Tratament cu celule stem din cordonul ombilical pentru copiii cu paralizie cerebrală

rates-of-cerebral-palsyAu aparut noutati importante pentru familiile care au copii ce sufera de paralizie cerebrală. Un potential tratament care utilizează celule stem ar putea fi primul mod eficient de a reface portiunile creierului deteriorate de  aceasta afecțiune.

Celulele provin din sângele cordonului ombilical, care a fost stocat in Banca de celule stem la nașterea copiilor. Mai târziu, aceeasi copii s-a dovedit ca au suferit o afectare cerebrală în timpul nașterii, ducând la paralizie cerebrală.

Spre exemplu, cazul familiei Rooney, din SUA. Sarcina a fost fara evenimente speciale. Primul lor copil, Patrick, s-a născut prin cezariana  in apropierea termenului și totul parea in regulae pentru o vreme. “ Mana stanga era ca un pumn ce tine o sticla la gura, iar cand a inceput sa mearga de-a busilea ne-am gandit ca e dragut. Doar ca piciorul sau drept facea tot efortul, piciorul stang era doar tarat “ povesteste  Kevin, tatal lui Patrick.

Patrick a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală. „Situatia s-a înrăutățit atunci când a început să meargă. Piciorul stang era rasucit, a inceput sa mearga mai tarziu decat normaul si cadea foarte des. Cand a inceput sa alerge se impiedica de piciorul stang”, spune mama sa, Gigi.

Schimbarea a inceput cu o scrisoare pe care familia din Long Island a primit o de la Banca de celule stem unde erau stocate celulele din cordon ombilical ale lui Patrick, scrisoare in care erau intrebati daca doreau sa participe voluntar la un studiu condus de Universitatea Duke împreună cu Dr. Joanne Kurtzberg.

Patrick urma sa primeasca un transplant cu propriile sale celule stem, recoltate la nastere din sângele cordonului ombilical, și apoi urmarit timp de un an. Rezultatele remarcabile sunt documentate într-un studiu recent publicat.

„Am fost capabili sa observam  traseele motorii, care sunt conexiunile nervoase care controleaza functia motorie, si am reusit sa aratam ca acei copii a caror stare functionala s-a imbunatatiri, au obtinut in plus si refacerea sau dezvoltarea de noi cai motorii in zona lezata “ , a spus dr. Kurtzberg.

Acum, Patrick joacă sport cu frații săi mai mici, merge pe jos și alearga normal. Medicii nu doresc deocamdata să il numeasca un „leac”, dar este un tratament relativ simplu care îmbunătățește un tip de paralizie cerebrală spastică cu mult peste ceea ce ar putea obtine cu ajutorul terapiei fizice și ocupaționale.

Pentru a citi articolul original, click aici: http://newyork.cbslocal.com/2017/11/28/treating-cerebral-palsy-with-stem-cells/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *