romane protocolul de decriogenare, apoi protocolul de transfer al probei de celule stem din recipientul unde proba a fost stocată în cursul ultimilor 4 ani în recipientul pentru transplant, precum și protocolul medical de aplicare a probei. Toți pașii transplantului au fost prezentați clar și în detaliu, facilitând desfășurarea în condiții perfecte a procedurii.

Înainte de momentul propriu-zis al transplantării, proba a trecut printr-o ultimă verificare a calității sale – a fost reverificat numărul de celule din probă după decriogenare. Rezultatul a fost unul foarte bun: proba isi păstrase caracteristicile de celularitate de la momentul recoltării pe toată durata stocării probei în bancă.

„Familia a căutat soluții pentru situația cu care se confruntă. Astfel, au ajuns la decizia de a utiliza proba de celule stem recoltată la naștere prin intermediul Stem Sure. Tratamentul cu celule stem pentru autism este un tratament inovator nestandardizat, de care beneficiază copii din întreaga lume încă de câțiva ani. Centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut în intreaga lume pentru rezultatele bune pe care le-a obținut în tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism. Ne dorim din suflet ca și în acest caz, pacientul nostru să obțină rezultatele foarte bune post-transplant pe care le așteptăm ca urmare a experienței internaționale pe care o cunoaștem de la centre medicale precum cel amintit!”, a declarat dr. Bogdan Ivănescu, Directorul General al Stem Sure.

 

La 6 luni dupa transplant

Într-un timp foarte scurt după transplant, respectiv după câteva săptămâni, parinții și echipa medicală au constatat mai multe schimbări. Cele mai importante de menționat sunt imbunătățirea vorbitului în propoziții scurte, păstrarea contactului vizual cu interlocutorii, diminuarea activităților repetitive și a manifestărilor agresive. Circa 70% dintre copiii diagnosticați cu autism care beneficiază de tratamentul cu celule stem cunosc aceste îmbunătățiri, conform studiului finalizat in 2018 de către cel mai apreciat cercetător din domeniu, Joanne Kurtzberg, de la Duke School of Medicine. La 6 luni după transplant, evaluarea preliminară confirmă că rezultatele transplantului s-au menținut după intervenție și există asteptări foarte optimiste în legătură cu viitoarele îmbunătățiri. Următorul termen de evaluare va fi în cadrul raportului final, la 12 luni post-transplant. Toate rezultatele de până acum confirmă eficiența tratamentului cu celule stem în tratarea autismului, ca studiu clinic. Această reusită poate fi considerată punctul de plecare pentru tratamentele cu celule stem recoltate la naștere, din România.

 

Dr. Bogdan Ivănescu,
Directorul General al Stem Sure

“Fiind prima proba eliberata de Stem Sure, si pentru noi a fost o premiera. Dar totul a decurs bine. Ne bucura faptul ca la 6 luni dupa transplant, fetita a reactionat foarte bine observandu-se mai multe imbunatatiri!!” a afirmat dr. Bogdan Ivanescu, Directorul General al Stem Sure.

 

 

 

 

Castigatoarea lunii ianuarie- Concurs “Viitoare mamica? Castiga un scaun auto pentru siguranta copilului tau!”

Dragi mamici,

Va multumim pentru inscrierea in concursul Viitoare mamica? Castiga un scaun auto pentru siguranta copilului tau!”. Campania noastra promotionala a fost gandita pentru a veni in sprijinul viitorilor parinti. Ca de obicei, ne-a facut mare placere sa vedem in fiecare zi noi si noi mamici inscrise in concurs!

In perioada 1.11.2018 – 31.01.2019, Stem SURE ofera mamicilor in devenire oportunitatea de a castiga un premiu special. Stim cat de importanta este siguranta bebelusului tau si stim cat de mult iti doresti ca el sa aiba tot ce este mai bun. De aceea am decis sa venim in ajutorul tau! Prin tragere la sorti, oferim la sfarsitul fiecarei luni de concurs cate 1 scaun auto Caretero Scope.

Intre 1.01.2019 (ora 00.00) – 31.01.2019 (ora 24.00), au fost inregistrate 501 inscrieri in concurs.

Extragerea castigatoarei a fost realizata utilizand o randomizare automata a tuturor inscrierilor inregistrate – www.random.org.

Numarul de inregistrare extras corespunzator inscrierilor in concurs este numarul 39:

Asadar, mamica inscrisa in concurs cu numarul 39 este castigatoarea campaniei  Viitoare mamica? Castiga un scaun auto pentru siguranta copilului tau!”

Numele castigatoarei este Andreea. Andreea este din Sibiu, va deveni mamica in cursul lunii Iulie 2019 si s-a inscris in concurs in data de 28.01.2019 ora 21.39.
FELICITARI !!!

 

Draga Andreea, te asteptam sa ne contactezi.

Adresa noastra este Bucuresti, sector 1, str Ion Ionescu de la Brad, Nr.81-85, Etaj 1, Ap.2 Telefon: 0720 7836 11, E-mail: office@stemsure.ro

 

Dorim tuturor mamicilor sarcina frumoasa in continuare!

Si promitem sa pregatim in curand si alte surprize !

 

Cu drag,

Echipa Stem SURE