Utilizarea celulelor stem in stomatologie

In intreaga lume se cheltuiesc mai multi bani pe tratamentele stomatologice decat pe cele medicale. In tarile dezvoltate, aproape toata lumea va beneficia de un tratament stomatologic la un moment dat pentru a inlocui un dinte stricat sau cazut. Chiar si implanturile introduse direct in mandibula nu reusesc sa reproduca exact conexiunea normala dintre dinte si os, avand o durata limitata de viata.

 

Cercetatorii dezvolta o procedura inovativa ce foloseste celulele pacientului pentru a creste dinti complet functionali. Tratamentul ar putea fi folosit pe soareci in mai putin de cinci ani, conform Profesorului Paul Sharpe, Profesor de Biologie Craniofaciala si Directorul Dezvoltarii Craniofaciale & Diviziei de Celule Stem de la Institutul Dental din Londra.

 

Sunt necesare doua tipuri de celule pentru a dezvolta dinti functionali, si anume celule epiteliale din gingiile pacientului si celule stem mezenchimale. Celulele stem mezenchimale se pot dezvolta intr-o gama larga de celule diferentiate, incluzand os, cartilaj, tesut adipos, de aici pornind si alegerea lor pentru folosirea in acest studiu. Totodata, folosind celule stem prorprii ale pacientului, se vor elimina riscurile de reject al transplantului.

 

“Am aratat in laborator ca se pot utiliza celule epiteliale adulte impreuna cu celule mezenchimale induse pentru tesut dentar si ca celulele epiteliale embrionare impreuna cu celule mezenchimale adulte pot dezvolta dinti noi. Acum mai avem nevoie doar sa combinam celule epiteliale adulte cu celule mezenchimale adulte. Aceasta este ultima piesa a puzzle-ului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *