Transplant cu celule stem pentru Limfom cutanat

O echipa de cercetatori francezi de la Societatea Franceza de Transplant Medular si de la Grupul Francez de Studiu al Limfomului Cutanat au dat publicitatii rezultatele unui studiu ce a analizat eficienta transplantului alogenic de celule stem pentru tratamentul Limfomului cutanat cu celule T.

 

Tratamentul Limfomului cutanat descoperit in faza avansata este inca o problema pentru Medicina zilelor noastre. Supravietuirea acestor pacienti este in general de 2 ani. Transplantul alogenic de celule stem hematopoietice (folosind o proba recoltata de la un donator compatibil) a fost putin folosit pentru aceasta boala, asa incat cunoastem foarte putine lucruri despre eficienta lui.

 

Echipa de cercetatori francezi a analizat retrospectiv un numar de 37 cazuri de Limfom cutanat cu celule T aflate in stadiu avansat, si care au fost tratate prin transplant alogenic de celule stem hematopoietice. 65% dintre pacienti se aflau la momentul taratmentului in stadiul IV de boala sau aveau diseminari in alte organe ale corpului. Dupa transplant, recaderea bolii dupa 2 ani de la tratament era de 56%. Supravietuirea dupa 2 ani de la transplant era de 57%, iar 31% dintre pacienti nu au mai prezentat deloc semne de boala.

 

In cazul pacientilor ce au prezentat recadere a bolii (19 persoane), 6 dintre acestia au intrat in remisie completa ca urmare a tratamentului de salvare, cu o durata medie a remisiunii de 41 de luni. Cu cat marimea tumorii reziduale era mai mica inainte de inceperea transplantului de celule stem, cu atat perioada de lipsa completa a bolii era mai lunga.

 

Medicii francezi au concluzionat ca transplantul alogenic de celule stem hematoppietice este o optiune de tratament demna de luat in calcul pentru Limfomul cutanat cu celule T depistat in faza avansata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *