Transplantul cu celule stem salveaza viata unei fetite de 6 ani ce sufera de mucopolizaharidoza

NehaNeha, o fetita de 6 ani din India ce sufera de o tulburare metabolica grava numita Mucopolizaharidoza tip VI, a primit transplant de celule stem ombilicale recoltate de la fratiorul ei mai mic. Transplantul a fost efectuat cu succes, iar acum fetita este bine-sanatoasa.

La varsta de un an, ritmul de crestere si dezvoltare al fetitei a inceput sa incetineasca. Parintii au solicitat ajutorul medicilor, care au diagnosticat-o pe Neha cu o rara tulburare metabolica, Mucopolizaharidoza tip VI.

Mucopolizaharidozele sunt boli metabolice grave, ce au drept cauza lipsa enzimelor ce proceseaza carbohidratii. Carbohidratii din alimente nu pot fi procesati de organism, ducand la leziuni ale celulelor.

Bebelusii cu astfel de defecte genetice par a fi sanatosi la nastere, dar pe masura ce leziunile celulare se acumuleaza, ei incep sa aiba intarzieri de crestere si dezvoltare normala. Printre cele mai comune simptome se numara inaltimea mica, modificari scheletale, tulburari motorii, defecte ale inimii si dificultati de vedere. Starea de sanatate a pacientilor cu mucopolizaharidoza se inrautateste progresiv, astfel ca ei nu ajung sa supravietuiasca mai mult de cea de-a doua decada a vietii.

Tatal fetitei, Mahendra, spune: “Cand am primit vestea, lumea noastra s-a oprit pentru un moment. Medicul ne-a spus sa apelam la un transplant de celule stem, dar nu stiam daca vom putea gasi un donator compatibil.”

In ultimii zece ani, grupul doctorului Kurtzberg de la Universitatea Duke a demonstrat ca aceste tulburarile metabolice pot fi tratate cu succes prin transplantul de celule stem. Celulele cordonului ombilical pot corecta metabolismul pacientilor astfel incat acesta sa creeze enzimele necesare pentru buna functionare a organismului.

Dupa lungi discutii si vizite la medici, parintilor fetitei li s-a sugerat sa conceapa un al doilea copil de la care sa recolteze celule stem ombilicale. Proba astfel recoltata de la cel de-al 2lea copil al familiei a fost utilizata in transplant pentru surioara mai mare.

La doi ani de la nasterea fratiorului ei mai mic, medicii de la Spitalul Apollo din Chennai, India, i-au transplantat Nehei proba de celule stem ombilicale a fratelui ei mai mic. Actualmente, ea a despasit cu succes pragul de 200 de zile post-transplant.

Neha a reusit sa vorbeasca fluent, iar acum este mult mai responsiva atat din punct de vedere fizic cat si emotional. “Neha se simte foarte bine, a facut fata transplantului, pare ca s-ar fi nascut a doua oara”, declara tatal ei. “Multumirile nu sunt suficiente, banca de celule stem si medicii ne-au oferit sprijin neconditionat si nu avem cuvinte sa ne oferim recunostinta. Fara ei, fetita noastra nu ar fi supravietuit.”

Neha este acum o fetita sanatoasa de 6 ani, care traieste datorita transplantului de celule stem recoltate la nasterea fratiorului ei mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *