Adevarul despre celulele stem

Celulele stem nu vindeca tot. Insa pentru a intelege de ce sunt totusi unice, trebuie sa cunosti secretul din spatele modului lor de actiune. De aceea iti voi spune ce sunt celulele stem si in ce consta rolul lor incredibil de important in tratarea unor cancere.

Ce sunt CSM

Celulele stem mezenchimale sunt un tip diferit de celule stem, ce au capacitatea de a forma diverse tipuri de tesut. Cordonul ombilical (mai exact tesutul gelatinos din cordonul ombilical - gelatina Wharton) este o sursă bogată de celule stem mezenchimale, ce se pot diferentia in oase, cartilagii, tesut nervoase, adipos, cardiac, muschi netede, celulele hepatice și ale pielii și, prin urmare, sunt extrem de promitatoare in Medicina Regenerativa.

Ce sunt CSH

Celulele stem hematopoietice sunt celule stem ce servesc ca sistem de reparare și întreținere pentru celule ale sângelui și ale sistemului imunitar, prin multiplicarea și transformarea în celulelor sanguine (hematii, leucocite si trombocite). Celulele stem isi găsesc drumul spre celulele si tesuturi rănite din organism și le înlocuiesc.

Ce boli vindeca

Sangele ombilical contine celule stem care pot salva vieti. Pacientii care necesita un transplant de celule stem vor primi celule din una din urmatoarele trei surse: maduva osoasa, sangele circulant sau sangele din cordonul ombilical. Primele doua surse exista la toti adultii sanatosi, dar sangele ombilical poate fi recoltat si stocat doar la nastere.

Nasterea este o oportunitate unica pentru a oferi siguranta familiei dvs. Stocand sangele ombilical la nasterea copilului dumneavoastra ii oferiti acces la tratamente viitoare oferite de Medicina Regenerativa, tratamente care presupun „repararea” corpul utilizand propriile celule stem.

Nu exista absolut nici un motiv pentru a nu stoca sangele ombilical al copilului tau!

La aceasta ora celulele Stem sunt folosite in practica medicala in 3 tipuri de tratament:

Terapii standard

Se refera la bolile pentru care transplantul celulelor Stem este o terapie STANDARD folosita deja in intreaga lume.

Terapii in studii clinice

Se refera la bolile pentru care transplantul celulelor Stem s-a dovedit a fi benefic, dar inca nu a fost adoptat ca si terapie standard.

Tratamente experimentale

Se refera la bolile pentru care celulele Stem sunt folosite ca terapii experimentale.

Vezi lista completa a bolilor

Cum se face transplantul

Pacientul ce necesita transplant de celule stem, initial va fi supus unor cure de chimioterapie si radioterapie, ca in orice alt cancer, cu scopul de a distruge celulele stem bolnave. Cand aceasta etapa s-a incheiat, pacientului I se va transplanta proba de celule stem sanatoase, care se vor multiplica si se vor transforma in celule sanatoase ale sangelui.

Cum actioneaza celulele stem dupa transplant

1. Tesutul ce formeaza celule ale sangelui contine celule stem bolnave (cu negru in desen) si celule stem sanatoase (cu albastru in desen).

2. Va fi administrat un tratament ce consta in chimioterapie si radioterapie

3. Tesutul nu mai contine celule stem, ce au fost distruse de tratamentul administrat

4. Urmeaza transplantul cu celule stem (pacientului I se va administra proba de celule stem)

5. Tesutul va fi populat cu celule stem sanatoase (cu albastru in desen), ce au fost transplantate anterior, ce se vor multiplica si vor forma celule ale angelui sanatoase.

Dovezi stiintifice

Citeste mai mult

Povestea primului caz

Citeste mai mult

Afla ce pasi trebuie sa parcurga proba ta
pentru a fi gata de utilizare

Recoltarea de celule stem la nasterea copilului tau este o decizie serioasa pentru fiecare familie. Pentru cei ce suferă de o boală care poate fi tratata cu celule stem, recoltarea si stocarea de celule stem s-ar putea dovedi foarte importanta. Tratamentul cu celule stem reprezinta o sansa in plus pentru vindecare.

Pasul 1

Recoltarea sangelui ombilical va fi efectuata de catre medicul ginecolog ce asista nasterea

Pasul 2

Proba recoltata va fi transportata cu avionul catre banca de celule stem

Pasul 3

Odata ajuns in banca, sangele ombilical recoltat va fi procesat, vor fi separate celulele stem de restul produsilor nefolositori din sange, si vor fi effectuate analizele infectioase.

Pasul 4

Concentratul de celule stem va fi stocat in banca, alaturi de recipientele de tesut de cordon ombilical si de recipientele suplimentare, pentru diverse analize.

Cum se recolteaza

Sangele produs de bebelusull dumneavoastra circula de la corpul copilului, prin intermediul cordonului ombilical si al placentei, inapoi la copil. Cand celulele stem circula prin placenta, ele sunt umplute cu oxigenul si nutrientii de care embrionul are nevoie. Dupa nastere, cordonul ombilical este taiat si astfel copilul dumneavoastra este separat de cordonul ombilical si de placenta. Placenta este expulzata la putin timp dupa nasterea copilului si, de obicei, se arunca dupa ce este verificata de catre moasa. Placenta si cordonul ombilical contin o treime pana la o jumatate de pahar de sange.

Modalitati de colectare:

Pentru nasterea naturala: dupa expulzia copilului, inainte sau dupa expulzia placentei, se punctioneaza cordonul ombilical si se colecteaza sangele aflat in cordon si in placenta.

Pentru nasterea prin cezariana: dupa scoaterea copilului si incredintarea acestuia unei asistente medicale, inainte sau dupa scoaterea placentei, se punctioneaza cordonul ombilical si se colecteaza sangele aflat in cordon si in placenta.

Decizia finala in ceea ce priveste recoltarea sangelui ombilical apartine in totalitate personalului medical care va asista la nastere. Aceastea sunt singurele persoane care vor decide daca recoltarea sangelui din cordonul ombilical si din placenta poate avea loc si care este metoda folosita pentru recoltare (inainte sau dupa expulzia / scoaterea placentei).

Cum se proceseaza

1233
 • 1. LIVRAREA PROBEI DE SANGE DIN CORDONUL OMBILICAL

  Curierul livreaza sangele colectat in containere de transport cu temperatura stabila in jurul orei 11.00. Proba de sange este apoi transferata catre laboratorul BIOVAULT pentru a fi procesata si criogenata pe parcursul aceleiasi zile.

 • 2. RECEPTIA PROBEI DE SANGE DIN CORDONUL OMBILICAL

  In laboratorul BIOVAULT proba este inregistrata, i se atribuie un cod de bare unic si este pregatita pentru prelucrare.

 • 3. PRELUCRAREA PROBEI DE SANGE DIN CORDONUL OMBILICAL

  Prelucrarea probei de sange din cordonul ombilical inainte de criogenare implica separarea celulelor stem prin centrifugare, procedura prin care se elimina marea parte a globulelor rosii si a plasmei, acumuland astfel globulele albe si celulele stem. Procesarea sangelui ombilical recoltat se face in mod automatizat. Inainte, in timpul si dupa etapele de centrifugare si de sortare, celulele nucleate din produsul rezidual sunt numarate pentru a monitoriza calitatea etapelor de sortare. In concentratul final de celule se determina numarul de celule stem.

 • 4. PRELUCRAREA PROBEI DE TESUT OMBILICAL

  Prelucrarea fragmentului de tesut ombilical inainte de criogenare implica imersiunea tesutului intr-un cocktail chimic, constand dintr-un amestec de lichide ce conserva celule si tesuturi, apoi se practica sectionarea cordonului ombilical recoltat si expunerea gelatinei Wharton, cea care contine celule stem mezenchimale. 10 astfel de fragmente, fiecare avand cca 1cm, sunt transferate intr-un tub criogenic, care apoi va fi supus procedurii de criogenare.

 • 5. PREGATIREA PROBEI DE SANGE OMBILICAL SI TESUT OMBILICAL PENTRU CRIOGENARE

  Chiar inainte de criogenare, un amestec de 2 substante crioprezervante – DMSO/dextran – este adaugat concentratului de celule stem, respectiv gelatinei Wharton. Aceasta etapa are loc pentru a mentine integritatea celulelor in timpul procesului de criogenarese; ne asiguram astfel ca celulele vor supravietui criogenarii si unui eventual proces de decriogenare. Adaugarea acestor substante cu rol crioprotector are loc in mediu aseptic pe un banc de lucru cu flux laminar. Proba este apoi transferata in recipientul bi-compartimentat special conceput pentru criogenare, si depozitata intr-un recipient metalic. Gelatina Wharton pregatita pentru criogenare conform celor de mai sus, va fi stocata ca standard intr-un tub special de criogenare.

 • 6. ANALIZE ULTERIOARE

  Dupa criogenare, sunt efectuate diferite teste pe mostre mai mici prelevate in timpul procesului si dupa incheierea acestuia.

De ce separarea este mai buna

Andromachi Scaradavou

MD, director medical al New York Blood Center,
National Cord Blood Program

Foarte devreme, laboratoarele care procesează sânge din cordonul ombilical, au început să elimine cea mai mare parte a plasmei (plasma depletion) și hematiile (RBC depletion) înainte de stocarea componentei de sânge rămase, care conţine celulele stem.

Plasma conţine proteine, dar nu și celule stem, deci nu este necesară pentru transplant. De asemenea, hematiile nu sunt considerate de ajutor în timpul transplantului, deci nu sunt necesare nici ele. De fapt, prezenţa hematiilor în timpul transplantului poate fi periculoasă din câteva motive. În primul rând, chiar și atunci când pacienul și donatorul sunt perfect compatibili pentru transplant, ceea ce înseamnă că au același tip de HLA, ei pot avea hematii complet diferite. Prin urmare, orice hematie a donorului ajunsă în corpul pacientlui poate declanșa reacţii adverse.

Plasma conţine proteine, dar nu și celule stem, deci nu este necesară pentru transplant. De asemenea, hematiile nu sunt considerate de ajutor în timpul transplantului, deci nu sunt necesare nici ele. De fapt, prezenţa hematiilor în timpul transplantului poate fi periculoasă din câteva motive. În primul rând, chiar și atunci când pacienul și donatorul sunt perfect compatibili pentru transplant, ceea ce înseamnă că au același tip de HLA, ei pot avea hematii complet diferite. Prin urmare, orice hematie a donorului ajunsă în corpul pacientlui poate declanșa reacţii adverse.

STOCAM TOATE CELULELE PREZENTE IN SANGELE RECOLTAT. DOAR HEMATIILE SUNT INDEPARTATE.

Număr mai mare de celule stem viabile
Medicii au constatat că, pentru a păstra viabilitatea maximă a celulelor stem, transportul probei până în Bancă trebuie făcut la o temperatură apropiată de temperatura corpului: cca 36°C. Din acest motiv, netransportând proba la rece, mult mai multe celule stem își vor păstra viabilitatea.

Transplant mai sigur
Stocând doar celule stem, eliminăm toţi produșii sângelui inutili în transplant, care în plus chiar fac rău pacientului: plasmă, hematii, hormoni, produși de metabolism, produși de degradare celulară etc. Spre exemplu, hematiile se distrug în timpul criogenării și, prin distructia lor eliberează hemoglobină și fier, toxice pentru rinichi, putând duce chiar la insuficienţă renală și deces.

Risc mai mic de incompatibilitate
Hematiile (globulele roșii din sânge) sunt cele care cresc riscul de incompatibilitate la un eventual transplant. Prin procesarea sângelui, hematiile sunt eliminate și astfel scade și riscul de incompatibilitate.

Caracteristicile probei sunt cunoscute de hematolog dinainte de transplant
Separând celulele stem din sângele recoltat, vom cunoaște cu exactitate caracteristicile probei: număr de celule stem, număr de leucocite, viabilitatea celulelor etc.

Proba gata de transplant oricând
Separând și stocând doar celule stem, proba este oricând gata de transplantare - în orice moment poate fi decriogenată și transplantată, fără a fi necesari pași suplimentari de pregătire înainte de transplant

CUM SE TRANSPORTA

Dupa recoltare, proba va fi ambalata de catre personalul medical al maternitatii in kitul de transport pus la dispozitie de catre noi. Apoi membrii familiei (in special taticul) ne vor anunta faptul ca nasterea a avut loc si proba a fost recoltata.

Transportul probei recoltate se face cu avionul, in cel mai scurt timp posibil de la recoltare, utilizand o Companie Curier de Probe Biologice Umane, autorizata si acreditata la nivel national si international: TNT

Nicio proba de sange placentar a Stem SURE nu trece prin aparatul de raze X inainte de transportarea acesteia cu avionul. Prin contractele pe care care le avem cu Companiile de curierat, aceasta facilitate ne este si iti este asigurata. Imagineaza-ti ce se poate intampla cu proba de sange placentar daca ar fi supusa iradierii. Noi stim, si de aceea acest lucru nu se intampla!

Cum se stocheaza

Inainte de a fi stocat prin criogenare la -196C, in concentratul de celule stem va fi adaugata o substanta cu rol crioprotector, numita DMSO, ce are rolul de a proteja celulele stem. Ne asiguram astfel ca celulele stem vor supravietui criogenarii si apoi unui eventual proces de decriogenare. Adaugarea substante cu rol crioprotector are loc in mediu aseptic, pe un banc de lucru cu flux laminar.  Gelatina Wharton a tesutului ombilical este plasata dupa izolare intr-un tub criogenic, fiind astfel pregatita pentru criogenare. Proba este apoi transferata in recipientele de criogenare special concepute pentru stocarea la -196C.

Stocarea recipientelor continand celule stem se face in vapori de azot, si nu in azot lichid ! Se reduce astfel orice risc de contaminare sau de accident pe durata stocarii probei in tancurile de criogenare.

Stem Sure stocheaza in conditii de criogenie un total de 11 recipiente.

 • 2 recipiente de celule stem
 • 2 recipiente de tesut (gelatin Wharton)
 • 7 recipiente suplimentare, pentru diferite testari viitoare, inclusiv testarea HLA a compatibilitatii genetice. In acest mod, nu va fi nevoie de decriogenarea probei de celule stem, ci doar a unuia dintre recipientele stocate separat.

Criogenarea si depozitarea pe termen lung
Recipientele de criogenare sunt transferate intr-un aparat de criogenare cu rata graduala de inghetare. Proba este criogenata pana la -150° C folosind un program automat de control al temperaturii. Astfel, temperatura probei este scazuta treptat de la temperatura camerei pana la -150° C. Ulterior, recipientele vor fi introduse in vapori de azot in tancul de criogenare, tanc ce este racit cu azot lichid (N2) aflat la o temperatura de -196° C.

Proba de sange si de tesut ombilical este stocata in carantina pana la definitivarea testelor virusologice si bacteriene. Ulterior aceasta este mutata in recipientul pentru stocarea definitiva.

Date privind stocarea
Laboratorul unde se face stocarea in conditii de criogenie, se afla in in Plymouth, Marea Britanie, la urmatoarea adresa: Plymouth International Medical & Technology Park, 24 Brest Road, Derriford, Plymouth, PL6 5XP, United Kingdom.

Sistemul prin care se mentine temperatura de -196° C este complet independent de alte surse de energie. De asemenea exista un sistem de monitorizare a cantitatii de azot lichid, ca si a temperaturii din recipiente.

Compania Stem SURE foloseste un sistem integrat de trasabilitate a probei de celule stem ! Parintii primesc un card continand codul unic de urmarire a probei recoltate. Acest cod se va regasi pe contractele semnate, pe kitul de recoltare, punga de sange recoltat, recipientul de recoltare a tesutului de cordon ombilical, dar si pe recipientele stocate in banca. Se elimina astfel orice risc de inlocuire accidentala a probei, oriunde pe traseu, pornind de la maternitatea unde se recolteaza sangele si pana la tancul de criogenare definitiva.

CUM SE ELIBEREAZA PENTRU TRANSPLANT

Inainte de a ajunge Copilul la majorat, Parintii (sau dupa caz, reprezentantii legali autorizati ai Copilului) vor putea dispune in orice moment de celulele stem pentru necesitatile medicale ale Copilului sau ale altor primitori cu respectarea legislatiei aplicabile.
In caz de urgenta, unitatea poate fi trimisa oriunde in lume, in aproximativ 48 de ore, cu conditia primirii unei cereri prin fax din partea unui doctor sau spital avizat impreuna cu acceptul dumneavoastra verbal oferit telefonic, cu indicarea ID de client si a datelor personale.
Daca nu este o situatie de urgenta medicala, unitatea de celule stem va fi eliberata doar dupa doua cereri din partea Dumneavoastra primite la interval de 30 de zile.
Aceasta procedura este necesara din motive de securitate.
Proba de celule stem este eliberata doar catre un laborator sau un spital avizat, cu confirmare de primire din partea destinatarului. Predarea se va face pe baza urmatoarelor documente care atesta dreptul de a dispune de celulele stem ale Copilului:

 • declaratia de vointa a titularului;
 • Cartea de Identitate / Pasaportul care atesta datele personale ale celui indreptatit;
 • Certificatul de Stocare in conditii de criogenie;
 • confirmarea scrisa de catre medicul specialist a pericolului pentru viata sau sanatatea Copilului sau a altor primitori.

Acreditari

Acreditarile si autorizatiile de mai jos garanteaza calitatea probei stocate precum si faptul ca proba copilului dumneavoastra poate fi utilizata in transplant oriunde in lume.

Ca rezultat firesc, partenerul nostru britanic este singura banca privata din Marea Britanie ce colaboreaza cu o unitate medicala de stat: Centrul de Transplant West Peninsula Transplantation Service.

Va suntem un partener de incredere, experimentat si pe deplin acreditat, functionand cu cel mai mare professionalism si la cele mai inalte standarde, ca lider in domeniul bancilor private de celule stem.

Acreditare internationala, cel mai înalt standard European in domeniu, similar acreditarii FACT in SUA

Acreditare ce garanteaza implementarea standardelor de calitate in medicina transfuzionala si terapii celulare.

Certificat de Inregistrare Marca Comunitara (OHIM: Serviciul pentru Armonizare in Piata Interna UE)

Certificat de control extern al Flowcitometrelor, ce atesta indeplinirea standardelor de calitate in laborator

ISO 13485:2016 (dispozitive medicale)

Autorizatie ANT (Agentia Nationala de Trasplant din Romania)