Tetraplegie in remisiune după transplant de celule stem

În 2001, Laura Dominguez-Tauer a suferit un accident grav dupa ce a pierdut controlul mașinii – fractura de coloana cervicala. La 16 ani, ea a devenit tetraplegica, iar medicii au anuntat-o ca nu va mai putea merge niciodată. Dar Laura nu s-a impacat cu ceea ce aflase. Tatăl său, Abel Dominguez, a identificat o posibilitate de tratament în Portugalia, folosind celule stem.

La șase luni de la tratament, Laura a inceput sa isi recapete sensibilitatea in degetele de la picioare. „Tot mai mult simturile au început să revină în corpul meu și acum pot să simt din ce in ce mai mult„, a declarat ea pentru Daily Mail în 2014. „Înainte de procedeul cu celule stem nu puteam să mă mișc prea mult„, a spus ea adăugând, „apoi, după procedură, am putut să mă ridic. Pot să stau și să merg puțin cu ajutor.

Mai nou, Laura a început să lucreze două ore pe zi și a deschis o sală de gimnastică pentru persoanele care sunt in recuperare dupa leziuni cerebrale sau ale maduvei spinarii. În prezent planifică o strângerea de fonduri pentru a putea oferi acces gratuit la sale sa de sport.

Dr. David Prentice, expert internațional în domeniul celulelor stem și vicepreședinte și director de cercetare al Institutului Charlotte Lozier, a explicat faptul ca cele mai frecvente surse de celule stem adulte sunt măduva osoasă sau sângele din cordonul ombilical (recoltate imediat după nașterea bebelușului) – aceste țesuturi au cea mai mare concentrație de celule stem adulte. El a menționat că „aproape fiecare țesut din corpul nostrum contine celule stem adulte, inclusiv tesutul adipos”. Celulele stem pot fi extrase, izolate si apoi injectate direct in organul tinta, cum ar fi inima, articulatiile sau creierul, explica dr. Prentice, sau uneori ele sunt pur si simplu introduse in circulatia sanguina.

Tratamente aprobate de FDA

FDA a aprobat deja o serie de produse celulare și de terapie genică avand la baza celulele stem recoltate din sângele cordonului ombilical. În plus față de paralizie, terapia celulară poate fi utilizată pentru tratarea a zeci de afecțiuni, iar unele au devenit practici medicale standard. În perioada 2010-2014, în Statele Unite au fost efectuate peste 30.000 de transplanturi de măduvă osoasă și sânge din cordonul ombilical pentru a trata mielomul multiplu, leucemie si altele.

 

Puteți afla toate detaliile în articolul original.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *