Transplant autolog de celule stem in Limfom Folicular

In Canada s-a desfasurat un studiu clinic ce a comparat rezultatele post-tratament ale pacientilor suferind de Limfom Folicular agresiv atunci cand sunt tratati prin una din urmatoarele 3 metode terapeutice: transplant de celule stem autolog (folosind propriile celule stem), transplant de celule stem alogenic (folosind celule stem obtinute de la donator) si chimioterapie. Studiul este un studiu multicentric desfasurat in Canada pe 172 de pacienti suferind de Limfom Folicular agresiv, si a fost coordonat si finantat de Centrul de Transplant de Maduva si Sange din Canada.

 

22 dintre pacientii inclusi in studiu (13%) au fost tratati prin transplant alogenic, 97 de pacienti (56%) au fost tratati prin transplant autolog, iar 53 (31%) au fost tratati doar prin chimioterapie. Pacientii au fost urmariti pana la 5 ani post-tratament, inregistrandu-se absenta bolii dupa fiecare dintre cele 3 metode de tratament: absenta bolii a fost inregistrata la 46% din pacientii tratati prin tranplant alogenic, la 56% dintre cei tratati prin transplant autolog si la 40% dintre pacientii tratati doar prin chimioterapie. Mortalitatea inregistrata dupa 5 ani post transplant autolog a fost de doar 5%, pe cand mortalitatea post-transplant alogenic a fost de 23%.

 

Rezultatul studiului a aratat foarte clar ca pacientii tratati prin transplant autolog de celule stem (folosind propriile celule stem, recoltate de la acel pacient) au avut o rata de supravietuire mai buna decat cei tratati prin transplant alogenic de celule stem (recoltate de la o alta persoana donator) sau decat cei tratati doar prin chimioterapie. Pentru pacientii tratati prin transplant alogenic de celule stem si cei tratati doar prin chimioterapie diferentele nu au fost semnificative in ceea ce priveste supravietuirea.

 

Studiul prezentat a fost unul multicentric, desfasurat pe pacienti suferind de Limfom Folicular agresiv si tratati la diferite centre medicale de specialitate din Canada. Fiecare dintre centrele incluse in studiu au trimis date despre pacienti, despre tratamentul aplicat si despre rezultatele inregistrate post-tratament, iar apoi toate datele culese au fost puse laolalta si analizate.

 

Ca si concluzie, studiul prezentat arata rezultate mult mai bune pentru pacientii suferind de Limfom Folicular agresiv ce au fost tratati prin transplant autolog de celule stem fata de cei tratati prin transplant alogenic de celule stem sau doar prin chimioterapie. Rezultatele canadienilor au fost date publicitatii in Elvetia, la Lugano, in iunie 2011, in cadrul celei de-a 11-a Conferinte Internationale de Limfoame Maligne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *