Transplant cu celule stem in utero

Evolutia recenta in materie de analize de laborator a a facut posibil diagnosticul majoritatii bolilor genetice ale copilului inca din prioada incipienta a sarcinii, intrauterin, cu un risc minim pentru fat. Acest progres va permite in curand folosirea pe scara larga a screeningului prenatal pentru majoritatea bolilor genetice, deschizand calea unor posibile tratamente inainte de momentul nasterii.

 

Cu toate ca tratamentul chirurgical a fost aplicat cu succes anumitor defecte anatomice care puneau viata fatului in pericol, sau predispuneau la dizabilitati permanente, indicatiile pentru interventiile chirurgicale fetale au ramas relativ limitate.

 

Comparativ, tratamentul prenatal cu celule stem si terapia genica inca asteapta aplicare clinica, dar ambele prezinta un potential enorm de a trata o gama larga de afectiuni genetice.

 

Pe langa beneficiile psihologice si financiare ale tratamentului in utero, vizibile foarte clar prin nasterea unui copil perfect sanatos, exista si numeroase avantaje din punct de vedere biologic, foarte importante pentru dezvoltarea intrauterina a fatului. Efectuarea de tratamente cu potential curativ, ca de exemplu transplantul de celule stem sau terapia genica, anterior nasterii, dau sperante pentru dezvoltarea normala a fatului.

 

Daca se va dovedi faptul ca tratamentul cu celule stem in utero sau terapia genica in utero ofera premizele pentru dezvoltarea fetala normala, fara probleme, care sa duca apoi la nasterea unui copil perfect sanatos, fara nevoia vreunui tratament postnatal, , atunci terapia prenatala o sa devina abordarea terapeutica obisnuita pentru orice boala ce poate fi diagnosticata inainte de nastere si care poate beneficia de acest tratament de pionierat: transplant cu celule stem sau terapie genica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *