Tratament viitor cu celule stem pentru Scleroza Laterala Amiotrofica

FDA (Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite) a aprobat un studiu medical cu celule stem, menit sa obtina rezultate in lupta impotriva SLA (Scleroza Laterala Amiotrofica). 18 pacienti vor beneficia de acest tratament, considerat a fi o abordare inovativa pentru vindecarea acestei maladii.

 

Cunoscuta si ca boala Lou Gehrig, SLA este o boala neurologica in care sunt afectati neuronii motori, acei neuroni ce sunt responsabili de comanda muschilor voluntari, muschi care fac posibila miscarea. In aceasta boala se ajunge la o paralizie progresiva , invalidanta, ce duce de obicei in mai putin de 5 ani de la diagnostic la decesul pacientului.

 

Cercetatorii de la Centrul Medical CedarsSinai din Los Angeles au primit aprobarea U.S. FDAOrganismul similar din Romania se numeste Agentia Naționala a Medicamentului (ANM) – pentru a testa aceasta noua combinatie de terapie genica si celule stem pe care au dezvoltat-o in speranta de a opri evolutia Sclerozei Laterale Amiotrofice (SLA). Inscrierea in acest studiu clinic trebuie sa inceapa in curand. Aprobarea FDA va permite ca 18 pacienti sa primeasca aceasta noua medicatie in urmatoarele cateva luni de la inceperea studiului, la Institutul de Medicina Regenerativa Cedars-Sinai. Deoarece nu exista un tratament eficient pentru aceasta boala, si singurele medicamente ce sunt oferite pacientilor vizeaza ameliorarea simptomelor, pacientii primind inclusiv sustinere din partea masinilor pentru a ramane in viata (de exemplu se folosesc aparate ce sustin respiratia artificiala), acest studiu clinic este vazut ca fiind particular semnificativ.

 

Celulele stem prezinta un deosebit interes pentru cercetatorii Medicinei Regenerative. “Aceasta este o abordare extrem de inovativa pentru o boala ce a incurcat medicina timp de foarte multe generatii”, spune Shlomo Melmed, vice-presedintele Afacerilor Academice din Centrului Medical Cedars-Sinai si decanul Facultatii de Medicina. “Aceasta combinatie inovativa a stiintei celulelor stem, utilizand un nou device pentru injectarea celulelor stem, la care se adauga faptul ca detinem laboratoare de cercetare ultramoderne si implicarea directa a neurocercetatorilor, neurochirurgilor si neurologilor, face acest proiect posibil”, mai spune el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *